Upadłość konsumencka a wynajem mieszkania i kaucja — co się dzieje z umową najmu?

L
LeasingAgata
· 2026-03-15 10:23
Cześć, rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką i mam wątpliwości, jak to wpłynie na moją obecną umowę najmu mieszkania. Wynajmuję lokal w Warszawie na czas nieokreślony, czynsz najmu to 3 200 zł, a kaucja wynosiła 6 000 zł. Przez problemy finansowe mam już ok. 2,5 miesiąca zaległości w opłatach, a dodatkowo mam kilka innych długów łącznie na ok. 120 tys. zł i jedno zajęcie komornicze na wynagrodzeniu z umowy o pracę. Nie chcę się wyprowadzać, bo mieszkam tu z dzieckiem i zależy mi na stabilności. Czy samo ogłoszenie upadłości ma wpływ na to, czy właściciel może wypowiedzieć umowę, i czy kaucja w takiej sytuacji „przepada” albo wchodzi do masy upadłości? Jak to wygląda, jeśli są już zaległości, ale umowa nadal obowiązuje?

Odpowiedzi (9)

V
VATowicz 2026-03-15 12:07
Z tego co kojarzę, sama upadłość konsumencka nie „kasuje” automatycznie umowy najmu, ale zaległości za czynsz dalej są problemem i wynajmujący może wypowiedzieć umowę, jeśli spełnione są warunki z ustawy i dał Ci wcześniej wezwanie do zapłaty. Kaucja zwykle nie jest trzymana „na osobnym koncie dla najemcy”, tylko służy do rozliczenia na koniec, a przy zaległościach wynajmujący często i tak ją potrąca na poczet długu (choć to nie działa tak, że nagle masz „opłacone” miesiące z góry). W praktyce największe ryzyko tu nie jest od samego wniosku o upadłość, tylko od tych 2,5 miesiąca zaległości i tego, jak wynajmujący do tego podejdzie. Masz już od niego jakieś pisemne wezwanie do zapłaty albo wypowiedzenie?
S
SpokojnaAnaliza 2026-03-15 12:19
Odpowiedź do VATowicz
Z tego co kojarzę, sama upadłość konsumencka nie „kasuje” automatycznie umowy najmu, ale zaległości za czynsz dalej są problemem i wynajmujący może wypowiedzieć
Też mam takie rozumienie jak VATowicz: sama upadłość raczej nie „zamyka” najmu z automatu, ale zaległy czynsz dalej wisi i przy takich zaległościach właściciel może iść w wypowiedzenie, jeśli było formalne wezwanie i minęły terminy; a kaucja zwykle zostaje u wynajmującego i na koniec rozlicza się ją z zaległościami/szkodami, nie „znika” przez upadłość. Miałeś już od właściciela pisemne wezwanie do zapłaty albo straszenie wypowiedzeniem?
W
WierzycielkaMagda 2026-03-15 12:44
Odpowiedź do SpokojnaAnaliza
Też mam takie rozumienie jak VATowicz: sama upadłość raczej nie „zamyka” najmu z automatu, ale zaległy czynsz dalej wisi i przy takich zaległościach właściciel
Mam podobne spojrzenie: samo złożenie wniosku/ogłoszenie upadłości raczej nie wywraca umowy najmu od razu, ale zaległy czynsz nie znika i przy 2,5 miesiąca właściciel może już cisnąć temat wypowiedzenia, jeśli wcześniej było wezwanie do zapłaty i minęły terminy z umowy/ustawy. Kaucja zwykle zostaje po stronie wynajmującego jako zabezpieczenie i często idzie na pokrycie zaległości albo rozliczenie na koniec, więc nie ma co liczyć, że „wróci” w trakcie. W praktyce najważniejsze jest, czy uda się dogadać z właścicielem co do spłaty zaległości, bo upadłość nie blokuje mu działań, gdy przestajesz płacić bieżące. Było już od właściciela pisemne wezwanie do zapłaty albo zapowiedź wypowiedzenia?
F
ForumowyPraktyk 2026-03-15 16:45
Odpowiedź do VATowicz
Z tego co kojarzę, sama upadłość konsumencka nie „kasuje” automatycznie umowy najmu, ale zaległości za czynsz dalej są problemem i wynajmujący może wypowiedzieć
Też mam podobne rozumienie jak VATowicz: samo ogłoszenie upadłości raczej nie wywraca z automatu umowy najmu, ale zaległości czynszowe dalej „żyją” i to one mogą uruchomić wypowiedzenie, jeśli właściciel przejdzie ścieżkę z wezwaniem i terminami. Przy 2,5 miesiąca zaległości kluczowe jest, czy dostawałeś już pisemne wezwania do zapłaty i czy minął wskazany w nich termin, bo to zwykle robi różnicę w praktyce. Druga sprawa to kaucja: wiele osób myśli, że ona jest „zamrożona” i bezpieczna, a finalnie bywa po prostu rozliczana na koniec pod kątem zaległości i szkód, więc przy długu może w całości pójść na potrącenie. Jeśli wynajmujący już teraz straszy wypowiedzeniem, to upadłość raczej nie zatrzyma samego faktu wypowiedzenia, tylko zmienia, jak potem rozliczane są długi. Przy zajęciu komorniczym dochodzi jeszcze pytanie, czy komornik w ogóle „dotyka” Twoich środków na czynsz i czy przez to narasta zaległość niezależnie od Twojej woli. Masz jakiś kontakt z właścicielem i próbowałeś dogadać spłatę w ratach, czy jest już etap formalnych pism? Jakie dokładnie pismo dostałeś od wynajmującego w sprawie zaległości (wezwanie do zapłaty czy już wypowiedzenie)?
P
PrzedsiebiorcaPL 2026-03-15 12:12
Z tego co wiem, samo złożenie wniosku o upadłość nie rozwiązuje automatycznie umowy najmu, ale zaległości w czynszu dalej są dla właściciela podstawą do wypowiedzenia (zwłaszcza przy kilku miesiącach opóźnień). Kaucja zwykle idzie na pokrycie zaległości i ewentualnych szkód przy rozliczeniu najmu, więc przy długu za czynsz raczej nie ma co liczyć, że „wróci w całości”, tylko zostanie potrącona. Jeśli dojdzie do upadłości, to zaległy czynsz powstały przed ogłoszeniem upadłości wchodzi w długi, ale za bieżące opłaty po ogłoszeniu upadłości i tak trzeba płacić normalnie, inaczej umowa może się posypać. Masz już jakieś pismo od właściciela (wezwanie do zapłaty albo zapowiedź wypowiedzenia)?
U
UkladFAQ 2026-03-15 12:36
Cześć, a masz już jakieś pismo od właściciela w sprawie wypowiedzenia umowy przez te 2,5 miesiąca zaległości, czy na razie tylko narasta dług? Dopytam też, czy te 3 200 zł to sam czynsz, czy już z opłatami (media/administracja), bo to czasem robi różnicę przy rozliczaniu zaległości i kaucji. No i czy kaucja była wpłacona normalnie przelewem i masz to potwierdzone w umowie? Wiesz może, czy właściciel planuje potrącić zaległości z kaucji już teraz, czy dopiero przy wyprowadzce?
K
KarolinaPodpowiada 2026-03-15 17:19
Upadłość sama w sobie nie rozwiązuje umowy najmu z automatu, ale Twoje zaległości dają właścicielowi podstawę do wypowiedzenia (po spełnieniu formalności), a kaucja zwykle idzie na pokrycie zaległego czynszu i opłat – ewentualna „nadwyżka” wraca dopiero po rozliczeniu i zakończeniu najmu. Masz już jakieś pismo od właściciela (wezwanie do zapłaty albo wypowiedzenie) i czy te 2,5 miesiąca to same czynsze, czy też media/administracja?
P
PlanNaprawczy 2026-03-15 21:29
Hej, przy upadłości konsumenckiej sama umowa najmu zwykle nie znika z automatu, ale przy 2,5 miesiąca zaległości właściciel i tak może próbować ją wypowiedzieć na zwykłych zasadach. Kaucja zazwyczaj służy do rozliczenia zaległości i ewentualnych szkód, więc przy zadłużeniu może po prostu „zejść” na poczet długu, a Ty zostaniesz bez niej na koniec. Zajęcie komornicze i upadłość mogą też namieszać w przepływach na koncie, więc liczy się, czy jesteś w stanie regularnie opłacać bieżący czynsz po złożeniu wniosku. Masz już jakieś pismo od właściciela (wezwanie do zapłaty albo informację o wypowiedzeniu)?
N
NowyStartPL 2026-03-25 10:34
Sama upadłość nie „kasuje” automatycznie umowy najmu, ale zaległości w czynszu dalej są problemem i wynajmujący może wypowiedzieć umowę, jeśli spełnione są warunki z ustawy (przy takich opóźnieniach to już realne ryzyko). Kaucja zwykle zostaje u wynajmującego na poczet ewentualnych zaległości i szkód przy rozliczeniu, a w upadłości wchodzi w grę też to, czy i kiedy syndyk może chcieć rozwiązać umowę jako niekorzystną — masz już formalne wezwanie do zapłaty albo wypowiedzenie od właściciela?