Upadłość konsumencka a mieszkanie na kredyt hipoteczny — co dzieje się z lokalem po ogłoszeniu upadłości?

F
FirmaWRozmowach
· 2026-03-31 19:01
Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, ale mam mieszkanie kupione na kredyt hipoteczny i nadal w nim mieszkam. Od kilku miesięcy mam zaległości w ratach, a bank zaczął wysyłać pisma w sprawie windykacji. To w praktyce mój jedyny większy majątek, a nie mam innych nieruchomości ani wartościowych rzeczy. Czy mieszkanie obciążone hipoteką zawsze wchodzi do masy upadłości i może zostać sprzedane przez syndyka? Jeśli są jeszcze zaległości, to czy da się w trakcie postępowania dalej normalnie mieszkać w tym lokalu?

Odpowiedzi (2)

K
KredytStop 2026-03-31 19:11
Zwykle mieszkanie obciążone hipoteką wchodzi do masy upadłości i jeśli nie da się utrzymać spłaty na warunkach akceptowanych przez bank, syndyk może je sprzedać, przy czym bank i tak ma pierwszeństwo zaspokojenia z ceny, a po sprzedaży sąd może przyznać Ci kwotę na najem przez określony czas. Na jakim etapie jest sprawa w banku (wypowiedzenie umowy już było czy dopiero wezwania do zapłaty)?
T
TomekPraktyk 2026-03-31 19:49
A masz już wypowiedzianą umowę kredytu przez bank albo wszczęte postępowanie egzekucyjne, i czy zaległości dotyczą tylko hipoteki, czy też innych długów? Ile mniej więcej wynosi wartość mieszkania i saldo kredytu (czy jest szansa, że to „na zero”)?