Sanacja a uruchomienie gwarancji bankowej należytego wykonania umowy po otwarciu postępowania
Z
ZarzadcaMasy
Jesteśmy po otwarciu postępowania sanacyjnego, a wcześniej przy kontrakcie (roboty/usługi) wystawiliśmy na rzecz zamawiającego gwarancję bankową należytego wykonania umowy. Zamawiający twierdzi, że są podstawy do naliczenia kar i zapowiada złożenie żądania wypłaty z gwarancji już po otwarciu sanacji, mimo że spór dotyczy jakości/terminu wykonania. Chcę ustalić, czy w praktyce takie uruchomienie gwarancji jest traktowane jak zwykłe dochodzenie roszczeń, czy działa „automatycznie” niezależnie od sanacji. Zależy mi też na tym, jak to wygląda od strony banku i czy bank wypłaca środki bez oglądania się na postępowanie. Czy to gwarancja „na pierwsze żądanie” i bezwarunkowa? Czy zarzucane naruszenia dotyczą okresu sprzed otwarcia sanacji, czy już po otwarciu?
Odpowiedzi (11)
F
FirmaWdrozeniu
2026-03-03 10:15
Z tego co widuję w praktyce, sama sanacja nie „zamraża” automatycznie gwarancji bankowej, bo wypłata idzie z banku do zamawiającego, a nie bezpośrednio z majątku dłużnika. Jeśli to gwarancja „na pierwsze żądanie”, bank zwykle patrzy głównie na formalną zgodność żądania z treścią gwarancji (termin, oświadczenia, wymagane załączniki), a nie na to, kto ma rację w sporze o jakość czy terminy. Dlatego zamawiający może próbować ją uruchomić już po otwarciu sanacji, nawet gdy spór jest merytoryczny i nierozstrzygnięty. To nie znaczy, że takie żądanie zawsze jest „bezkarne” – jeśli później wyjdzie, że było bezzasadne albo złożone w złej wierze, temat zwykle wraca w sporze o zwrot/odpowiedzialność. Widziałem też sytuacje, gdzie próbowano blokować wypłatę przez zabezpieczenie w sądzie, ale to zależy od konkretów i nie jest automatem. Dużo robi brzmienie gwarancji: czy jest bezwarunkowa, czy jednak przewiduje jakieś warunki, oraz czy żądanie ma dotyczyć „kary” czy „niewykonania/nienależytego wykonania” w określony sposób. No i czasem zamawiający miesza kary umowne z gwarancją, a w gwarancji bywa to opisane inaczej niż w umowie. Jakie dokładnie macie sformułowanie gwarancji – „na pierwsze żądanie” bezwarunkowa, czy z warunkami/załącznikami?