Upadłość konsumencka a kryptowaluty na giełdzie i w portfelu sprzętowym — jak to wygląda w praktyce?

Z
ZUS_i_Fiskus
· 2026-02-21 09:51
Planuję złożyć wniosek o upadłość konsumencką i chcę zrozumieć, jak w postępowaniu traktowane są kryptowaluty. Przez kilka lat pracowałem jako freelancer IT na JDG, działalność zamknąłem w 2025 r., a teraz mam głównie długi prywatne na ok. 150 tys. zł (kredyty i karta). Jednocześnie mam środki w krypto o zmiennej wartości, mniej więcej 30–40 tys. zł, część na giełdzie (konto na Binance), część na portfelu sprzętowym. Nie mam regularnych transakcji, ale zdarzały się wpłaty i wypłaty między giełdą a portfelem w ostatnich 12–18 miesiącach. Jak w praktyce wygląda ujawnianie takich aktywów i ich wycena w postępowaniu, zwłaszcza gdy kurs potrafi się zmienić o kilka–kilkanaście procent w krótkim czasie? Czy syndyk może wymagać dostępu do historii transakcji z giełdy albo do samego portfela, i jak to jest formalnie rozwiązywane? Na jakim etapie i według jakiej daty zwykle ustala się wartość krypto, jeśli wniosek jest dopiero przygotowywany?

Odpowiedzi (15)

R
RestruktoSupport 2026-02-21 19:23
Z tego co wiem, krypto w upadłości jest traktowane jak majątek dłużnika, więc co do zasady wchodzi do masy upadłości tak samo jak środki na koncie czy inne aktywa. To, że kurs jest zmienny, nie zmienia faktu posiadania – liczy się, że masz dostęp do środków, a syndyk może chcieć ustalić ich wartość na konkretny dzień i ewentualnie doprowadzić do spieniężenia. Trzymanie części na giełdzie zwykle ułatwia „namierzenie” (historia, saldo, wypłaty), ale portfel sprzętowy też nie jest jakąś „czarną dziurą” – pytania o adresy, historię transakcji i źródło środków potrafią się pojawić. Ukrywanie albo „przesuwanie” krypto tuż przed wnioskiem to raczej proszenie się o kłopoty, bo w upadłości patrzy się na takie ruchy pod kątem pokrzywdzenia wierzycieli. Przy JDG zamkniętej w 2025 r. i długach prywatnych ważne jest też, czy w krypto są jakieś środki z okresu działalności i czy da się je sensownie wytłumaczyć dokumentami/wyciągami. No i pamiętaj, że Binance to podmiot, który na żądanie potrafi przekazać dane, więc „mam tylko na giełdzie” nie oznacza anonimowości. Masz te krypto kupowane za złotówki z banku, czy część pochodzi z płatności od klientów w krypto?
T
TomekPraktyk 2026-02-22 14:50
A masz to krypto kupowane „za prywatne”, czy jeszcze z czasów JDG i rozliczane w działalności (faktury/księgowość), i czy na Binance masz pełną weryfikację KYC na swoje dane? To może robić dużą różnicę w tym, co syndyk uzna za majątek i jak będzie próbował to ustalić — a co dokładnie trzymasz w tym drugim miejscu po „część na .” (portfel sprzętowy czy coś innego)?
L
LeasingAlarm 2026-03-01 07:29
Z tego co widziałem w praktyce, krypto (czy na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym) jest traktowane jak składnik majątku i w postępowaniu trzeba je ujawnić, a syndyk może zażądać dostępu do konta/wyciągów i zidentyfikowania adresów oraz historii transakcji. Masz na myśli, że ta druga część jest w portfelu sprzętowym (Ledger/Trezor) czy w jakimś portfelu aplikacyjnym?
Z
ZarzadcaJan 2026-03-01 13:52
Z tego co kojarzę z praktyki, krypto jest traktowane jak majątek – trzeba je ujawnić we wniosku, a syndyk może oczekiwać sprzedaży i wpłaty do masy upadłości (nie ma dużej różnicy, czy to giełda czy portfel sprzętowy, liczy się że masz kontrolę nad środkami). Przy giełdzie typu Binance dochodzi jeszcze kwestia historii transakcji i weryfikacji źródła środków, więc bywa więcej pytań o przepływy. Jeśli były jakieś większe przelewy/wycofania krypto przed złożeniem wniosku, to też potrafią to analizować pod kątem „wyprowadzania” majątku. Masz tam raczej long-term trzymanie, czy dużo trade’ów i wypłat na konto w ostatnich 12 miesiącach?
Z
ZUSowicz 2026-03-04 15:28
Przerabiałem to u znajomego w podobnej sytuacji i z krypto w upadłości nie ma „osobnej kategorii” – to po prostu majątek, który trzeba ujawnić we wniosku i później syndyk patrzy na to tak samo jak na środki na koncie. U niego były monety na giełdzie i w portfelu sprzętowym; giełda była najprostsza do „złapania”, bo dało się pokazać historię i saldo, a syndyk i tak pytał o dostęp do konta i o to, co realnie da się spieniężyć. Portfel sprzętowy też wyszedł, bo w dokumentach były przelewy na zakup krypto i ruchy z konta, więc temat wracał, nawet jeśli ktoś myśli, że „offline = niewidoczne”. W praktyce skończyło się tak, że kryptowaluty potraktowano jak składnik masy upadłości i finalnie część została sprzedana, a część – jeśli były wahania i koszty – rozliczana według tego, co faktycznie udało się odzyskać w danym momencie. Najbardziej męczące były pytania o źródło środków i spójność z tym, co widać w banku, zwłaszcza przy wcześniejszej JDG i zamknięciu działalności. U Ciebie te 30–40 tys. przy 150 tys. długu raczej nie przejdzie „bokiem”, bo to nie są grosze i każdy będzie chciał to mieć jasno na papierze. Na jaką kryptowalutę to trzymasz i czy masz pełną historię wpłat/wypłat z Binance oraz potwierdzenia przelewów z banku?