Zwrot zaliczki klienta po obwieszczeniu w PZU – czy roszczenie wchodzi do układu i kto głosuje?
G
GlosowanieUkladu
Jestem w PZU po obwieszczeniu i mam umowę z klientem, który wpłacił zaliczkę na dostawę/usługę jeszcze przed obwieszczeniem. Realizacja miała nastąpić później, ale klient po obwieszczeniu chce odstąpić od umowy i żąda zwrotu całej zaliczki, powołując się na opóźnienie i utratę zaufania. Nie wiem, czy takie roszczenie o zwrot zaliczki (i ewentualnie dodatkowe naliczenia z umowy) traktuje się jako wierzytelność objętą układem, czy jako coś rozliczanego poza układem. Zastanawiam się też, czy w takiej sytuacji klient w ogóle ma prawo głosu nad układem i na jaką kwotę, jeśli spór co do odstąpienia i rozliczeń nie jest jednoznaczny. Czy odstąpienie od umowy nastąpiło już po obwieszczeniu, czy jeszcze wcześniej? Czy zaliczka była wpłacona na zwykły rachunek, czy na rachunek powierniczy/escrow?
Odpowiedzi (11)
O
OpiniaRzeczowa
2026-02-25 10:22
Jeśli zaliczka została wpłacona przed obwieszczeniem, to co do zasady źródło roszczenia jest „sprzed” obwieszczenia, więc nawet gdy klient odstępuje już po obwieszczeniu i żąda zwrotu, takie roszczenie zwykle wpada do układu jako wierzytelność objęta układem (po prostu staje się wymagalna później). Klient wtedy jest wierzycielem i głosuje nad układem, o ile jego wierzytelność jest ujęta na spisie wierzytelności (albo zostanie uznana po ewentualnym sporze). Dodatkowe kary/odsetki z umowy też zazwyczaj liczą się jako element tej samej wierzytelności układowej, chyba że mówimy o czymś wyraźnie „bieżącym” po obwieszczeniu. To była zaliczka czy zadatek i czy w umowie jest zapis o prawie odstąpienia/karach w razie opóźnienia?