Upadłość konsumencka a wspólne konto z małżonkiem – czy może zostać zablokowane?
K
KancelariaOla
Jestem w trakcie przygotowań do wniosku o upadłość konsumencką i mam długi tylko na siebie, ale z mężem korzystamy ze wspólnego konta. Na to konto wpływa moja pensja i jego wynagrodzenie, a z konta opłacamy czynsz, rachunki i wydatki na dzieci. Obawiam się, że po ogłoszeniu upadłości bank lub syndyk mogą zablokować konto, przez co ucierpią bieżące płatności domowe i środki męża. Czy po ogłoszeniu upadłości jednej osoby konto wspólne bywa blokowane w całości, czy tylko w zakresie udziału upadłego? Czy wspólność majątkowa i źródło wpływów na konto mają tu kluczowe znaczenie?
Odpowiedzi (9)
F
FinanseDarek
2026-03-20 20:13
U mnie przy upadłości największy problem nie był „bank”, tylko to, że syndyk poprosił o historię rachunków i zaczął się dopytywać o wpływy i przelewy, więc wspólne konto od razu robi się „na widoku”. Samo konto nie zostało nam trwale zablokowane, ale na początku był stres, bo bank potrafi włączyć blokadę techniczną na czas wyjaśnień i wtedy płatności z automatu mogą odbijać. Syndyk patrzył głównie na to, co jest moje, a co męża, tylko że na wspólnym rachunku wszystko się miesza i potem trzeba tłumaczyć, że część środków to nie mój majątek. My finalnie przenieśliśmy wpływy męża na jego osobne konto, a z naszego szły tylko opłaty domowe i moja pensja, i to uspokoiło sytuację, bo łatwiej było pokazać, co jest czym. Najgorzej wypadają większe przelewy „między sobą” i nieregularne wpływy, bo wtedy od razu padają pytania, czy to nie ukrywanie pieniędzy. W praktyce da się to przejść bez paraliżu domowych płatności, tylko trzeba liczyć się z tym, że na starcie może być zamieszanie i proszenie o dokumenty. A macie na tym wspólnym koncie jeszcze jakieś oszczędności albo większą kwotę, czy raczej wpływy i bieżące wydatki?
Z
ZUSowicz
2026-03-21 10:46
Odpowiedź do FinanseDarek
U mnie przy upadłości największy problem nie był „bank”, tylko to, że syndyk poprosił o historię rachunków i zaczął się dopytywać o wpływy i przelewy, więc wspó
Dzięki za ten opis — właśnie tego się obawiam, że przy wspólnym koncie wszystko jest „prześwietlane” i potem są pytania o każdy wpływ i przelew, nawet jeśli długi są tylko na mnie. Powiedz, czy syndyk dopytywał też o wypłatę małżonka i wydatki typowo domowe (czynsz, dzieci), czy bardziej o przelewy „na zewnątrz”?
T
TomekPraktyk
2026-03-30 09:09
Odpowiedź do ZUSowicz
Dzięki za ten opis — właśnie tego się obawiam, że przy wspólnym koncie wszystko jest „prześwietlane” i potem są pytania o każdy wpływ i przelew, nawet jeśli dłu
U mnie syndyk patrzył na wspólne konto dość szeroko, bo przewijały się tam oba wynagrodzenia i typowe wydatki domowe, więc pytania były nie tylko o „moje” wpływy. Dopytywał o to, skąd są przelewy od małżonka i czy to są regularne wypłaty, a przy wydatkach typu czynsz, rachunki, szkoła/przedszkole czy zakupy dla dzieci raczej chodziło o potwierdzenie, że to normalne koszty utrzymania, a nie „ucieczka” z pieniędzmi. Najbardziej dociekliwe bywały większe przelewy i wypłaty gotówki, bo wtedy prosili o wyjaśnienie, co to było. A u Ciebie na tym koncie są też jakieś większe jednorazowe wpływy albo przelewy na inne osoby poza domem?
K
Komentator88
2026-03-20 20:31
A masz na myśli jedno wspólne konto „małżeńskie” z dwoma współposiadaczami, czy konto jest formalnie na jedną osobę, a druga ma tylko kartę/dostęp? I czy oprócz wynagrodzeń wpływają tam jeszcze jakieś środki typu 500+/800+, alimenty albo zasiłki? Pytam, bo w praktyce sporo zależy od tego, kto jest właścicielem rachunku i co dokładnie wpływa, a nie tylko od tego, że „korzystacie razem”. Kiedy planujesz złożyć wniosek (i czy masz już jakieś zajęcia/egzekucje na koncie)?
K
KryzysowyAdam
2026-03-21 10:53
Odpowiedź do Komentator88
A masz na myśli jedno wspólne konto „małżeńskie” z dwoma współposiadaczami, czy konto jest formalnie na jedną osobę, a druga ma tylko kartę/dostęp? I czy oprócz
Chodzi o konto wspólne z dwoma współposiadaczami i u mnie po upadłości bank na chwilę wstrzymał dostęp, dopóki syndyk nie ustalił, co jest „moje”, a co współmałżonka, więc przez parę dni było nerwowo z rachunkami. U Was na to konto wpada też 800+ albo jakieś zasiłki/alimenty, czy tylko dwie pensje?
F
FirmaWdrozeniu
2026-03-21 10:08
Przy upadłości zwykle wchodzi w grę zajęcie środków dłużnika, więc przy wspólnym koncie bywa ryzyko blokady albo „zamrożenia” wypłat i problemów z bieżącymi opłatami, a potem wyjaśniania co było czyje. Macie konto wspólne w sensie dwóch współposiadaczy, czy jedno z Was jest tylko pełnomocnikiem?
C
CashflowK
2026-03-23 08:46
U mnie w praktyce wyglądało to tak, że po ogłoszeniu upadłości bank na chwilę “przytrzymał” konto, bo poszła informacja o postępowaniu i trzeba było wyjaśnić temat z syndykiem. Przy wspólnym koncie robi się nerwowo, bo nawet jeśli długi są tylko na jedną osobę, to bank często działa automatycznie i dopiero potem jest odkręcanie, a w tym czasie mogą stanąć zwykłe płatności. U nas finalnie dało się to ogarnąć, ale przez kilka dni żyliśmy na gotówce i z konta współmałżonka, bo nie było pewności, co przejdzie, a co nie. Macie to konto jako wspólne “małżeńskie” (współwłasność), czy technicznie jest to konto jednej osoby z drugim jako pełnomocnikiem?
K
KredytStop
2026-03-24 12:48
Miałem podobną sytuację w rodzinie i faktycznie na początku było trochę stresu, bo po ogłoszeniu upadłości bank potrafi potraktować konto „wspólne” jak coś, do czego upadły ma dostęp, więc bywa, że pojawiają się blokady albo dodatkowe pytania i wtedy robi się problem z bieżącymi płatnościami. U nas syndyk interesował się głównie tym, jakie wpływy są czyje i czy na konto nie „uciekają” pieniądze, więc ważne było pokazanie, że część środków to normalne wynagrodzenie współmałżonka i idzie na życie. W praktyce najbardziej odczuwalne były pierwsze tygodnie, zanim wszystko się wyjaśniło, a potem dało się funkcjonować, tylko trzeba było mieć pod ręką historię wpływów i wydatków. Macie to konto jako wspólne małżeńskie (współwłasność), czy to jest konto jednego z Was z dopisaną drugą osobą?
L
LeasingAlarm
2026-03-28 08:26
Przy upadłości konsumenckiej syndyk co do zasady obejmuje majątek dłużnika, ale wspólne konto potrafi się „przykleić” do sprawy, bo technicznie bank może je czasowo zablokować, a syndyk może chcieć ustalić, jaka część środków na rachunku należy do Ciebie. W praktyce bywa tak, że mąż musi wykazać, które wpływy i środki są jego, żeby nie utknęły Wam pieniądze na bieżące rachunki, zwłaszcza jeśli oboje macie tam wynagrodzenia i wszystko miesza się w historii konta. Dużo zależy od tego, czy macie ustrój wspólności majątkowej i jak bank oraz syndyk podejdą do rachunku wspólnego, bo czasem kończy się to prośbą o rozdzielenie finansów na dwa konta, żeby uniknąć sporów o „czyje” są środki. Macie rozdzielność majątkową czy wspólność i czy to konto jest formalnie wspólne (dwoje współposiadaczy), czy jedno z Was jest tylko pełnomocnikiem?