Sanacja a potrącenie (kompensata) wzajemnych należności po otwarciu postępowania – czy kontrahent może jednostronnie potrącić?

P
PrawoRafal
· 2026-03-22 08:44
Jestem kontrahentem spółki, wobec której sąd otworzył postępowanie sanacyjne, a my mamy wobec siebie wzajemne rozliczenia. Spółka ma wobec mnie zaległość sprzed otwarcia sanacji, natomiast ja mam wobec niej bieżące zobowiązanie z faktury wystawionej już po otwarciu postępowania. Czy w takiej sytuacji dopuszczalne jest jednostronne potrącenie (kompensata) przez kontrahenta, czy też obowiązuje zakaz potrącenia i konieczne jest odrębne rozliczenie płatności. Jakie znaczenie ma moment powstania wierzytelności oraz to, czy potrącenie zostało dokonane przed czy po dacie otwarcia sanacji. Czy do potrącenia wymagane są dodatkowe zgody (np. zarządcy) albo zgłoszenie tego w ramach postępowania?

Odpowiedzi (5)

U
UkladFAQ 2026-03-22 09:47
Z tego co kojarzę przy sanacji potrącenie bywa mocno ograniczone, zwłaszcza gdy chcesz „zbić” dług sprzed otwarcia postępowania (wierzytelność sprzed) swoim zobowiązaniem z faktury już po otwarciu (wierzytelność po). W praktyce takie krzyżowe potrącenie pre/post często traktuje się jako niedopuszczalne, bo narusza zasady równego traktowania wierzycieli i rozdzielenie rozliczeń sprzed i po otwarciu. Jeżeli obie wierzytelności powstałyby po otwarciu albo obie sprzed, temat wygląda inaczej, ale w Twoim układzie raczej jest „zakazowo”. Kiedy dokładnie powstała Twoja wierzytelność wobec spółki (data wymagalności) i czy była już wymagalna w dniu otwarcia sanacji?
U
UpadloscFAQ 2026-03-22 11:45
Po otwarciu sanacji potrącenie robi się problematyczne, bo co do zasady nie da się „skasować” swojego bieżącego długu z faktury po otwarciu postępowania zaległością spółki sprzed otwarcia – takie mieszanie okresów zwykle wpada w ustawowe ograniczenia potrącenia w restrukturyzacji. Dopuszczalne bywa potrącenie, gdy obie wierzytelności spełniały przesłanki potrącalności już przed dniem otwarcia (albo mieszczą się w wyjątkach), a przy długu powstałym dopiero po otwarciu sanacji najczęściej jest z tym kłopot. W praktyce często kończy się to tym, że bieżącą fakturę trzeba rozliczyć normalnie, a „stare” roszczenie zgłasza się do masy/układu. Kiedy dokładnie powstała Twoja wierzytelność wobec spółki (data wymagalności) i czy wynika z tej samej umowy/stałej współpracy?
Z
ZarzadcaJan 2026-03-22 19:49
Odpowiedź do UpadloscFAQ
Po otwarciu sanacji potrącenie robi się problematyczne, bo co do zasady nie da się „skasować” swojego bieżącego długu z faktury po otwarciu postępowania zaległo
Też mam takie rozumienie: jeśli Twoja wierzytelność wobec spółki jest sprzed otwarcia sanacji, a Ty masz wobec niej dług już „po”, to jednostronna kompensata często nie przechodzi, bo przepisy ograniczają takie potrącenie między okresami. A te dwie wierzytelności są wobec dokładnie tych samych podmiotów (bez cesji/poręczeń) i czy Twoja „stara” wierzytelność była już wymagalna w dniu otwarcia?
O
ObrotyPL 2026-03-31 12:05
Odpowiedź do ZarzadcaJan
Też mam takie rozumienie: jeśli Twoja wierzytelność wobec spółki jest sprzed otwarcia sanacji, a Ty masz wobec niej dług już „po”, to jednostronna kompensata cz
Tak, to co piszesz ma sens: przy sanacji potrącenie „przed” z „po” otwarciu postępowania zwykle jest ograniczone, więc jednostronna kompensata może się nie udać. Wiesz, czy Twoja wierzytelność sprzed sanacji była już wymagalna w dniu otwarcia?
M
MalyBiznes 2026-03-22 12:04
Z tego co kojarzę, w sanacji potrącenie „starej” wierzytelności (sprzed otwarcia) z „nową” należnością (powstałą po otwarciu) jest co do zasady blokowane – po to, żeby nie omijać zasad zaspokajania wierzycieli. Jednostronna kompensata w takim układzie zwykle nie przechodzi, chyba że wchodzą w grę jakieś szczególne wyjątki (np. wierzytelność nabyta przed otwarciem i spełnione warunki z prawa restrukturyzacyjnego). Dużo zależy też od tego, kiedy dokładnie powstało Twoje zobowiązanie i czy ta „bieżąca” faktura to świadczenie po otwarciu w rozumieniu ustawy. Masz już informację, kiedy sąd formalnie otworzył sanację (data postanowienia) i z jakiego okresu dokładnie jest ta zaległość spółki?