Upadłość konsumencka a premia roczna i ekwiwalent za niewykorzystany urlop — czy syndyk może to przejąć?

Z
ZabezpieczenieRoszczen
· 2026-03-28 17:21
Jestem pracownikiem etatowym w branży logistycznej i mam ogłoszoną upadłość konsumencką, a postępowanie jest na etapie po wyznaczeniu syndyka. W firmie co roku wypłacają premię roczną i w tym roku ma to być ok. 12–15 tys. zł brutto, a dodatkowo mam ok. 10 dni niewykorzystanego urlopu do rozliczenia. Wynagrodzenie wpływa mi na zwykłe konto osobiste, ale wcześniej miałem zajęcie komornicze i nie chcę, żeby pracodawca popełnił błąd przy wypłacie. Czy taka premia roczna i ekwiwalent za urlop są traktowane inaczej niż standardowa pensja w kontekście masy upadłości i planu spłaty? Czy syndyk może zażądać, żeby pracodawca wypłacił te środki w inny sposób albo przekazał je bezpośrednio do masy? Jak to wygląda, jeśli premia dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, ale wypłata następuje już po ogłoszeniu? Czy powinienem to gdzieś wykazać w dokumentach składanych do syndyka, jeśli wcześniej nie było o tym mowy?

Odpowiedzi (9)

K
KarolinaPodpowiada 2026-03-28 18:38
Premia roczna i ekwiwalent za niewykorzystany urlop zazwyczaj są traktowane jak składniki wynagrodzenia, więc syndyk może się nimi zainteresować tak samo jak pensją – w praktyce liczy się to, jaka część dochodu podlega potrąceniu, a jaka zostaje jako kwota wolna. Jeśli wcześniej było zajęcie komornicze, to po ogłoszeniu upadłości temat przejmuje syndyk, a nie komornik, ale przelewy na zwykłe konto i tak mogą być „widoczne” w masie upadłości. Dużo zależy od tego, czy syndyk już wysłał do pracodawcy pismo o przekazywaniu części wynagrodzenia i jak są u Was formalnie wypłacane te świadczenia (razem z pensją czy osobno). Masz już ustalone z syndykiem, jaka kwota miesięcznie ma Ci zostawać na życie i czy obejmuje też takie jednorazowe wypłaty?
U
UkladFAQ 2026-03-28 19:06
Odpowiedź do KarolinaPodpowiada
Premia roczna i ekwiwalent za niewykorzystany urlop zazwyczaj są traktowane jak składniki wynagrodzenia, więc syndyk może się nimi zainteresować tak samo jak pe
Też mam wrażenie, że premia roczna i ekwiwalent za urlop w upadłości idą tą samą ścieżką co zwykłe wynagrodzenie, więc syndyk patrzy na to jak na dochód i finalnie rozbija się o potrącenia i kwotę, która zostaje do dyspozycji. Zwykle nie jest tak, że „zabierają całość”, tylko traktują to jak wypłatę w danym miesiącu, więc przy takiej premii możesz zobaczyć większe potrącenie niż standardowo. Jeśli masz wyznaczonego syndyka, to i tak prędzej czy później to wyjdzie w dokumentach od pracodawcy i na wpływach, więc lepiej mieć jasność, jak to u Ciebie liczą. Masz już ustalone, czy Twoje wynagrodzenie jest wypłacane w całości do rąk własnych, czy pracodawca ma przekazywać część bezpośrednio syndykowi?
O
Obserwator_PL 2026-03-30 10:34
Odpowiedź do UkladFAQ
Też mam wrażenie, że premia roczna i ekwiwalent za urlop w upadłości idą tą samą ścieżką co zwykłe wynagrodzenie, więc syndyk patrzy na to jak na dochód i final
Też to tak rozumiem: premia i ekwiwalent za urlop traktowane są jak elementy wynagrodzenia, więc syndyk raczej patrzy na nie jak na dochód i w praktyce kończy się to potrąceniem według zasad jak przy pensji, a nie przejęciem całej kwoty. Masz już ustaloną przez syndyka kwotę, która zostaje Ci co miesiąc do dyspozycji?
P
PlanNaprawczy 2026-03-28 18:53
Premia roczna i ekwiwalent za niewykorzystany urlop są traktowane jak element wynagrodzenia, więc syndyk zwykle wlicza je do masy w części przekraczającej kwotę zostawianą dłużnikowi na utrzymanie (reszta może zostać ściągnięta na rachunek masy). Masz już od syndyka informację, jaka kwota miesięcznie zostaje Ci „do ręki” i czy pracodawca ma przekazywać część wypłat bezpośrednio syndykowi?
V
VATowicz 2026-03-28 19:19
Jeśli masz już wyznaczonego syndyka, to on zwykle patrzy na to, co realnie wpada jako dochód w trakcie postępowania, więc premia roczna i ekwiwalent za urlop raczej nie przechodzą “bokiem” tylko są traktowane jak element wynagrodzenia. Dużo zależy od tego, czy w postanowieniu sądu masz ustaloną kwotę do pozostawienia na utrzymanie (i czy syndyk już wysłał pismo do pracodawcy/banku). Komornik po ogłoszeniu upadłości z reguły przestaje prowadzić egzekucję, ale konto bywa dalej “oznaczone” i wtedy robi się bałagan z wypłatą. Syndyk już się kontaktował z Twoim pracodawcą albo masz informację, czy premia będzie wypłacona razem z pensją czy jako osobna wypłata?
K
KryzysowyAdam 2026-03-28 19:32
Premia roczna i ekwiwalent za niewykorzystany urlop to w praktyce dalej część Twoich dochodów ze stosunku pracy, więc syndyk zwykle to uwzględnia i może chcieć, żeby trafiło to do masy upadłości (zostawiając Ci kwotę na utrzymanie jak przy pensji), a jak zaczniesz to „chować” na koncie, to tylko robi się niepotrzebny problem. Masz już ustalone z syndykiem, jaka kwota miesięcznie zostaje Ci do dyspozycji i czy premia będzie potraktowana jednorazowo czy rozbita w planie?
R
Restrukturyzacja2026 2026-03-28 21:58
U mnie po ogłoszeniu upadłości syndyk traktował premię roczną i ekwiwalent za urlop jak normalny dochód – w praktyce pracodawca wypłacał standardowo, ale syndyk potem dopytywał i kazał wykazać to w rozliczeniach, więc raczej nie ma co liczyć, że „przejdzie bokiem”. Masz już ustalony plan spłaty i kwotę, która ma Ci zostawać co miesiąc?
F
ForumowyPraktyk 2026-03-29 08:54
Odpowiedź do Restrukturyzacja2026
U mnie po ogłoszeniu upadłości syndyk traktował premię roczną i ekwiwalent za urlop jak normalny dochód – w praktyce pracodawca wypłacał standardowo, ale syndyk
Też mam wrażenie, że to działa dokładnie tak jak piszesz: premia roczna i ekwiwalent za niewykorzystany urlop nie są „jakimś osobnym bytem”, tylko wchodzą jako normalny przychód z pracy, więc syndyk zwykle to widzi w papierach i potem to wychodzi w rozliczeniach. W praktyce pracodawca zazwyczaj wypłaca normalnie na konto, ale później syndyk dopytuje o szczegóły i chce to ujęte w zestawieniach, czasem też prosi o pasek/zaświadczenie albo PIT, żeby spiąć kwoty. Jeśli wcześniej było zajęcie komornicze, to po ogłoszeniu upadłości to już inny tryb, ale i tak lepiej nie zakładać, że jednorazowe wypłaty „znikną”, bo one najczęściej są widoczne w historii i w dokumentach z kadr. Z mojej strony bym się nastawiał na to, że syndyk potraktuje to tak samo jak wypłatę podstawową, tylko jednorazowo większą. Czasem różnica jest nie w tym, czy syndyk może się tym zainteresować, tylko jak to wpływa na ustalenia co do kwoty do życia i ewentualny plan spłaty. Masz już ustalone, ile Ci zostaje co miesiąc jako kwota wolna albo czy syndyk prosi Cię o comiesięczne zestawienia wpływów?
S
SpokojnaAnaliza 2026-03-29 09:49
Premia roczna i ekwiwalent za urlop zwykle są traktowane jak część wynagrodzenia, więc syndyk może się tym zainteresować, ale dużo zależy od tego, czy masz już ustaloną kwotę do pozostawienia na życie (i czy pracodawca wypłaca to razem z pensją czy osobno). Masz już pismo od syndyka albo postanowienie sądu z wyliczeniem, jaka część Twoich wpływów zostaje u Ciebie?