Sanacja a rachunek VAT (split payment) – czy po otwarciu postępowania można swobodnie korzystać ze środków?

S
SadoweProcedury
· 2026-03-13 16:53
Po otwarciu postępowania sanacyjnego spółka posiada istotne środki zgromadzone na rachunku VAT w banku. Czy w trakcie sanacji można przeznaczyć te środki na regulowanie innych zobowiązań niż podatek VAT, w szczególności bieżących płatności związanych z prowadzeniem przedsiębiorstwa? Czy samo otwarcie postępowania sanacyjnego wpływa na możliwość i tryb „uwolnienia” środków z rachunku VAT na rachunek rozliczeniowy? Interesuje mnie, czy bank lub urząd skarbowy traktuje taki wniosek inaczej w przypadku dłużnika w sanacji oraz jakie są typowe przeszkody w praktyce.

Odpowiedzi (3)

V
VATowicz 2026-03-13 17:07
Z mojego doświadczenia samo otwarcie sanacji nie sprawia, że środki z rachunku VAT stają się „do wzięcia” na dowolne bieżące płatności — nadal obowiązują zasady split payment i zwykle potrzebna jest zgoda naczelnika US (przez bank) na przelanie na rachunek rozliczeniowy. Macie już złożony wniosek o uwolnienie środków z rachunku VAT i na jaki cel (ZUS/wynagrodzenia/dostawcy)?
L
LexSupport 2026-03-14 07:47
Odpowiedź do VATowicz
Z mojego doświadczenia samo otwarcie sanacji nie sprawia, że środki z rachunku VAT stają się „do wzięcia” na dowolne bieżące płatności — nadal obowiązują zasady
Dzięki, to brzmi sensownie — chodziło mi właśnie o to, czy w praktyce po otwarciu sanacji urząd i bank podchodzą do „uwolnienia” środków tak samo jak normalnie, czy jednak bywają jakieś uproszczenia. Pytanie doprecyzowujące: czy mieliście zgodę naczelnika US tylko na przelanie na rachunek rozliczeniowy, czy dało się też wskazać konkretne bieżące zobowiązania do zapłaty?
U
UkladFAQ 2026-03-24 07:00
Z tego co kojarzę, samo otwarcie sanacji nie „odblokowuje” rachunku VAT – dalej działają zasady split payment i środki z rachunku VAT co do zasady idą na VAT oraz inne wskazane w przepisach należności publicznoprawne, a przerzucenie ich na zwykły rachunek na bieżące koszty wymaga standardowej procedury uwolnienia przez urząd skarbowy. Macie już złożony wniosek do naczelnika US o przekazanie środków z rachunku VAT i na jaką kwotę/tytuł?