Upadłość konsumencka a środki w PPK — czy wchodzą do masy i czy syndyk może je wypłacić?

Z
ZUS_i_Fiskus
· 2026-02-17 09:10
Złożyłem wniosek o upadłość konsumencką w styczniu 2026 i czekam na postanowienie sądu. Mam PPK w pracy, na którym jest około 14 tys. zł (w tym wpłaty pracodawcy), i nie wiem, jak to jest traktowane w postępowaniu. Czy takie środki są ujmowane w spisie majątku i wchodzą do masy upadłości, czy mają jakiś odrębny status? Jeśli upadłość zostanie ogłoszona, czy syndyk może zlecić wypłatę/zwrot z PPK i na jakim etapie to zwykle następuje? Czy PPK powinienem wykazać już we wniosku, mimo że nie są to środki dostępne jak na koncie bankowym?

Odpowiedzi (11)

B
BizRestart 2026-03-02 11:06
Z tego co kojarzę, samo prawo do środków w PPK traktuje się jak składnik majątku i zwykle ujmuje w spisie, bo to są Twoje oszczędności (choć część pochodzi od pracodawcy). Co innego kwestia „czy da się to od razu spieniężyć” — PPK ma swoje ustawowe zasady wypłaty/zwrotu i nie zawsze wygląda to tak, że syndyk po prostu jednym ruchem zleca wypłatę jak z konta bankowego. W praktyce dużo zależy od tego, czy w ogóle wchodzi w grę zwrot przed 60 r.ż. i jak sąd/syndyk podejdą do sensu takiego ruchu przy kosztach i potrąceniach. Masz PPK cały czas aktywne u obecnego pracodawcy, czy to „stare” konto po zmianie pracy?