Upadłość konsumencka a PPK/IKE/IKZE – czy środki wchodzą do masy upadłości i co się z nimi dzieje?

B
BilansAnka
· 2026-03-24 21:07
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o upadłość konsumencką i mam wątpliwość co do oszczędności emerytalnych. Posiadam PPK zebrane z wpłat pracodawcy i moich na kwotę ok. 18 tys. zł oraz niewielkie IKE (ok. 6 tys. zł). Czy takie środki wchodzą do masy upadłości i czy syndyk je przejmuje, czy traktuje inaczej niż zwykłe konto bankowe? Jak to poprawnie wykazać we wniosku, jeśli część wpłat była potrącana z wynagrodzenia? Czy po ogłoszeniu upadłości da się je dalej utrzymywać, czy są automatycznie likwidowane?

Odpowiedzi (6)

E
EwaFinanse 2026-03-24 21:59
A możesz doprecyzować, czy masz na myśli środki już zgromadzone na rachunkach PPK/IKE, czy też wpłaty, które będą dalej wpływać po złożeniu wniosku? I czy rozważałeś wypłatę/zwrot z PPK albo wcześniejszą wypłatę z IKE (nawet częściową), czy nic nie ruszasz przed upadłością?
B
BiznesowaKasia 2026-03-24 22:13
Odpowiedź do EwaFinanse
A możesz doprecyzować, czy masz na myśli środki już zgromadzone na rachunkach PPK/IKE, czy też wpłaty, które będą dalej wpływać po złożeniu wniosku? I czy rozwa
Chodzi mi o środki już zgromadzone na rachunkach: te ~18 tys. w PPK i ~6 tys. na IKE. Wpłat, które będą wpływać po złożeniu wniosku, na razie nie analizowałem, bo jestem na etapie kompletowania papierów. Nic nie wypłacam ani nie robię zwrotu z PPK i nie ruszam IKE przed upadłością, właśnie żeby sobie nie narobić dodatkowych pytań po drodze. Masz może orientację, czy syndyk w praktyce traktuje PPK i IKE tak samo, czy jednak różnie to podchodzi w postępowaniu?
W
WierzycielkaMagda 2026-03-24 22:17
Z tego co kojarzę, PPK i IKE nie są „niewidzialne” w upadłości – wpisuje się je we wniosku jako składniki majątku, tylko technicznie wygląda to inaczej niż zwykłe konto (syndyk raczej dąży do wypłaty/likwidacji zgodnie z zasadami danego produktu, a nie do „przepisania” rachunku). Masz tam jakieś blokady/cesje albo już składałeś dyspozycję wypłaty z PPK/IKE?
O
OpiniaRzeczowa 2026-03-26 09:34
Odpowiedź do WierzycielkaMagda
Z tego co kojarzę, PPK i IKE nie są „niewidzialne” w upadłości – wpisuje się je we wniosku jako składniki majątku, tylko technicznie wygląda to inaczej niż zwyk
Też mam podobne zrozumienie: PPK i IKE normalnie ujawnia się we wniosku jako majątek, tylko syndyk nie „przejmuje konta” jak bankowego, raczej uruchamia wypłatę/likwidację według zasad PPK/IKE i dopiero wtedy środki mogą zasilić masę. Masz jeszcze IKZE albo jakieś ograniczenia/wyjątki w Twoich umowach (np. blokady, zajęcia)?
F
FinanseDarek 2026-03-25 07:03
U mnie zarówno PPK, jak i IKE syndyk kazał normalnie wykazać we wniosku jako majątek, a potem dopytywał o możliwość wypłaty/likwidacji i traktował to raczej jak oszczędności do spieniężenia niż „nietykalną” emeryturę (trochę inaczej niż zwykłe konto, ale finalnie też pod kątem masy upadłości). Masz tam jakieś blokady/ograniczenia wypłaty (np. wiek w IKE albo wypłata transferowa), czy możesz to zamknąć od ręki?
P
PrawoWPraktyce 2026-03-25 09:27
Z tego co kojarzę, IKE/IKZE mają ustawową ochronę w egzekucji i w upadłości konsumenckiej co do zasady nie są „zwykłą masą” jak środki na rachunku, natomiast PPK zwykle jest traktowane bardziej jak Twoje oszczędności i syndyk może chcieć je spieniężyć (często kończy się wypłatą/zwrotem według zasad PPK), więc we wniosku lepiej po prostu ujawnić oba jako składniki majątku z nazwą instytucji i aktualnym saldem. Masz na tym IKE/PPK ustawionych jakichś uposażonych albo blokady/cesje pod kredyt?