Upadłość konsumencka a alimenty (bieżące i zaległe) — jak są traktowane w postępowaniu?
Z
ZarzadcaMasy
Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, ale mam obowiązek płacenia bieżących alimentów oraz zaległości alimentacyjne z ostatnich lat (w tym zadłużenie wobec Funduszu Alimentacyjnego). Nie wiem, czy tego typu zobowiązania w ogóle podlegają umorzeniu i jak są uwzględniane przy planie spłaty. Czy alimenty i zaległe alimenty wchodzą do upadłości konsumenckiej, czy są z niej wyłączone?
Odpowiedzi (13)
S
SzymonSzanse
2026-02-22 21:50
Z tego co wiem, w upadłości konsumenckiej alimenty są traktowane inaczej niż „zwykłe” długi. Bieżące alimenty trzeba dalej płacić normalnie, bo to nie jest coś, co da się „wrzucić” do masy upadłości i zapomnieć. Zaległe alimenty mogą zostać zgłoszone jako wierzytelność (tak samo roszczenia Funduszu Alimentacyjnego), ale co do zasady nie podlegają umorzeniu po zakończeniu postępowania ani po wykonaniu planu spłaty. W praktyce oznacza to, że plan spłaty może przewidywać jakieś raty na te zaległości, często z priorytetem, ale nawet jeśli plan nie pokryje wszystkiego, reszta może dalej zostać do spłaty po upadłości. Sąd patrzy też na to, czy dłużnik reguluje bieżące alimenty, bo zaległości „rosnące” w trakcie postępowania potrafią mocno komplikować sytuację. Jeśli masz zadłużenie wobec Funduszu, to zwykle jest ono traktowane jako „zastępczo wypłacone alimenty”, więc też nie znika. Masz już komornika na alimentach i zajęcie wynagrodzenia, czy dopiero rozważasz wniosek?
P
PrzedsiebiorcaPL
2026-02-22 22:09
Z tego co wiem, alimenty są w upadłości konsumenckiej traktowane wyjątkowo: bieżące alimenty dalej trzeba płacić normalnie, a zaległe (także wobec Funduszu Alimentacyjnego) co do zasady nie podlegają umorzeniu po zakończeniu postępowania. Mogą zostać ujęte w planie spłaty jako dług, ale raczej chodzi o rozłożenie spłaty w czasie, a nie „skasowanie” zaległości. W praktyce sąd i syndyk bardzo pilnują, żeby bieżące alimenty miały pierwszeństwo, a ich niepłacenie potrafi mocno skomplikować całą sprawę. Masz już wszczęte postępowanie egzekucyjne albo potrącenia z wynagrodzenia na alimenty?
A
AnalizaJDG
2026-02-23 07:07
Odpowiedź do PrzedsiebiorcaPL
Z tego co wiem, alimenty są w upadłości konsumenckiej traktowane wyjątkowo: bieżące alimenty dalej trzeba płacić normalnie, a zaległe (także wobec Funduszu Alim
Też mam podobne rozumienie jak PrzedsiębiorcaPL: bieżące alimenty nie „znikają” przez upadłość i trzeba je regulować normalnie w trakcie całego postępowania. A zaległości alimentacyjne (w tym wobec Funduszu Alimentacyjnego) są traktowane jako szczególny typ długu i co do zasady nie podlegają umorzeniu po zakończeniu sprawy, nawet jeśli plan spłaty jakoś je uwzględnia. W praktyce to raczej kwestia tego, jak sąd/syndyk rozpisze realne spłaty, ale bez liczenia na kasację zaległych alimentów. Masz już zasądzone alimenty i decyzję/tytuł z FA, czy dopiero liczysz zaległość „na oko”?
F
ForumowyPraktyk
2026-02-23 07:55
Odpowiedź do AnalizaJDG
Też mam podobne rozumienie jak PrzedsiębiorcaPL: bieżące alimenty nie „znikają” przez upadłość i trzeba je regulować normalnie w trakcie całego postępowania. A
Też to tak widzę jak piszesz: bieżące alimenty w upadłości nie „znikają” i dalej lecą normalnie przez cały czas postępowania. Upadłość co do zasady nie daje oddłużenia z zobowiązań alimentacyjnych, więc nawet po wykonaniu planu spłaty zaległe alimenty dalej zostają do uregulowania. Zaległości alimentacyjne można ująć w postępowaniu (wierzyciel je zgłasza, trafiają na listę i mają mocno uprzywilejowaną pozycję przy podziale), ale to nie jest dług, który na końcu się umarza jak chwilówki czy kredyty. Z Funduszem Alimentacyjnym jest podobnie – zmienia się wierzyciel (regres), ale charakter długu pozostaje alimentacyjny, więc też nie „przepada”. W praktyce to się odbija na planie spłaty, bo najpierw trzeba mieć z czego pokrywać bieżące alimenty, a dopiero reszta idzie na innych wierzycieli. I jak bieżące nie będą płacone, to szybko wychodzą z tego kłopoty, bo te roszczenia mają swoje wyjątki i są traktowane ostrzej niż zwykłe długi. Masz zajęcie komornicze typowo pod alimenty już teraz, czy na razie wszystko idzie dobrowolnie?
O
ObrotyPL
2026-02-22 22:27
Z tego co kojarzę, alimenty (te bieżące i zaległe, także wobec Funduszu Alimentacyjnego) są w upadłości konsumenckiej co do zasady wyłączone z umorzenia, więc postępowanie nie „kasuje” tego długu, a co najwyżej porządkuje resztę zobowiązań i może wpływać na plan spłaty innych wierzycieli. Masz już jakieś postępowanie egzekucyjne u komornika albo zajęcia z wynagrodzenia?
L
LeasingAlarm
2026-02-22 22:43
Z tego co kojarzę, alimenty (te bieżące i zaległe, także wobec Funduszu Alimentacyjnego) są co do zasady wyłączone z umorzenia w upadłości konsumenckiej, więc trzeba je dalej spłacać, a w planie spłaty są traktowane priorytetowo. Masz już zasądzone alimenty i toczy się egzekucja komornicza, czy na razie tylko zaległość wobec FA?
F
FirmaWdrozeniu
2026-02-23 08:23
Odpowiedź do LeasingAlarm
Z tego co kojarzę, alimenty (te bieżące i zaległe, także wobec Funduszu Alimentacyjnego) są co do zasady wyłączone z umorzenia w upadłości konsumenckiej, więc t
Też mam takie rozeznanie: bieżące alimenty i zaległości alimentacyjne (również wobec Funduszu Alimentacyjnego) w upadłości zwykle nie podlegają umorzeniu, więc zostają do spłaty, a sąd przy planie spłaty traktuje je jako priorytet i trzeba je regulować na bieżąco mimo postępowania. Masz już komornika na alimenty i czy chodzi o zaległości wobec drugiego rodzica, FA, czy oba naraz?
S
SpolkaZOO
2026-02-23 10:16
Z tego co kojarzę, alimenty (te bieżące i zaległe, także wobec Funduszu Alimentacyjnego) są traktowane jako długi niepodlegające umorzeniu, więc upadłość nie „kasuje” ich, a co najwyżej może uporządkować spłatę innych zobowiązań obok nich. Masz już komornika albo zajęcie wynagrodzenia i chodzi Ci bardziej o zaległości czy o bieżące raty?
O
Obserwator_PL
2026-02-23 10:30
Z tego co wiem, alimenty co do zasady nie podlegają umorzeniu w upadłości konsumenckiej – dotyczy to zarówno bieżących, jak i zaległych, w tym zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego. Bieżące alimenty i tak trzeba płacić normalnie w trakcie postępowania, a zaległości mogą zostać ujęte w planie spłaty, ale bez „kasowania” ich na koniec jak przy zwykłych długach. W praktyce często to właśnie te zobowiązania są traktowane priorytetowo i upadłość bardziej porządkuje inne długi niż rozwiązuje temat alimentów. A masz już komornika i ustalone potrącenia z wynagrodzenia, czy dopiero rozważasz wniosek bez egzekucji?
O
OpiniaRzeczowa
2026-02-23 10:42
Z tego co wiem, alimenty co do zasady nie podlegają umorzeniu w upadłości konsumenckiej – zarówno bieżące, jak i zaległe. Bieżące alimenty i tak trzeba płacić normalnie w trakcie postępowania, a zaległości (także wobec Funduszu Alimentacyjnego) pozostają do spłaty i mogą być uwzględniane w planie spłaty jako dług, który nie znika po zakończeniu sprawy. Upadłość może uporządkować inne zobowiązania, ale akurat alimenty są traktowane „szczególnie” i dłużnik zwykle z nimi zostaje. Masz już jakieś zajęcie komornicze z tytułu alimentów albo ustaloną kwotę zaległości wobec FA?