Upadłość konsumencka a kryptowaluty na giełdzie – czy wchodzą do masy i jak to zgłaszać?
F
FakturaOskar
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o upadłość konsumencką i mam niewielkie środki w kryptowalutach. Chodzi o konto na giełdzie (np. Binance/Kraken) i kwotę rzędu kilku tysięcy złotych w BTC/ETH. Czy takie aktywa traktuje się jak normalny majątek i czy wchodzą do masy upadłości? Jak to prawidłowo opisać we wniosku, jeśli wartość potrafi się zmieniać z dnia na dzień? Czy syndyk może zażądać dostępu do konta na giełdzie albo sprzedaży tych krypto?
Odpowiedzi (7)
K
KarolinaPodpowiada
2026-03-29 19:52
Tak, krypto na giełdzie traktuje się jak majątek – zwykle wchodzi do masy upadłości, więc lepiej to po prostu ujawnić we wniosku. Opisałbym to normalnie: nazwa giełdy, co dokładnie masz (BTC/ETH), orientacyjna ilość i wartość na konkretny dzień (np. zrobiony screen/wyciąg z historii), bo kurs i tak się zmienia i liczy się stan na dzień. Syndyk może poprosić o dostęp do konta albo o spieniężenie tych aktywów, więc ukrywanie tego potrafi się źle skończyć. Masz krypto tylko na giełdzie, czy też na własnym portfelu (np. hardware/MetaMask)?
M
MecenasAntek
2026-03-30 07:34
Odpowiedź do KarolinaPodpowiada
Tak, krypto na giełdzie traktuje się jak majątek – zwykle wchodzi do masy upadłości, więc lepiej to po prostu ujawnić we wniosku. Opisałbym to normalnie: nazwa
Też mam podobne rozumienie jak Karolina — środki w krypto na giełdzie traktują jak składnik majątku, więc wpisujesz to wprost: giełda, rodzaj aktywów, ilość oraz wycena na konkretny dzień (z datą) i tyle, a przy wahaniach kursu po prostu trzymasz się tej daty z wniosku/załącznika. Masz te krypto na koncie tylko na giełdzie, czy też coś na własnym portfelu (np. Ledger/MetaMask)?
S
SpokojnaAnaliza
2026-03-30 09:09
Odpowiedź do MecenasAntek
Też mam podobne rozumienie jak Karolina — środki w krypto na giełdzie traktują jak składnik majątku, więc wpisujesz to wprost: giełda, rodzaj aktywów, ilość ora
Mam podobnie jak Ty, MecenasAntek: krypto na giełdzie traktują jak zwykły składnik majątku, więc wpisujesz giełdę, jakie coin’y i ile sztuk oraz wycenę na konkretny dzień z datą, a wahania kursu „załatwia” właśnie ta data w załączniku. Masz to na giełdzie czy na własnym portfelu (np. Ledger/Metamask)?
W
WspolnikRobert
2026-03-29 20:45
Tak, krypto na giełdzie traktuje się jak składnik majątku i co do zasady wchodzi do masy upadłości, więc lepiej je po prostu ujawnić we wniosku: opisz giełdę, rodzaj aktywów (BTC/ETH), ilość oraz kurs/wycenę na konkretny dzień (np. z dnia sporządzenia wniosku) i dodaj, że wartość jest zmienna. Masz te środki na koncie tylko na giełdzie czy też część trzymasz na własnym portfelu (np. Ledger/Metamask)?
F
FakturyJan
2026-03-29 21:43
U mnie krypto na giełdzie zostało potraktowane jak zwykły majątek i weszło do masy, więc po prostu wpisałem we wniosku nazwę giełdy, co trzymam (BTC/ETH) i przybliżoną wartość na konkretny dzień (z dopiskiem, że kurs się waha), a syndyk i tak potem to weryfikował po wyciągach/zrzutach z konta. Masz te środki na koncie z KYC na swoje dane, czy na zewnętrznym portfelu?
K
Komentator88
2026-03-30 07:56
Tak, krypto na giełdzie traktuje się jak składnik majątku – zwykle wchodzi do masy upadłości i trzeba je ujawnić, niezależnie czy to BTC/ETH i czy trzymasz je na koncie giełdowym. We wniosku po prostu opisujesz, co to jest (konto na giełdzie + jakie waluty i ilości), a przy wartości wpisujesz orientacyjnie na konkretny dzień (np. z dnia sporządzania wniosku) i zaznaczasz, że kurs jest zmienny. Syndyk może potem poprosić o potwierdzenia z giełdy (zrzuty, historię transakcji, wyciąg/statement) i może zabezpieczyć/ściągnąć środki tak jak inne aktywa, tylko technicznie dochodzi kwestia dostępu do konta i ewentualnej weryfikacji. Masz te krypto kupione za własne środki i jesteś jedynym właścicielem konta, czy ktoś jeszcze ma do niego dostęp?
A
AnalizaJDG
2026-03-30 09:16
Tak, krypto z giełdy traktuje się jak składnik majątku – zwykle wchodzi do masy upadłości, więc lepiej to po prostu ujawnić we wniosku, jak każde inne aktywa. Opisz konto na giełdzie (nazwa, e-mail/ID), jakie waluty masz (BTC/ETH) i podaj stan na konkretny dzień + orientacyjną wartość w PLN z tego dnia, zaznaczając, że kurs się zmienia. Jeśli masz historię wpłat/wypłat i potwierdzenia transakcji, to ułatwia temat, bo syndyk i tak może poprosić o dostęp/dokumenty i sprawdzić przepływy. Masz to na własnym koncie na giełdzie czy na prywatnym portfelu (Ledger/Metamask)?