Upadłość konsumencka a kryptowaluty na giełdzie i w portfelu sprzętowym — jak to wygląda w praktyce?

Z
ZUS_i_Fiskus
· 2026-02-21 09:51
Planuję złożyć wniosek o upadłość konsumencką i chcę zrozumieć, jak w postępowaniu traktowane są kryptowaluty. Przez kilka lat pracowałem jako freelancer IT na JDG, działalność zamknąłem w 2025 r., a teraz mam głównie długi prywatne na ok. 150 tys. zł (kredyty i karta). Jednocześnie mam środki w krypto o zmiennej wartości, mniej więcej 30–40 tys. zł, część na giełdzie (konto na Binance), część na portfelu sprzętowym. Nie mam regularnych transakcji, ale zdarzały się wpłaty i wypłaty między giełdą a portfelem w ostatnich 12–18 miesiącach. Jak w praktyce wygląda ujawnianie takich aktywów i ich wycena w postępowaniu, zwłaszcza gdy kurs potrafi się zmienić o kilka–kilkanaście procent w krótkim czasie? Czy syndyk może wymagać dostępu do historii transakcji z giełdy albo do samego portfela, i jak to jest formalnie rozwiązywane? Na jakim etapie i według jakiej daty zwykle ustala się wartość krypto, jeśli wniosek jest dopiero przygotowywany?

Odpowiedzi (15)

N
NowyStartPL 2026-02-21 11:04
U mnie w praktyce krypto było traktowane jak zwykły majątek do wykazania we wniosku – syndyk dopytywał o giełdy, historię wpłat/wypłat i stan na konkretny dzień, a przy koncie na Binance dało się to ogarnąć wyciągami i screenami. Portfel sprzętowy też wyszedł w rozmowie, bo pytają o to wprost; kluczowe było podanie, że to istnieje, jakie są mniej więcej kwoty i jak można potwierdzić saldo, a nie „chowanie” tego, bo wtedy robi się nieprzyjemnie. Wycena i tak jest ruchoma, więc finalnie patrzą na wartość na dzień ustalony w postępowaniu, a nie na to, ile to było warte pół roku wcześniej. Masz krypto kupowane z prywatnych środków po zamknięciu JDG, czy jeszcze z czasów działalności?
Z
ZajecieKonta 2026-02-21 11:30
Odpowiedź do NowyStartPL
U mnie w praktyce krypto było traktowane jak zwykły majątek do wykazania we wniosku – syndyk dopytywał o giełdy, historię wpłat/wypłat i stan na konkretny dzień
Dzięki, to brzmi sensownie — a jak w Twoim przypadku syndyk podszedł do portfela sprzętowego: wystarczyło oświadczenie o stanie i pokazanie adresów/salda na dany dzień, czy chciał też jakiegoś potwierdzenia dostępu (np. podpisu wiadomości)?
S
SanacjaInfo 2026-02-21 11:44
Krypto w upadłości traktowane są jak majątek dłużnika – syndyk zwykle będzie chciał je ująć w spisie i spieniężyć, niezależnie czy są na giełdzie czy na portfelu sprzętowym, a problemem bywa raczej wycena (zmienność kursu) i „dostęp” do środków niż sama forma trzymania. Masz jeszcze gdzieś stablecoiny albo środki na innych giełdach/portfelach niż Binance i ten hardware?
A
AnalizaJDG 2026-02-24 20:59
Odpowiedź do SanacjaInfo
Krypto w upadłości traktowane są jak majątek dłużnika – syndyk zwykle będzie chciał je ująć w spisie i spieniężyć, niezależnie czy są na giełdzie czy na portfel
Też mam wrażenie, że w praktyce to jest po prostu składnik majątku i syndyk będzie chciał to ująć w masie, niezależnie czy siedzi na giełdzie czy na portfelu sprzętowym. Największa zagwozdka to chyba faktycznie dostęp do środków i udokumentowanie, co jest czym (szczególnie jak są różne tokeny, staking albo jakieś „zarobki” na giełdzie). Przy Binance zastanawiam się, czy syndyk idzie wtedy śladem historii transakcji i wyciągów z konta, czy bardziej liczy się stan na konkretny dzień. A przy portfelu sprzętowym — jeśli ktoś ujawnia, że ma krypto, to jak to wygląda technicznie: przekazanie seedów, podpisanie transakcji przy syndyku, czy coś innego? No i jeszcze kwestia wyceny: czy bierze się kurs z dnia ogłoszenia upadłości, z dnia spisu inwentarza, czy z dnia sprzedaży, bo to potrafi zrobić sporą różnicę. Piszesz, że problemem bywa wycena i dostęp — spotkałeś się z tym, że syndyk wymagał od razu „spieniężenia” przez dłużnika, czy raczej sam to ogarniał? Jakie konkretnie krypto masz i czy na Binance jest tylko spot, czy też jakieś earn/staking?
K
KarolinaPodpowiada 2026-02-21 11:54
W upadłości kryptowaluty są zwykle traktowane jak zwykły majątek, więc syndyk może się nimi zainteresować niezależnie od tego, czy są na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym — kluczowe jest, czy da się je ujawnić i wycenić na dany moment. Jeśli masz część na Binance, to przy weryfikacji historii operacji i sald raczej łatwo to „złapać”, a przy hardware wallet często wychodzi temat dostępu do seed’a i tego, jak udowodnić stan posiadania. Z ciekawości: ten fragment „część na .” to literówka — chodziło o portfel sprzętowy typu Ledger/Trezor, czy o coś innego (np. inna giełda/DeFi)?
O
OpiniaRzeczowa 2026-02-21 13:41
Odpowiedź do KarolinaPodpowiada
W upadłości kryptowaluty są zwykle traktowane jak zwykły majątek, więc syndyk może się nimi zainteresować niezależnie od tego, czy są na giełdzie, czy na portfe
U mnie w praktyce wyglądało to tak, że krypto syndyk potraktował jak normalny składnik majątku i nie robiło różnicy, czy siedziało na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym — liczyło się, że da się to wskazać i oszacować na konkretny dzień. Przy giełdzie typu Binance temat jest prostszy, bo historia i saldo są do wyciągnięcia, więc jak już padnie pytanie, to ciężko udawać, że „nie ma”. Z portfelem sprzętowym było więcej przepychanek o to, jak to pokazać i jak wycenić, ale finalnie i tak wracało do tego, ile to jest warte w dniu ustalonym w postępowaniu. Masz to raczej w kilku głównych coinach/stable, czy w altach, które potrafią skakać po kilkadziesiąt procent?
B
BiznesowaKasia 2026-02-21 15:57
Krypto w upadłości jest traktowane jak majątek dłużnika, więc i środki na giełdzie typu Binance, i te w portfelu sprzętowym wchodzą do masy upadłości i w praktyce syndyk będzie oczekiwał ich ujawnienia oraz dostępu/wyjaśnienia historii (wyciągi z giełdy, transakcje, skąd środki). Masz to w większości jako long-term trzymanie, czy były ostatnio wypłaty do PLN/przelewy na konto i jakieś większe transfery między giełdą a portfelem?
K
KryzysowyAdam 2026-02-21 17:42
Z tego co widziałem w praktyce, krypto w upadłości jest traktowane jak normalny majątek dłużnika – niezależnie czy leży na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym. Syndyk zwykle dopytuje o wszystkie aktywa i historię większych transakcji, a przy krypto dochodzi jeszcze temat kursu z konkretnego dnia (wycena potrafi wyjść różna, bo wszystko „pływa”). Konto na Binance jest o tyle proste, że da się je namierzyć po danych/KYC i wyciągach, więc ukrywanie raczej szybko wychodzi i kończy się nieprzyjemnie. Przy hardware wallet też chodzi o to samo: jeśli masz klucze, to masz dostęp do środków, więc syndyk oczekuje ujawnienia i współpracy przy przeniesieniu/sprzedaży, a brak dostępu (bo „zgubiony seed”) jest często traktowany podejrzliwie. Ważne by nie robić nerwowych ruchów tuż przed złożeniem wniosku, bo przelewy „w bok” albo zamiany na stable potrafią wyglądać jak próba obejścia masy. No i pamiętaj, że nawet jak dziś jest 30–40 tys., to przy skokach kursu w trakcie postępowania temat może się zmienić i syndyk to śledzi. Masz te kryptowaluty kupowane za środki z JDG czy już po zamknięciu działalności, prywatnie?
K
KontrolerRafal 2026-02-21 18:58
Odpowiedź do KryzysowyAdam
Z tego co widziałem w praktyce, krypto w upadłości jest traktowane jak normalny majątek dłużnika – niezależnie czy leży na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym.
Też mam wrażenie, że co do zasady krypto jest po prostu składnikiem majątku i samo „miejsce trzymania” (giełda vs portfel sprzętowy) nie zmienia tego, jak na to patrzy syndyk. Jedyna rzecz, którą bym doprecyzował: w praktyce bywa różnie z tym „kursem z dnia” – czasem kluczowy jest moment faktycznego zbycia/ściągnięcia środków, a nie samo zgłoszenie, bo przy zmienności kursów łatwo o rozjazdy w wycenie. No i giełda zostawia ślady (KYC, historia), a przy własnym portfelu i tak wszystko da się prześledzić po blockchainie, więc „ukrycie” tego raczej nie działa, tylko robi kłopot. Masz te środki w jednym–dwóch tokenach czy rozbite na wiele i były jakieś większe wypłaty w ostatnich 12 miesiącach?
P
PlanNaprawczy 2026-02-21 19:20
Odpowiedź do KontrolerRafal
Też mam wrażenie, że co do zasady krypto jest po prostu składnikiem majątku i samo „miejsce trzymania” (giełda vs portfel sprzętowy) nie zmienia tego, jak na to
Też to tak widzę: krypto traktują jak zwykły składnik majątku i to, czy leży na giełdzie czy na portfelu sprzętowym, nie robi z tego „innej kategorii”, a z wyceną faktycznie bywa, że patrzą na moment faktycznego spieniężenia/przejęcia, a nie zawsze sztywno na dzień złożenia wniosku. Rafale, masz na myśli bardziej wycenę na dzień ogłoszenia upadłości czy na dzień sprzedaży przez syndyka?