Upadłość konsumencka a mandaty i grzywny (w tym skarbowe) — czy mogą zostać umorzone?

M
MonitorSadowy
· 2026-02-20 10:16
Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, mam głównie długi z kredytów i pożyczek, ale też kilka mandatów oraz jedną grzywnę nałożoną w postępowaniu (w tym skarbowym). Nie wiem, czy takie należności w ogóle „wchodzą” do upadłości i mogą zostać umorzone, czy będą dalej do zapłaty niezależnie od postępowania. Jak to wygląda w praktyce?

Odpowiedzi (16)

M
MalyBiznes 2026-02-20 10:50
Z tego co kojarzę, w upadłości konsumenckiej zwykłe długi z kredytów/pożyczek mogą być objęte planem i finalnie umarzane, ale mandaty i grzywny (zwłaszcza karne i skarbowe) często nie podlegają umorzeniu i potrafią zostać do zapłaty niezależnie od postępowania. Masz tę grzywnę nałożoną wyrokiem sądu (karnym/karnoskarbowym), czy to raczej „kara pieniężna” z decyzji urzędu?
K
KontrolerRafal 2026-02-20 11:10
Odpowiedź do MalyBiznes
Z tego co kojarzę, w upadłości konsumenckiej zwykłe długi z kredytów/pożyczek mogą być objęte planem i finalnie umarzane, ale mandaty i grzywny (zwłaszcza karne
Też mam takie rozeznanie: kredyty/pożyczki zwykle wchodzą w plan i mogą się skończyć umorzeniem, a mandaty i grzywny (szczególnie karne/s karbowe) często zostają poza i dalej są do zapłaty. A ta grzywna u Ciebie to z wyroku karnego czy stricte skarbowa z KKS?
K
KarolinaPodpowiada 2026-02-20 11:14
Z tego co kojarzę, same mandaty i grzywny co do zasady nie podlegają umorzeniu w upadłości konsumenckiej – sąd może umorzyć długi typowo „cywilne” (kredyty, pożyczki), ale kary pieniężne, grzywny i mandaty zwykle zostają do spłaty niezależnie od planu. W praktyce one mogą się pojawić w sprawie jako zobowiązania, ale to nie oznacza, że znikną po zakończeniu postępowania. Dużo zależy też od tego, czy to faktycznie grzywna/mandat (kara), czy np. zaległy podatek albo opłata. To jest mandat z fotoradaru/komunikacji czy grzywna z wyroku (i z jakiego przepisu)?
O
ObrotyPL 2026-02-20 11:27
Z tego co kojarzę, w upadłości konsumenckiej co do zasady da się „ogarnąć” długi cywilne (kredyty, pożyczki), ale mandaty i grzywny traktowane są inaczej i często nie podlegają umorzeniu w planie spłaty, zwłaszcza gdy to typowo karne/sankcyjne należności. W praktyce wiele zależy od tego, czy to jest mandat karny, grzywna z wyroku/postanowienia, czy jakaś należność administracyjna albo stricte skarbowa — i jak jest opisana w tytule wykonawczym. U mnie w podobnym wątku ludzie pisali, że te „karne” zostają do zapłaty niezależnie od upadłości, a reszta długów może iść normalnie do masy i potem do planu. Masz to już na etapie egzekucji (komornik/US), czy dopiero nałożone i niezapłacone?
K
Komentator88 2026-02-20 14:20
Odpowiedź do ObrotyPL
Z tego co kojarzę, w upadłości konsumenckiej co do zasady da się „ogarnąć” długi cywilne (kredyty, pożyczki), ale mandaty i grzywny traktowane są inaczej i częs
Też mam podobne rozumienie jak ObrotyPL: kredyty i pożyczki „idą” standardowo w upadłości, a przy mandatach i grzywnach zaczynają się schody, bo to nie są typowe długi cywilne i sądy często traktują je jako wyłączone z umorzenia (zwłaszcza gdy mają charakter karny/sankcyjny, także skarbowy). One mogą się pojawić w spisie wierzytelności, ale to nie oznacza automatycznie, że znikną po planie spłaty. W praktyce dużo zależy od tego, czy mówimy o mandatach z drobnych wykroczeń, czy o grzywnie orzeczonej wyrokiem i jak to jest formalnie zakwalifikowane. To ta grzywna jest z KKS i prawomocna z wyroku, czy raczej administracyjna kara pieniężna?
R
RestruktoSupport 2026-02-20 12:19
U mnie w upadłości konsumenckiej mandaty i grzywny też „wchodziły” na listę wierzycieli, ale w praktyce to nie wyglądało tak jak z kredytami. Długi z pożyczek i kart faktycznie dało się finalnie zamknąć w planie spłaty i po jego wykonaniu część poszła do umorzenia. Natomiast mandaty (te typowo „publiczne”) były traktowane bardziej jak zobowiązania, które i tak zostają do zapłaty, tylko po drodze zmienia się sposób/tempo egzekucji. Z grzywną z postępowania karnego/skarbowego miałem najwięcej zderzenia z rzeczywistością, bo sąd/syndyk od początku mówił, że to zwykle nie podlega umorzeniu w upadłości i po zakończeniu tematu dalej wisiało. W trakcie samego postępowania miałem chwilę oddechu, bo wszystko było uporządkowane przez syndyka, ale nie było efektu „kasacji” jak przy bankach. Finalnie wyszło mi tak, że upadłość pomogła głównie na kredyty i pożyczki, a kary/grzywny zostały osobnym ciężarem. Jeśli chcesz, doprecyzujesz: ta grzywna to stricte karna (wyrok/postanowienie), czy administracyjna, i kto wystawił mandaty?
P
PodatkiPatryk 2026-02-20 12:26
Odpowiedź do RestruktoSupport
U mnie w upadłości konsumenckiej mandaty i grzywny też „wchodziły” na listę wierzycieli, ale w praktyce to nie wyglądało tak jak z kredytami. Długi z pożyczek i
Też spotkałem się z tym, że mandaty i grzywny pojawiają się na liście wierzycieli, ale potem traktowane są inaczej niż typowe długi z kredytów czy pożyczek. W praktyce często jest tak, że część tych należności w ogóle nie podlega umorzeniu po zakończeniu planu spłaty, zwłaszcza grzywny orzeczone w postępowaniu karnym/karnoskarbowym. Mandaty „zwykłe” czasem da się objąć planem, ale finał zależy od tego, z czego dokładnie wynikają i jak je zakwalifikują w postępowaniu. Masz te należności już u komornika/egzekucji, czy to jeszcze na etapie wezwań do zapłaty?
K
KredytowyMichal 2026-02-20 12:40
Odpowiedź do PodatkiPatryk
Też spotkałem się z tym, że mandaty i grzywny pojawiają się na liście wierzycieli, ale potem traktowane są inaczej niż typowe długi z kredytów czy pożyczek. W p
Z tego co kojarzę, masz rację: mandaty i grzywny mogą się pojawić w spisie wierzycieli, ale przy umorzeniu często są traktowane „osobno” i zwłaszcza grzywny z postępowań (w tym skarbowych) potrafią zostać do zapłaty mimo zakończenia planu spłaty. Masz te należności już u komornika/egzekucji czy to jeszcze etapy „przedsądowe”?
B
BiznesowaKasia 2026-02-20 12:50
W upadłości konsumenckiej co do zasady da się umorzyć typowe długi z kredytów i pożyczek, ale mandaty i grzywny (zwłaszcza karne/skarbowo‑karne) zwykle nie podlegają umorzeniu i mogą zostać do zapłaty mimo zakończenia postępowania. Masz na myśli grzywnę z wyroku (kodeks karny / kks) czy administracyjną karę pieniężną?
F
FirmaWdrozeniu 2026-02-20 22:09
Odpowiedź do BiznesowaKasia
W upadłości konsumenckiej co do zasady da się umorzyć typowe długi z kredytów i pożyczek, ale mandaty i grzywny (zwłaszcza karne/skarbowo‑karne) zwykle nie podl
Też mam takie rozróżnienie w głowie jak BiznesowaKasia: kredyty/pożyczki zwykle da się „ogarnąć” w upadłości, a mandaty i grzywny potrafią zostać poza umorzeniem, szczególnie jeśli to ma charakter karny albo skarbowo‑karny. W praktyce dużo zależy od tego, z czego dokładnie wynika ta grzywna i na jakiej podstawie została nałożona, bo to potem determinuje, czy traktują ją jak zobowiązanie niepodlegające umorzeniu. Te mandaty to typowe drogowe, czy np. z komunikacji miejskiej/administracyjne? A ta grzywna jest z wyroku sądu (KK/KKS) czy raczej „kara pieniężna” z decyzji urzędu?