Upadłość konsumencka a umowa najmu mieszkania i kaucja — co się dzieje po złożeniu wniosku?

K
KontraktTomek
· 2026-03-30 16:04
Jestem osobą prywatną (bez firmy), pracuję w logistyce na etacie i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, bo mam ok. 120 tys. zł długów z kredytów i kart. Wynajmuję mieszkanie na czas określony do końca 2027 r., umowa jest na mnie, a kaucja wynosiła 6 tys. zł (2 miesiące czynszu). Przez problemy finansowe mam też zaległość w czynszu i opłatach na ok. 8 tys. zł i właściciel już zapowiada wypowiedzenie. Nie wiem, jak w praktyce wygląda sytuacja z samą umową najmu po złożeniu wniosku albo po ogłoszeniu upadłości. Czy kaucja jest traktowana jak mój majątek i „wchodzi” do masy upadłości, czy raczej właściciel może ją potrącić na zaległości i to się jakoś rozlicza? Czy w trakcie postępowania właściciel może wymagać natychmiastowej wyprowadzki albo podjąć jakieś szybkie kroki niezależnie od sądu upadłościowego? Chciałbym zrozumieć, czego mogę się spodziewać w takim scenariuszu.

Odpowiedzi (7)

N
NowyStartPL 2026-03-30 18:11
Z tego co kojarzę, samo złożenie wniosku o upadłość jeszcze automatycznie nie rozwiązuje umowy najmu, ale robi się nerwowo, bo właściciel i tak może próbować wypowiedzieć umowę przez zaległości. Przy 8 tys. zł zaległości realnie kluczowe jest, czy już dostałeś oficjalne wezwanie do zapłaty z terminem i informacją, że po bezskutecznym upływie będzie wypowiedzenie, czy to na razie zapowiedzi. Kaucja zwykle idzie na pokrycie zaległego czynszu i opłat albo szkód, więc przy takich zaległościach raczej nie ma co liczyć, że wróci w całości – tym bardziej jeśli umowa się posypie wcześniej. Po ogłoszeniu upadłości wchodzą też w grę zasady, że nie wszystko możesz „sam dogadywać” i część spraw przechodzi przez syndyka, ale to dotyczy głównie rozliczeń i majątku, a nie tego, że z dnia na dzień ktoś cię wyrzuca bez procedury. W praktyce właścicielowi zależy na regularnych płatnościach, więc jeśli przestaniesz płacić, to niezależnie od upadłości będzie szedł w kierunku wypowiedzenia i rozliczenia kaucji pod dług. Masz w umowie zapis, po ilu dniach/ile miesięcy zaległości mogą wypowiedzieć i czy już przyszło wypowiedzenie na piśmie?
K
KsiegowaOla 2026-03-30 18:16
Odpowiedź do NowyStartPL
Z tego co kojarzę, samo złożenie wniosku o upadłość jeszcze automatycznie nie rozwiązuje umowy najmu, ale robi się nerwowo, bo właściciel i tak może próbować wy
Też mam podobne rozumienie: samo złożenie wniosku zwykle nie „kasuje” od razu najmu, ale przy zaległościach właściciel ma już podstawy, żeby iść w wypowiedzenie i wtedy robi się presja czasowa. Po ogłoszeniu upadłości w grę wchodzi syndyk i długi z tytułu najmu (zaległy czynsz/opłaty) stają się normalnym wierzytelnością, a kaucja najczęściej jest po prostu rozliczana na koniec albo potrącana na zaległości, więc przy 8 tys. zł raczej nie ma co liczyć, że „wróci” w całości. Kluczowe jest, na jakim etapie jesteś z formalnościami po stronie właściciela i czy dostajesz pisma, bo to wyznacza terminy i to, czy da się jeszcze dogadać spłatę bieżących opłat, żeby nie stracić mieszkania. Masz już jakieś pisemne wezwanie do zapłaty albo wypowiedzenie (z datą)?
K
KryzysowyAdam 2026-03-30 18:39
Odpowiedź do NowyStartPL
Z tego co kojarzę, samo złożenie wniosku o upadłość jeszcze automatycznie nie rozwiązuje umowy najmu, ale robi się nerwowo, bo właściciel i tak może próbować wy
Też mam takie rozumienie: sam wniosek nie kasuje z automatu najmu, ale przy zaległościach właściciel zwykle idzie w formalne kroki, a kaucja w praktyce często ląduje na pokryciu długu (pytanie tylko, czy wystarczy i co z resztą). Masz już pisemne wezwanie do zapłaty albo wypowiedzenie z terminem?
B
BizRestart 2026-03-31 08:59
Odpowiedź do NowyStartPL
Też mam takie rozumienie: sam wniosek nie „kasuje” najmu, ale przy takiej zaległości właścicielowi łatwiej iść w wypowiedzenie, zwłaszcza jak masz już formalne wezwania i minęły terminy na spłatę. Masz już na piśmie wezwanie do zapłaty z wyznaczonym terminem albo informację o zamiarze wypowiedzenia?
U
UpadloscFAQ 2026-03-30 18:56
Z tego co kojarzę, samo złożenie wniosku nie rozwiązuje automatycznie umowy najmu ani zaległości, a właściciel dalej może rozwiązać umowę, jeśli masz zwłokę z czynszem/opłatami; kaucja zwykle idzie na pokrycie zaległości i ewentualnych szkód, więc przy Twoich 8 tys. długu raczej w całości „zniknie”. Masz już wypowiedzenie na piśmie albo jakieś konkretne terminy spłaty, które właściciel Ci wyznaczył?
U
UkladFAQ 2026-03-30 19:04
Z tego co piszesz, kluczowe będzie, czy po złożeniu wniosku dalej chcesz tam mieszkać i regularnie płacić bieżący czynsz, bo to zwykle uspokaja sytuację z wynajmującym. Ta zaległość 8 tys. i kaucja 6 tys. zł brzmią jak temat do „rozliczenia” przy ewentualnym rozwiązaniu umowy, ale nie wiem, co masz wpisane w umowie o potrącaniu kaucji na poczet zaległości i jak właściciel to widzi. Właściciel zapowiada wypowiedzenie od razu, czy daje Ci jeszcze czas na spłatę/ugodę i czy dostawałeś już jakieś formalne wezwania na piśmie? Jaką masz formę umowy (najem zwykły czy okazjonalny)?
K
KontrolerRafal 2026-03-30 21:37
Po samym złożeniu wniosku zwykle nic się „automatycznie” z umową najmu nie dzieje, ale jeśli masz już 8 tys. zaległości, właściciel i tak może cisnąć temat wypowiedzenia (zwłaszcza gdy dojdzie do formalnych wezwań). Kaucja zazwyczaj idzie na pokrycie zaległości przy rozliczeniu, więc przy takim długu raczej nie ma co liczyć, że wróci w całości, a bardziej że zmniejszy niedopłatę. W upadłości te zaległe czynsze/opłaty robią się po prostu jednym z długów, ale bieżący czynsz po ogłoszeniu upadłości dalej trzeba płacić normalnie, żeby nie wylecieć z mieszkania. Masz już jakieś pismo od właściciela (wezwanie do zapłaty albo wypowiedzenie), czy to na razie zapowiedzi?