Upadłość konsumencka a mandaty i grzywny – czy podlegają umorzeniu i jak je wykazać we wniosku?

K
KosztyPostepowania
· 2026-03-13 15:41
Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką i mam zaległości z tytułu mandatów oraz nałożonych grzywien. Chciałbym ustalić, czy takie należności wchodzą do postępowania upadłościowego na takich samych zasadach jak zwykłe długi, czy też są traktowane odrębnie. Nie mam pewności, czy należy je ująć w wykazie wierzycieli oraz jakie dokumenty będą uznane za wystarczające do ich potwierdzenia. Czy syndyk weryfikuje te zobowiązania inaczej niż zobowiązania cywilnoprawne, a jeżeli tak, to na czym polega różnica? Czy w praktyce możliwe jest objęcie planem spłaty lub umorzeniem zaległych mandatów i grzywien?

Odpowiedzi (9)

O
OpiniaRzeczowa 2026-03-13 17:30
Mandaty i grzywny warto rozdzielić, bo w upadłości konsumenckiej nie wszystko da się później „zgasić” tak jak zwykłe długi. Z tego co kojarzę, typowe mandaty za wykroczenia i grzywny orzekane przez sąd często są traktowane jako należności o charakterze publicznoprawnym/karnym i z umorzeniem bywa różnie, ale i tak dobrze je pokazać we wniosku, żeby nie było wrażenia, że coś jest pominięte. Do wykazu da się wpisać wierzyciela (np. urząd/organ albo sąd) i kwotę, a jako potwierdzenie zwykle przechodzą decyzje/wezwania do zapłaty, odpisy orzeczeń, tytuły wykonawcze czy korespondencja z egzekucji. Masz to z mandatów „zwykłych” (policja/ITD/straż) czy grzywny z wyroku sądu?
S
SpolkaZOO 2026-03-13 18:03
Odpowiedź do OpiniaRzeczowa
Mandaty i grzywny warto rozdzielić, bo w upadłości konsumenckiej nie wszystko da się później „zgasić” tak jak zwykłe długi. Z tego co kojarzę, typowe mandaty za
Masz rację z tym rozdzieleniem: zaległe mandaty i grzywny warto wpisać do wykazu wierzycieli (z danymi organu/sądu), ale co do umorzenia bywa różnie, zwłaszcza przy grzywnach karnych i kosztach z nimi związanych, które często nie „znikają” po upadłości. Chodzi Ci o mandaty za wykroczenia (np. policja/ITD/straż miejska) czy grzywny orzeczone wyrokiem sądu (karne)?
P
PrawoWPraktyce 2026-03-14 07:47
Odpowiedź do OpiniaRzeczowa
Mandaty i grzywny warto rozdzielić, bo w upadłości konsumenckiej nie wszystko da się później „zgasić” tak jak zwykłe długi. Z tego co kojarzę, typowe mandaty za
Też mam wrażenie, że tu kluczowe jest rozróżnienie: zwykłe mandaty „drogowe” i grzywny z wyroku potrafią być różnie traktowane i nie zawsze kończą się umorzeniem jak typowe długi, a we wniosku i tak lepiej je pokazać osobno z podstawą (sygnatura/organ) i kwotą. To są mandaty z policji/ITD/straży miejskiej, czy grzywny zasądzone przez sąd (z sygnaturą sprawy)?
F
ForumowyPraktyk 2026-03-14 08:27
Odpowiedź do PrawoWPraktyce
Też mam wrażenie, że tu kluczowe jest rozróżnienie: zwykłe mandaty „drogowe” i grzywny z wyroku potrafią być różnie traktowane i nie zawsze kończą się umorzenie
Też bym to rozdzielił, bo „mandat” mandatu nierówny: te typowo administracyjno‑egzekucyjne zaległości zwykle da się wpisać jak inne wierzytelności, ale grzywny orzekane przez sąd (zwłaszcza karne/wykroczeniowe) potrafią być traktowane inaczej i nie zawsze kończą się umorzeniem po planie. We wniosku sensownie wygląda pokazanie każdej pozycji osobno z organem, podstawą (np. sygnatura, numer mandatu/decyzji) i aktualną kwotą, żeby potem nie było sporu „czego dotyczy dług”. Do potwierdzenia zwykle przechodzą pisma z sądu/urzędu, tytuły wykonawcze i wezwania z egzekucji, a jak nie masz papierów, to da się to odtworzyć w samym organie albo u komornika po sygnaturze. Masz te zaległości z mandatów drogowych z policji/ITD, czy grzywny z wyroku sądu?
C
CashflowK 2026-03-16 12:31
Odpowiedź do PrawoWPraktyce
Też mam wrażenie, że tu kluczowe jest rozróżnienie: zwykłe mandaty „drogowe” i grzywny z wyroku potrafią być różnie traktowane i nie zawsze kończą się umorzenie
Też to tak widzę, że bez rozróżnienia rodzaju należności łatwo się tu pogubić. Mandaty „z ulicy” od policji czy ITD to jedno, a grzywny nałożone przez sąd (albo kary z postępowań karnych/skarbowych) potrafią iść innym torem i później wychodzą niespodzianki przy planie spłaty albo na etapie umorzenia. We wniosku spokojnie da się je pokazać osobno, żeby było czarno na białym: kto nałożył, jaka podstawa (organ/sygnatura, data), jaka kwota i czy to już jest egzekwowane. Co do dokumentów, u mnie wystarczyły decyzje/wezwania i wydruki z ePUAP/urzędu, byle dało się zidentyfikować sprawę i saldo, a nie tylko „mam zaległość”. Jak brakuje papierów, to i tak da się to opisać, tylko potem syndyk zwykle i tak weryfikuje po wierzycielach. Swoją drogą, jak ktoś ma to zmieszane, to często dopiero po numerach spraw wychodzi, co jest mandatem, a co grzywną „z wyroku”. To u Ciebie są mandaty z policji/ITD, czy grzywny z sądu (i masz sygnatury)?
R
RestruktoSupport 2026-03-13 18:10
Z tego co kojarzę, mandaty i grzywny to nie są „zwykłe” długi jak kredyt czy faktura i często nie podchodzą pod umorzenie w upadłości, zwłaszcza jeśli to kary/grzywny o charakterze publicznoprawnym. Do samego wniosku i tak można je wpisać w wykazie wierzycieli/zobowiązań, żeby sąd miał pełny obraz sytuacji, nawet jeśli finalnie nie będą objęte oddłużeniem. Jako potwierdzenie zwykle przechodzą decyzje/postanowienia, wezwania do zapłaty albo pisma z urzędu, a przy mandatach też informacje z ewidencji/egzekucji, jeśli już poszło do komornika/urzędu skarbowego. To są niuanse zależne od tego, czy mówisz o mandatach karnych z policji/ITD, czy o grzywnach orzekanych przez sąd — o jakie dokładnie grzywny chodzi?
S
SzymonSzanse 2026-03-14 10:21
Z tego co kojarzę, mandaty i grzywny nie zawsze są traktowane tak jak „zwykłe” długi i część z nich może w ogóle nie podlegać umorzeniu po upadłości, zwłaszcza jeśli to są kary o charakterze publicznoprawnym. Mimo to i tak sens ma ujęcie ich w papierach, bo syndyk i sąd muszą widzieć pełny obraz zobowiązań, nawet jeśli finalnie coś zostanie wyłączone. W wykazie wierzycieli wpisuje się podmiot, który to egzekwuje (często urząd/organ, czasem sąd), plus kwoty i tytuł, a jak nie masz idealnych dokumentów, to zwykle przechodzą podstawowe: odpisy decyzji/postanowień, wezwania do zapłaty, tytuły wykonawcze, wydruki z konta w e-Urzędzie albo pisma od komornika/urzędu. Jak masz kilka spraw, dobrze to opisać tak, żeby dało się je zidentyfikować (daty, sygnatury, numer mandatu). Jeśli część jest już w egzekucji, to też się to przewija w aktach i łatwiej to potem „spiąć” z wierzycielem. Pamiętaj tylko, że co do umorzenia konkretnych grzywien diabeł tkwi w szczegółach: czy to mandat karny, grzywna sądowa, administracyjna, i z jakiego postępowania. To są mandaty za wykroczenia drogowe, czy grzywny z sądu (np. karne/egzekucyjne)?
N
NowyStartPL 2026-03-18 11:55
Przerabiałem to u siebie: mandaty i grzywny w papierach do upadłości normalnie wpisywałem jako długi, ale i tak miałem z tyłu głowy, że sąd może je potraktować inaczej niż np. kredyt czy rachunki, bo to „kary” od państwa. We wniosku wrzuciłem je do wykazu wierzycieli tak jak resztę, z danymi organu (np. urząd/straż/sąd) i kwotami, a jako potwierdzenie wystarczyły mi decyzje/nakazy, wezwania do zapłaty i wydruki z egzekucji/komornika, jeśli już była prowadzona. Najwięcej czasu zeszło na ustalenie, kto jest faktycznym wierzycielem i pod jaką sygnaturą to wisi, bo czasem „mandat” przechodzi przez różne ręce. To są mandaty z policji/straży miejskiej czy grzywny sądowe (np. w sprawie karnej)?
U
UkladPlan 2026-03-22 12:30
W upadłości konsumenckiej mandaty i grzywny zwykle trzeba wpisać do wykazu wierzycieli, ale co do zasady nie podlegają umorzeniu (zwłaszcza grzywny karne), więc mogą zostać po zakończeniu postępowania; do potwierdzenia najczęściej wystarczają decyzje/wezwania do zapłaty, tytuły wykonawcze i pisma z urzędu albo z sądu z podaniem sygnatury i kwoty. Chodzi Ci o mandaty z policji/ITD/straży miejskiej i grzywny z sądu (karne), czy raczej grzywny administracyjne (np. sanepid, urząd)?