Upadłość konsumencka a długi po zamkniętej JDG (ZUS/VAT/faktury) – czy można je ująć we wniosku?
K
KancelariaOla
Prowadziłam do 2024 r. jednoosobową działalność (sklep internetowy z odzieżą) i po nieudanym sezonie zamknęłam firmę. Zostały mi zaległości w ZUS i US (VAT) oraz kilka faktur od hurtowni, łącznie ok. 145 tys. zł. Część wierzytelności jest już w egzekucji i mam zajęcie na rachunku, ale obecnie pracuję na etacie w innej branży i utrzymuję dwójkę dzieci. Myślę o złożeniu wniosku o upadłość konsumencką, bo prywatnie nie prowadzę już żadnej działalności i nie mam majątku poza podstawowym wyposażeniem mieszkania. Czy takie długi „po firmie” (ZUS, VAT, faktury) traktuje się w upadłości konsumenckiej jak zwykłe zobowiązania, czy są tu jakieś wyjątki? Jak opisać we wniosku sytuację, jeśli nie mam pełnej dokumentacji księgowej, a część zaległości była ustalana decyzjami po kontroli? Czy przy takich zobowiązaniach trzeba wcześniej robić jakieś formalności związane z dawną JDG, czy można od razu składać wniosek jako osoba fizyczna?
Odpowiedzi (3)
B
BizRestart
2026-03-22 10:53
Tak, co do zasady długi powstałe przy JDG (ZUS, VAT/US i faktury od hurtowni) da się ująć we wniosku o upadłość konsumencką, nawet jeśli firma jest już zamknięta, a toczą się egzekucje, ale o tym co i w jakim zakresie finalnie będzie umarzane decyduje sąd i znaczenie mają szczegóły (m.in. kiedy i z czego narosły zaległości). Masz już jakieś decyzje z ZUS/US na konkretne kwoty albo zaległości wynikają głównie z deklaracji i niezapłaconych faktur?
W
WspolnikRobert
2026-03-22 11:12
Odpowiedź do BizRestart
Tak, co do zasady długi powstałe przy JDG (ZUS, VAT/US i faktury od hurtowni) da się ująć we wniosku o upadłość konsumencką, nawet jeśli firma jest już zamknięt
Dzięki za doprecyzowanie, bo właśnie tego się obawiałam: że ZUS i VAT będą potraktowane inaczej niż „zwykłe” faktury, zwłaszcza że część już jest w egzekucji i konto mam zajęte. Jeśli da się je ująć we wniosku mimo zamkniętej działalności, to brzmi jak realna opcja, tylko martwi mnie, jak sąd podejdzie do tego, że mam etat i dwójkę dzieci na utrzymaniu. Czy w praktyce przy takich długach największe znaczenie ma to, skąd się wzięły zaległości (np. spadek sprzedaży) i czy było coś „zawinione”, czy raczej sama obecna sytuacja i dochody?
F
FakturyJan
2026-03-22 20:36
Da się to ująć we wniosku – upadłość konsumencka obejmuje co do zasady wszystkie Twoje zobowiązania osobiste, także te „po firmie” (ZUS, VAT, faktury), bo jako osoba fizyczna odpowiadałaś za JDG całym majątkiem. Samo to, że część długów jest już w egzekucji i masz zajęcie konta, nie zamyka tematu, tylko trzeba je normalnie wykazać jako wierzycieli i podać sygnatury spraw. Jedyny częsty haczyk jest taki, że nie każdy dług da się potem umorzyć w planie spłaty, ale to zależy od rodzaju i okoliczności powstania (np. niektóre publicznoprawne bywają problematyczne, jeśli były „zawinione”). Masz już zaległości za okres po zamknięciu JDG, czy wszystko narosło jeszcze w trakcie prowadzenia firmy?