Upadłość konsumencka a zwrot nienależnie pobranego 800+ – czy taki dług wchodzi do postępowania?

W
WindykWojtek
· 2026-02-06 10:40
Mam decyzję z MOPS o zwrocie nienależnie pobranego świadczenia 800+ za kilka miesięcy, bo po czasie wyszło przekroczenie kryterium dochodowego. Kwota jest spora i naliczane są odsetki, a dodatkowo mam jeszcze kredyt gotówkowy i dwie chwilówki, które już zaczynają się opóźniać. Myślę o złożeniu wniosku o upadłość konsumencką i próbuję zrozumieć, jak taki „zwrot świadczenia” jest traktowany w postępowaniu. Czy zobowiązanie z decyzji o zwrocie świadczenia (MOPS/urząd) można ująć w upadłości konsumenckiej na takich samych zasadach jak długi bankowe? Czy obejmuje to też naliczone odsetki i ewentualne koszty egzekucyjne, jeśli sprawa trafi do komornika?

Odpowiedzi (11)

Z
ZarzadcaJan 2026-02-06 20:40
Zwrot nienależnie pobranego 800+ z decyzji MOPS to w praktyce „zwykła” wierzytelność do spłaty (z odsetkami), więc jeśli powstała przed dniem ogłoszenia upadłości, co do zasady wchodzi do postępowania jak inne długi. To nie jest automatycznie dług wyłączony z umorzenia, bo katalog wyłączeń dotyczy raczej rzeczy typu alimenty, grzywny czy obowiązek naprawienia szkody wynikający z przestępstwa. Kluczowe jest, żeby tę należność wpisać we wniosku i w spisie wierzycieli oraz dołączyć decyzję/wyliczenia, żeby wierzyciel miał szansę wziąć udział w postępowaniu. Jeśli decyzja nie jest jeszcze prawomocna albo masz wątpliwości co do wyliczeń, warto sprawdzić terminy odwoławcze, bo upadłość nie służy do „korygowania” decyzji administracyjnej. Równolegle możesz złożyć do MOPS wniosek o raty, odroczenie albo umorzenie (części) odsetek, bo czasem to daje oddech szybciej niż cała procedura upadłościowa. Przy kredycie i chwilówkach w opóźnieniu i tak sensownie jest policzyć, czy upadłość ma u Ciebie realny efekt i jakie będą konsekwencje dla budżetu domowego. To nie jest porada prawna, ale ogólny kierunek: taki „zwrot świadczenia” zwykle da się ująć w upadłości, o ile nie podpada pod ustawowe wyjątki i jest prawidłowo ujawniony.