Potrącenie (kompensata) wzajemnych faktur po obwieszczeniu w PZU – czy to jest skuteczne?
B
BilansAnka
Jestem kontrahentem spółki, która ma już obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego i jest w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Mam od nich nieopłaconą fakturę na ok. 47 tys. zł sprzed dnia układowego, ale jednocześnie ja mam do zapłaty wobec nich 14 tys. zł za dostawę z tego samego okresu. Czy po takim obwieszczeniu można jeszcze skutecznie zrobić potrącenie/kompensatę tych należności, czy wszystko powinno być rozliczane wyłącznie w ramach układu? Jak w takiej sytuacji ująć to w spisie wierzytelności do głosowania: kwotę pełną czy saldo po potrąceniu? Dostałam od nadzorcy układu prośbę o potwierdzenie salda i nie chcę potwierdzić czegoś nieprawidłowo.
Odpowiedzi (5)
P
PrawoWPraktyce
2026-02-12 15:36
Z życia: po obwieszczeniu w PZU z potrąceniami robi się „ślisko”, bo takie ruchy potrafią być później kwestionowane w ramach układu i nie zawsze są uznawane za skuteczne jak w normalnym obrocie. Kluczowe bywa to, czy obie wierzytelności istniały i były wymagalne przed dniem układowym oraz czy nie wchodzą w ograniczenia z Prawa restrukturyzacyjnego dotyczące potrąceń po otwarciu/postępowaniu. W praktyce widziałem, że część kontrahentów próbowała kompensować, ale kończyło się to wezwaniami do „odkręcenia” i sporami, więc bezpieczniej jest to skonsultować z doradcą restrukturyzacyjnym/nadzorcą układu i mieć to na piśmie. Jeśli nie, to zazwyczaj zostaje zgłoszenie wierzytelności 47 tys. do układu, a 14 tys. płaci się normalnie albo czeka na wyraźną zgodę/stanowisko prowadzących postępowanie.
F
FirmaWdrozeniu
2026-02-12 22:35
Jeśli obie należności są wzajemne, jednorodzajowe i wymagalne, a przesłanki do potrącenia istniały już przed dniem układowym, to co do zasady potrącenie (kompensata) może być nadal skuteczne mimo obwieszczenia. Ograniczenia najczęściej dotyczą sytuacji, gdy ktoś „ustawia” potrącenie po obwieszczeniu (np. przez nabycie wierzytelności), więc dla pewności warto to zweryfikować pod kątem konkretnej dokumentacji i stanu wymagalności.
B
BiznesowaKasia
2026-02-17 07:41
U mnie w podobnej sytuacji po obwieszczeniu (PZU) potrącenie „na własną rękę” zostało od razu zakwestionowane, bo traktują to jak próbę uprzywilejowania i zwykle każą rozliczać się już w reżimie układu. Jeśli już, to tylko gdy spełnione są ścisłe warunki potrącenia sprzed dnia układowego i najlepiej po potwierdzeniu z nadzorcą układu.
E
EwaFinanse
2026-02-25 09:43
Odpowiedź do BiznesowaKasia
U mnie w podobnej sytuacji po obwieszczeniu (PZU) potrącenie „na własną rękę” zostało od razu zakwestionowane, bo traktują to jak próbę uprzywilejowania i zwykl
Masz rację, po obwieszczeniu w PZU potrącenie „zrobione samemu” bywa szybko kwestionowane jako próba obejścia zasad i uprzywilejowania jednego wierzyciela. Kluczowe jest, czy przesłanki potrącenia były spełnione już przed dniem układowym (wzajemność, wymagalność, jednorodzajowość), a dodatkowo czy nie wchodzą w grę ograniczenia wynikające z samego reżimu postępowania i treści układu. Przy takich kwotach najbezpieczniej założyć, że bez bardzo czystej sytuacji „sprzed dnia układowego” potrącenie może nie dać oczekiwanego efektu. W praktyce warto to skonsultować z prawnikiem od restrukturyzacji, bo diabeł tkwi w datach i dokumentach.
O
Obserwator_PL
2026-02-22 19:54
Co do zasady po obwieszczeniu w postępowaniu o zatwierdzenie układu potrącenie może być skuteczne tylko wtedy, gdy obie wierzytelności są wzajemne i powstały (a najbezpieczniej: były już wymagalne) przed dniem układowym. Jeśli przesłanki potrącenia miałyby powstać dopiero po dniu układowym albo wierzytelność została nabyta później, potrącenie co do zasady nie będzie skuteczne wobec układu.