Sanacja a pozew o zapłatę po otwarciu postępowania – czy mogę dalej dochodzić należności w sądzie?
W
WierzycielPro
Jestem wierzycielem sp. z o.o. z branży produkcyjnej (dostawy komponentów), która ma otwarte postępowanie sanacyjne od stycznia 2026 r. Moja wierzytelność wynika z faktur z 2025 r. na ok. 320 tys. zł, a dłużnik zapłacił tylko niewielką część przed otwarciem sanacji. Nie prowadziliśmy wcześniej sporu sądowego, ale zależy mi na formalnym potwierdzeniu długu, m.in. pod kątem przedawnienia i dokumentów dla ubezpieczyciela należności. Czy po otwarciu sanacji mogę wnieść pozew o zapłatę i uzyskać nakaz zapłaty, czy takie sprawy są wstrzymywane albo niedopuszczalne? Jeśli pozew jest możliwy, to czy sąd może w ogóle rozpoznać wniosek o zabezpieczenie roszczenia (np. na rachunku bankowym) w trakcie sanacji? I jak ewentualny wyrok lub nakaz zapłaty wpływa na to, czy roszczenie i tak musi trafić do układu?
Odpowiedzi (12)
K
KarolinaPodpowiada
2026-02-20 08:17
Odpowiedź do FakturyJan
Też mam wrażenie, że po otwarciu sanacji „normalna” droga z nowym pozwem o zapłatę często jest mocno przyblokowana, a w praktyce wszystko rozbija się o zgłoszen
Mam podobne doświadczenie: po otwarciu sanacji „nowy” pozew niby kusi, ale w praktyce i tak wszystko kręci się wokół zgłoszenia wierzytelności i tego, jak podejdzie do tego nadzorca/zarządca, a wyrok nie zawsze przekłada się na realną ściągalność w trakcie postępowania. U mnie samo „papierowe” potwierdzenie długu nie dało takiego spokoju, jak się spodziewałem, bo i tak liczyło się, czy wierzytelność trafi na listę i czy nie będzie sporów o dokumenty. Przy fakturach z 2025 r. na taką kwotę to raczej temat na porządne uporządkowanie papierów niż wiara, że sąd szybko załatwi sprawę. Masz już jakieś info, czy Twoje faktury zostały wstępnie uznane w sanacji, czy dłużnik coś kwestionuje?
O
ObrotyPL
2026-02-27 08:51
Miałem podobną sytuację po otwarciu sanacji u kontrahenta i z tego co pamiętam, samo „pójście do sądu” po otwarciu postępowania zwykle i tak rozbija się o to, że kluczowe jest zgłoszenie wierzytelności w sanacji, a procesy o zapłatę potrafią zostać wstrzymane lub mocno utrudnione. Masz już potwierdzenie od zarządcy/nadzorcy sanacyjnego co do uznania Twoich faktur na liście wierzytelności?