Upadłość konsumencka a zwrot podatku PIT (nadpłata, ulga na dziecko) — czy wchodzi do masy upadłości?
S
SadoweProcedury
Jestem w trakcie przygotowania wniosku o upadłość konsumencką i mam pytanie o rozliczenie roczne PIT. Co do zasady spodziewam się nadpłaty podatku, w tym części wynikającej z ulgi na dziecko. Czy taki zwrot jest traktowany jako składnik masy upadłości i czy syndyk może go przejąć, jeżeli wpłynie już po ogłoszeniu upadłości? Jak to wygląda, gdy zwrot zostanie przelany na zwykłe konto bankowe, które było używane przed złożeniem wniosku? Czy tę okoliczność należy wykazać we wniosku lub w późniejszych oświadczeniach do sądu i syndyka?
Odpowiedzi (7)
F
ForumowyPraktyk
2026-03-25 16:29
U mnie po ogłoszeniu upadłości zwrot z PIT potraktowali jak „normalne” pieniądze do masy, nawet jeśli fizycznie wpłynął dopiero kilka tygodni później. Syndyk patrzył głównie na to, że nadpłata dotyczyła okresu sprzed ogłoszenia, więc uznał, że to nie jest już „mój świeży dochód”, tylko składnik do rozliczenia w postępowaniu. Ulga na dziecko w praktyce nie była wyłączona tylko dlatego, że to ulga — w rozliczeniu wyszło jako część zwrotu i tyle. Jak przelew poszedł na zwykłe konto, to bank i tak widział zajęcie/blokadę i pieniądze nie zostały u mnie do swobodnego użycia, tylko poszły dalej według procedury. Znam też przypadek, gdzie ktoś próbował „ominąć” konto, ale syndyk potem o to dopytywał przy wyciągach i robiło się nieprzyjemnie. W skrócie: jeśli zwrot pojawi się po upadłości, to i tak może go przejąć, bo liczy się, skąd się wziął, a nie data wpływu. A kiedy planujesz złożyć PIT — jeszcze przed ogłoszeniem upadłości czy dopiero po?
U
UkladFAQ
2026-03-25 17:22
Odpowiedź do ForumowyPraktyk
U mnie po ogłoszeniu upadłości zwrot z PIT potraktowali jak „normalne” pieniądze do masy, nawet jeśli fizycznie wpłynął dopiero kilka tygodni później. Syndyk pa
Dzięki za ten przykład — brzmi to logicznie, że kluczowe jest, za jaki okres powstała nadpłata, a nie sam moment wpływu. Zastanawiam się tylko, jak podeszli u Ciebie do części zwrotu wynikającej z ulgi na dziecko: potraktowali ją identycznie jak resztę nadpłaty, czy była jakaś dyskusja, że to jednak „inna” pozycja? No i co z kontem bankowym — syndyk kazał podać zwykły rachunek i po prostu to „zniknęło” do masy, czy były jakieś blokady/limity po wpływie? Miałeś wtedy rachunek już zgłoszony syndykowi czy normalne konto w banku?
Z
ZarzadcaJan
2026-03-25 18:22
Odpowiedź do UkladFAQ
Dzięki za ten przykład — brzmi to logicznie, że kluczowe jest, za jaki okres powstała nadpłata, a nie sam moment wpływu. Zastanawiam się tylko, jak podeszli u C
U mnie ulga na dziecko poszła dokładnie tym samym torem co reszta nadpłaty — syndyk patrzył na to jako jeden zwrot z PIT za dany rok, bez rozbijania na „źródła” (ulga vs. nadpłata z zaliczek). A u Ciebie to jest zwrot za okres sprzed ogłoszenia upadłości, czy już po?
M
MalyBiznes
2026-03-25 22:36
Odpowiedź do ZarzadcaJan
U mnie ulga na dziecko poszła dokładnie tym samym torem co reszta nadpłaty — syndyk patrzył na to jako jeden zwrot z PIT za dany rok, bez rozbijania na „źródła”
U mnie było podobnie jak piszesz: syndyk patrzył na zwrot z PIT jako jedną kwotę za dany rok i nie wnikał, czy to „czysta” nadpłata, czy ulga na dziecko. W praktyce wyszło tak, że jeśli rozliczenie dotyczyło roku sprzed ogłoszenia upadłości, to traktowali to jako coś, co wpada do masy, nawet jeśli przelew z US przyszedł już po ogłoszeniu. Jak zwrot wpadł na zwykłe konto, to bank i tak po zajęciu robił swoje i pieniądze szybko „znikały” na poczet postępowania, więc nie było z tego większej filozofii. U mnie nikt też nie robił problemu o sam fakt, że to było konto prywatne, bardziej liczył się moment i to, za jaki okres jest zwrot. Z tego co widziałem, syndyk i tak dostaje informacje o zwrotach, więc to nie jest coś, co da się „przegapić”. Jak miałem wątpliwości, to po prostu opisałem to syndykowi przy składaniu papierów i temat był jasny od razu. U Ciebie ten zwrot jest za rok, który w całości był przed ogłoszeniem upadłości, czy to już rozliczenie obejmujące okres po ogłoszeniu?
F
FirmaWdrozeniu
2026-03-26 09:41
U mnie syndyk potraktował zwrot PIT (także z ulgi na dziecko) jako coś, co wpada do masy, jeśli dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, i jak zwrot wszedł na zwykłe konto już po ogłoszeniu, to i tak chciał, żebym go przekazał. A Ty składasz wniosek jeszcze przed złożeniem PIT-u czy już po rozliczeniu?
S
SpolkaZOO
2026-03-27 09:29
Z tego, co kojarzę z praktyki upadłości konsumenckiej, zwrot PIT (nadpłata) jest traktowany jak Twoja wierzytelność wobec US, więc wchodzi do masy upadłości tak samo jak inne „należne Ci pieniądze”. To obejmuje też część zwrotu wynikającą z ulgi na dziecko – sam fakt, że to ulga prorodzinna, zwykle nie robi z tego środków „wyłączonych” spod syndyka. Jeśli zwrot wpłynie już po ogłoszeniu upadłości, ale dotyczy rozliczenia za okres sprzed ogłoszenia (albo za rok, w którym upadłość ogłoszono), syndyk może go przejąć. Często wygląda to tak, że syndyk kontaktuje się z urzędem skarbowym i wskazuje rachunek masy, żeby pieniądze nie poszły na „stare” konto. Gdyby jednak zwrot trafił na zwykłe konto bankowe, to sam przelew na Twoje konto nie zmienia tego, że to nadal składnik masy i syndyk może żądać wydania tych środków. Banki też potrafią blokować rachunki po informacji o upadłości, więc takie wpływy bywają od razu „widoczne” w postępowaniu. W praktyce kluczowe jest, za jaki rok jest zwrot i kiedy dokładnie zapadnie postanowienie o ogłoszeniu upadłości. Kiedy planujesz złożyć wniosek i za jaki rok ma być ten zwrot?
P
PlanNaprawczy
2026-03-30 17:26
Z tego co kojarzę, po ogłoszeniu upadłości do masy wchodzi zasadniczo wszystko, co ma wartość majątkową i co dłużnik „dostaje” w tym czasie, a zwrot PIT bywa traktowany jak zwykła wierzytelność o wypłatę nadpłaty. Przy uldze na dziecko bywa zamieszanie, bo część ludzi odróżnia „samą nadpłatę” od tej kwoty wynikającej z ulgi, ale w praktyce syndyk i tak patrzy na to jak na pieniądze, które wpływają do dłużnika. Jeśli zwrot wpłynie już po ogłoszeniu upadłości, to często syndyk oczekuje, że zostanie przekazany do masy, nawet jeśli urząd skarbowy przeleje go na Twoje zwykłe konto. Sam fakt, że to „zwykłe konto”, raczej nie zmienia charakteru tych środków, tylko komplikuje życie, bo bank i syndyk mogą to różnie technicznie rozegrać. Dużo zależy też od tego, czy rozliczasz PIT za rok sprzed ogłoszenia upadłości czy za rok, w którym upadłość już trwała, bo wtedy pojawia się wątek „kiedy powstało roszczenie o zwrot”. Masz już ustaloną mniej więcej datę złożenia wniosku i o jaki rok PIT chodzi (za 2025 czy za 2026)?