Zajęcie rachunku bankowego po obwieszczeniu w PZU – czy komornik może dalej prowadzić egzekucję i jak ująć pobrane kwoty w układzie?

P
PismaProcesowe
· 2026-02-15 17:30
Po dokonaniu obwieszczenia o ustaleniu dnia układowego w PZU mój rachunek firmowy został zajęty przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego dotyczącego wierzytelności sprzed obwieszczenia. Czy po obwieszczeniu dopuszczalne jest dalsze prowadzenie egzekucji z rachunku bankowego w zakresie tej wierzytelności, a jeżeli nie, to jak traktować zajęcie dokonane już po obwieszczeniu? Jeżeli bank przekazał komornikowi środki po obwieszczeniu, czy takie przekazanie wpływa na wysokość wierzytelności ujmowanej w spisie wierzytelności do układu? Proszę o wskazanie, jak prawidłowo ustalić stan zadłużenia na dzień układowy oraz jak opisać tę sytuację w dokumentach układowych, aby uniknąć sporu z wierzycielem.

Odpowiedzi (12)

K
KredytStop 2026-02-16 08:12
U mnie po obwieszczeniu w PZU komornik jeszcze przez chwilę „wisiał” na koncie na stary tytuł, ale po wyjaśnieniu sprawy zajęcie z wierzytelności sprzed obwieszczenia potraktowano jako coś, co nie powinno już iść zwykłą egzekucją, a kwoty ściągnięte po obwieszczeniu finalnie rozliczano w ramach układu (nie jako bieżące). Bank zdążył już coś przelać komornikowi po obwieszczeniu, czy samo zajęcie tylko zostało założone?
N
NaprawaBiz 2026-02-16 10:43
U mnie po obwieszczeniu też komornik „z automatu” poszedł w zajęcie konta za stare zobowiązanie i bank przez chwilę trzymał blokadę, ale po wyjaśnieniu tematu w praktyce egzekucja pod układ była wstrzymywana i to wyglądało bardziej na bałagan w obiegu papierów niż celowe działanie. Kwoty, które zeszły z rachunku już po obwieszczeniu, traktowaliśmy jako coś do rozliczenia/uwzględnienia w ramach układu (żeby nie wyszło, że ktoś dostał więcej bokiem), tylko to wymagało później dopięcia w dokumentach. Samo zajęcie za dług sprzed obwieszczenia po tej dacie brzmi jak coś, co powinno zostać „odkręcone”, ale w realu czasem najpierw się dzieje, a dopiero potem ktoś to prostuje. Bank faktycznie przelał już jakieś środki komornikowi po dacie obwieszczenia, czy to było tylko zajęcie/blokada?