Upadłość konsumencka a środki w PPK — czy wchodzą do masy i czy syndyk może je wypłacić?

Z
ZUS_i_Fiskus
· 2026-02-17 09:10
Złożyłem wniosek o upadłość konsumencką w styczniu 2026 i czekam na postanowienie sądu. Mam PPK w pracy, na którym jest około 14 tys. zł (w tym wpłaty pracodawcy), i nie wiem, jak to jest traktowane w postępowaniu. Czy takie środki są ujmowane w spisie majątku i wchodzą do masy upadłości, czy mają jakiś odrębny status? Jeśli upadłość zostanie ogłoszona, czy syndyk może zlecić wypłatę/zwrot z PPK i na jakim etapie to zwykle następuje? Czy PPK powinienem wykazać już we wniosku, mimo że nie są to środki dostępne jak na koncie bankowym?

Odpowiedzi (11)

F
FirmaWdrozeniu 2026-02-17 10:56
U mnie syndyk kazał wpisać PPK do majątku i traktował to jak Twoje środki do spieniężenia, więc w praktyce da się to ruszyć (w tym część z wpłat pracodawcy), choć szczegóły zależały od tego, czy była już ogłoszona upadłość i jakie były warunki w instytucji PPK. Masz PPK wciąż aktywne w obecnej pracy czy to konto po poprzednim pracodawcy?
A
AnalizaJDG 2026-02-17 11:19
Odpowiedź do FirmaWdrozeniu
U mnie syndyk kazał wpisać PPK do majątku i traktował to jak Twoje środki do spieniężenia, więc w praktyce da się to ruszyć (w tym część z wpłat pracodawcy), ch
U mnie było podobnie: PPK pojawiło się w papierach jako element majątku, mimo że wcześniej miałem w głowie, że to „osobny worek”. W praktyce syndyk traktował to raczej jak środki do ewentualnego uruchomienia, a nie coś całkiem nietykalnego, i z tego co pamiętam obejmowało to też część z wpłat pracodawcy. Dużo zależało od etapu sprawy (przed vs po ogłoszeniu) i od tego, jak instytucja PPK obsługuje zwroty/wypłaty w takich sytuacjach. Masz tam ustawione standardowe PPK wciąż aktywne i dalej idą wpłaty co miesiąc?
V
VATowicz 2026-02-17 12:08
Odpowiedź do AnalizaJDG
U mnie było podobnie: PPK pojawiło się w papierach jako element majątku, mimo że wcześniej miałem w głowie, że to „osobny worek”. W praktyce syndyk traktował to
Też kojarzę, że wiele osób jest zaskoczonych, bo PPK jednak potrafi się pojawić w dokumentach jako składnik majątku, a nie jakiś „osobny worek” poza wszystkim. Z tego co piszesz i co opisał AnalizaJDG, u Ciebie może to wyglądać podobnie: raczej jako środki, które syndyk bierze pod uwagę i ewentualnie może próbować uruchomić, a nie automatycznie coś wyłączonego. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jest sprawa i jak syndyk do tego podejdzie w praktyce. Masz już jakieś pismo z sądu/syndyka, gdzie PPK jest wprost wymienione w spisie majątku?
F
FinanseDarek 2026-02-17 11:24
Odpowiedź do FirmaWdrozeniu
U mnie syndyk kazał wpisać PPK do majątku i traktował to jak Twoje środki do spieniężenia, więc w praktyce da się to ruszyć (w tym część z wpłat pracodawcy), ch
Dzięki za ten przykład z praktyki — właśnie tego się obawiam, że PPK potraktują jak normalny składnik majątku i syndyk może próbować je spieniężyć, niezależnie od tego, że część to wpłaty pracodawcy. A u Ciebie syndyk ruszał PPK dopiero po ogłoszeniu upadłości, czy jeszcze na etapie oczekiwania na postanowienie?
S
SpolkaZOO 2026-02-17 11:42
Z tego co kojarzę, środki w PPK co do zasady są „Twoje” (również te od pracodawcy) i mogą być ujmowane w majątku, ale w praktyce często pojawia się wątek ograniczeń/wyłączeń podobnych do innych oszczędności emerytalnych i dużo zależy od podejścia syndyka oraz sądu w konkretnej sprawie. Masz już info od pełnomocnika albo kontakt z przyszłym syndykiem, czy w spisie majątku PPK zostało w ogóle wskazane?
L
LexSupport 2026-02-17 12:04
Z tego co kojarzę, środki w PPK co do zasady są Twoje, więc raczej mogą być ujmowane w spisie majątku, ale dużo zależy od tego, na jakim etapie jesteś i czy dochodziłoby w ogóle do „spieniężania” takich aktywów. PPK ma jednak swoje szczególne zasady wypłat/zwrotu i nie każda sytuacja wygląda tak samo, zwłaszcza przy upadłości konsumenckiej. Masz już jakieś pismo od syndyka albo informację, czy w ogóle będzie wyznaczony syndyk od razu po ogłoszeniu? Czy to PPK jest jedynym większym „majątkiem”, który masz poza bieżącą pensją?
O
ObrotyPL 2026-03-01 12:47
Odpowiedź do LexSupport
Z tego co kojarzę, środki w PPK co do zasady są Twoje, więc raczej mogą być ujmowane w spisie majątku, ale dużo zależy od tego, na jakim etapie jesteś i czy doc
Też mam wrażenie, że PPK jest traktowane jak Twoje środki (niezależnie od tego, że część wpłaca pracodawca), więc może się pojawić w spisie majątku, ale sama możliwość „wyjęcia” tych pieniędzy przez syndyka to już osobna kwestia, bo PPK ma własne ograniczenia i tryby wypłat/zwrotu. Masz na myśli PPK wciąż aktywne u obecnego pracodawcy, czy już przeniesione/po zakończonym zatrudnieniu?
C
CashflowK 2026-02-17 13:57
Z tego co kojarzę, środki w PPK mają w ustawie status wyłączonych spod egzekucji (poza wyjątkami alimentacyjnymi), więc zwykle nie są traktowane jak „zwykły” majątek do ściągania dla wierzycieli. W praktyce i tak warto je ujawnić w majątku, bo syndyk robi spis i wtedy jest jasność co do ich kwalifikacji. Jeśli upadłość zostanie ogłoszona, to samodzielne dysponowanie różnymi składnikami majątku bywa ograniczone, ale przy PPK kluczowe jest właśnie to wyłączenie spod egzekucji i wyjątki. Masz jakieś zaległości alimentacyjne (albo dług z nimi związany)?
K
KredytStop 2026-02-17 14:24
Na tym etapie (wniosek złożony w styczniu 2026 i czekanie na postanowienie) nie ma jeszcze syndyka, więc nikt „z automatu” nie zleca wypłaty z PPK. Z tego co kojarzę, samo PPK nie jest jakąś całkiem wyłączoną „tajną skrytką” – to jednak prawo majątkowe uczestnika i zwykle pojawia się w ustaleniach o majątku. Jednocześnie PPK ma swoje ustawowe zasady wypłaty/zwrotu i to nie działa tak, że ktoś może je sobie po prostu wypłacić w dowolnym momencie jak zwykłe saldo na koncie. W praktyce po ogłoszeniu upadłości bywa dyskusja, czy i w jakim trybie środki z PPK da się realnie spieniężyć na potrzeby masy, bo to trochę inny „typ” oszczędności niż gotówka. Też bym nie zakładał, że 14 tys. zł (w tym wpłaty pracodawcy) na pewno „przepada” albo że na pewno „jest nietykalne” – często wychodzi to dopiero przy konkretnych ustaleniach w sprawie. Jeśli upadłość zostanie ogłoszona, temat PPK raczej wypłynie, bo syndyk zwykle ustala wszystkie takie instrumenty, ale sam mechanizm wypłaty nadal musi się mieścić w przepisach o PPK. Masz PPK w jednym funduszu u jednego dostawcy, czy były zmiany pracodawcy i kilka rachunków PPK?
F
FakturyJan 2026-02-17 20:21
Z tego co kojarzę, środki w PPK co do zasady są Twoim majątkiem, więc zwykle pojawiają się w spisie i mogą być brane pod uwagę w upadłości, ale ich „ruszenie” nie zawsze wygląda jak w przypadku zwykłego konta w banku. Syndyk raczej będzie patrzył, czy da się je realnie spieniężyć, a przy PPK wchodzą w grę zasady ustawy i to, że standardowo to uczestnik składa dyspozycje (choć w postępowaniu upadłościowym sytuacja bywa oceniana inaczej). W praktyce dużo zależy od tego, co dokładnie wpiszesz we wniosku/wykazie majątku i jak syndyk podejdzie do tematu po ogłoszeniu upadłości. Masz tam tylko PPK u obecnego pracodawcy, czy też jakieś stare rachunki PPK z poprzednich miejsc pracy?