Upadłość konsumencka a darowizna samochodu rodzinie przed złożeniem wniosku – czy syndyk może to podważyć?
S
SadoweProcedury
Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, bo mam kilka niespłacanych zobowiązań i zaczynają się działania windykacyjne. W maju 2023 r. przekazałem bratu samochód w formie darowizny, a auto było wtedy moją jedyną większą rzeczą o realnej wartości. Od tamtej pory korzystam z komunikacji miejskiej i nie mam już tego pojazdu ani pieniędzy z tego tytułu. Czy taka darowizna może zostać zakwestionowana w postępowaniu i skutkować żądaniem zwrotu auta albo jego równowartości? Czy ma znaczenie, że darowizna była na bliską rodzinę i ile czasu minęło do dnia złożenia wniosku?
Odpowiedzi (2)
U
UpadloscFAQ
2026-03-27 08:27
Taka darowizna sprzed złożenia wniosku może zainteresować syndyka, zwłaszcza jeśli auto było jedynym cenniejszym składnikiem majątku, i w niektórych sytuacjach bywa podważana jako „wyzbycie się” majątku kosztem wierzycieli. Jaka była mniej więcej wartość auta w maju 2023 i czy wtedy już były zaległości albo realne widmo windykacji/egzekucji?
R
RestruktoSupport
2026-03-29 08:51
U znajomego w upadłości syndyk mocno grzebał w darowiznach sprzed wniosku, zwłaszcza jak chodziło o jedyny wartościowy składnik majątku, więc sama darowizna auta bratu może wzbudzić zainteresowanie. To, czy będzie to podważane, u niego zależało głównie od tego, na ile wyglądało to jak „ucieczka” przed wierzycielami (kiedy zaczęły się problemy ze spłatą, czy były już wezwania, czy długi rosły) i czy dało się sensownie wytłumaczyć powód przekazania. Maj 2023 to już dość blisko, więc liczyłbym się z pytaniami i papierologią, nawet jeśli dziś faktycznie żyjesz bez auta i bez korzyści z tej darowizny. Kiedy realnie przestałeś spłacać zobowiązania i kiedy zaczęła się windykacja — przed czy po tej darowiźnie?