Potrącenie (kompensata) wzajemnych wierzytelności po obwieszczeniu w PZU – czy jest dopuszczalne i jak to ująć w układzie?

W
WindykMarcin
· 2026-02-20 11:58
Jestem wierzycielem spółki, wobec której dokonano obwieszczenia w PZU, a jednocześnie spółka ma wobec mnie zobowiązania z innych tytułów. Część moich faktur wobec dłużnika powstała przed obwieszczeniem, a część po obwieszczeniu, podobnie jak zobowiązania dłużnika wobec mnie. Czy po obwieszczeniu mogę dokonać potrącenia wzajemnych wierzytelności, czy wymaga to zgody nadzorcy układu albo spełnienia dodatkowych warunków? W jaki sposób prawidłowo wykazać takie rozliczenie w spisie wierzytelności oraz w głosowaniu nad układem, aby uniknąć zarzutu zaniżenia lub zawyżenia kwot?

Odpowiedzi (11)

S
SzymonSzanse 2026-03-04 16:47
Po obwieszczeniu w PZU potrącenie co do zasady jest mocno ograniczone: zazwyczaj dopuszczalne bywa tylko wtedy, gdy obie wierzytelności były wzajemne i istniały już przed dniem obwieszczenia, a „krzyżowanie” pozycji przed/po obwieszczeniu (zwłaszcza gdy jedna strona powstała po) zwykle nie przejdzie i może być kwestionowane w kontekście układu. Jaka jest dokładna data obwieszczenia i czy te wzajemne wierzytelności (po obu stronach) były już wymagalne na ten dzień?