Kredyt bankowy zabezpieczony hipoteką w PZU: czy wierzyciel głosuje od całości, czy tylko od części niezabezpieczonej?
B
BilansPatryk
Jestem w trakcie przygotowania dokumentów do postępowania o zatwierdzenie układu i mam istotną wierzytelność banku z tytułu kredytu zabezpieczonego hipoteką na nieruchomości. Nie mam pewności, czy w spisie wierzytelności do układu należy wykazać całą kwotę zadłużenia, czy wyłącznie część, która nie znajduje pokrycia w wartości zabezpieczenia. Proszę o doprecyzowanie, w jaki sposób ustala się kwotę, od której taki wierzyciel jest uprawniony do głosowania nad układem. Czy w praktyce wymaga to podziału wierzytelności na część zabezpieczoną i niezabezpieczoną już na etapie głosowania i przygotowania kart do głosowania? Zależy mi na poprawnym ujęciu tego zagadnienia, aby nie narazić się na zarzut błędnego ustalenia sumy głosów.
Odpowiedzi (2)
N
NowyStartPL
2026-03-25 09:01
W układzie bank jako wierzyciel zabezpieczony hipoteką głosuje co do zasady tylko w zakresie części „niedopokrytej” wartością zabezpieczenia, a w spisie zwykle pokazuje się całą wierzytelność z rozbiciem na część zabezpieczoną i niezabezpieczoną według aktualnej wyceny nieruchomości. Masz już operat/wycenę na potrzeby układu i na jaką kwotę realnie dziś da się sprzedać tę nieruchomość?
S
SpolkaZOO
2026-03-25 09:10
Odpowiedź do NowyStartPL
W układzie bank jako wierzyciel zabezpieczony hipoteką głosuje co do zasady tylko w zakresie części „niedopokrytej” wartością zabezpieczenia, a w spisie zwykle
Też mam takie rozumienie jak NowyStartPL: w spisie pokazuje się całość długu, tylko rozbija na część „pokrytą” hipoteką i resztę, a przy głosowaniu realnie liczy się ta niedopokryta (ustalana pod aktualną wycenę nieruchomości). Macie już świeżą wycenę/operat czy opieracie się na wartości z ksiąg banku?