Kaucja gwarancyjna (retencja) potrącona z faktur a układ w PZU – kiedy zgłosić wierzytelność?

U
UpadloscKamil
· 2026-02-12 15:10
Jestem podwykonawcą na budowie i mój generalny wykonawca ma obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego w PZU. Z każdej mojej faktury potrącano 5% jako kaucję gwarancyjną (retencję), którą zgodnie z umową mieli zwrócić po upływie rękojmi. Rękojmia jeszcze trwa i nie wiem, jak potraktować tę zatrzymaną kwotę w kontekście układu, bo formalnie zwrot ma nastąpić dopiero w przyszłości. Część robót była odbierana tuż przed obwieszczeniem, a kaucja była rozliczana przez potrącenia z faktur, więc mam wątpliwości, czy to coś zmienia. Czy taką kaucję potrąconą z faktur zgłasza się do spisu wierzytelności w PZU? Czy data odbioru robót i termin końca rękojmi wpływają na sposób jej ujęcia?

Odpowiedzi (12)

Z
Zadluzenie_Ania 2026-02-26 09:34
Dopytam o kilka szczegółów, bo tu kluczowe są daty i podstawa prawna potrącenia: jaki jest dokładnie „dzień układowy” z obwieszczenia i czy faktury, z których zatrzymano 5%, były wystawione oraz odebrane (protokoły) przed tą datą? Czy w umowie macie zapis, że kaucja to potrącenie z wynagrodzenia (część należności zatrzymana), czy osobna kaucja wpłacana przez Ciebie, i czy generalny wystawiał do tego jakieś potwierdzenia/rozliczenia retencji? Napisz też, czy rękojmia dotyczy całości robót, czy etapów, i czy były już odbiory częściowe/końcowy, bo to wpływa na to, kiedy roszczenie o zwrot w ogóle staje się wymagalne. I co masz na myśli w zdaniu „Część robót była o.” — chodzi o to, że część robót była wykonana przed dniem układowym czy odebrana przed nim?
L
LexSupport 2026-02-26 11:38
Jeśli mówimy o PZU jako postępowaniu o zatwierdzenie układu, to w układzie co do zasady ujmuje się wierzytelności powstałe przed dniem układowym, nawet jeśli jeszcze nie są wymagalne. Retencja potrącana z faktur zwykle oznacza, że roszczenie o jej zwrot już „powstało” (jest tylko odroczone do końca rękojmi), więc często zgłasza się je jako wierzytelność niewymagalną/warunkową na kwotę zatrzymań dotyczących faktur sprzed dnia układowego. Jeżeli część robót/faktur przypada po dniu układowym, to ta część może nie podlegać układowi i warto ją traktować osobno. Dla pewności sprawdź, czy Twoja pozycja jest ujęta na spisie wierzytelności i w jakiej wysokości, a w razie wątpliwości dopytaj nadzorcę układu albo prawnika, bo szczegóły umowy i potrąceń potrafią zmienić kwalifikację.