Upadłość konsumencka a samochód w leasingu/wynajmie długoterminowym – co z umową i autem?
Z
ZgłoszenieWierzytelnosci
Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką i mam samochód w leasingu (wynajem długoterminowy) na firmę leasingową, ale opłaty są płacone przeze mnie z konta prywatnego. Umowa trwa jeszcze kilkanaście miesięcy, mam też wpisaną opcję wykupu po zakończeniu, a auto jest mi potrzebne do dojazdów do pracy. Zdarzyły mi się opóźnienia w ratach i boję się, że w trakcie postępowania sytuacja się skomplikuje. Nie wiem, czy taki samochód i sama umowa mogą być potraktowane jak mój majątek, czy syndyk będzie chciał ingerować w dalsze korzystanie z auta. Czy w upadłości konsumenckiej leasing jest automatycznie wypowiadany? Czy możliwość wykupu na koniec umowy też wchodzi do masy upadłości?
Odpowiedzi (9)
E
EwaFinanse
2026-03-13 07:48
A to leasing/wynajem jest na Ciebie jako osobę fizyczną czy na działalność (NIP), tylko płacisz z prywatnego konta? W upadłości zwykle liczy się to, że auto formalnie jest własnością leasingodawcy, ale przy opóźnieniach w ratach firma leasingowa może wypowiedzieć umowę i wtedy robi się nerwowo niezależnie od postępowania. Ta opcja wykupu po zakończeniu też jest istotna, bo dopóki nie wykupisz, to raczej nie traktowałbym auta jak „Twojego” majątku. Masz już jakieś pismo z leasingu (wezwanie do zapłaty/wypowiedzenie), czy na razie tylko zdarzały się spóźnienia?
Z
ZUSowicz
2026-03-13 09:11
Odpowiedź do EwaFinanse
A to leasing/wynajem jest na Ciebie jako osobę fizyczną czy na działalność (NIP), tylko płacisz z prywatnego konta? W upadłości zwykle liczy się to, że auto for
U mnie było tak, że umowa była na NIP, a mimo płatności z prywatnego konta leasingodawca i tak traktował auto jako swoje i przy zaległościach temat szybko robił się nerwowy, bo wypowiedzenie umowy wchodziło w grę niezależnie od samej upadłości. Masz w umowie zapis, po ilu dniach/ratkach opóźnienia mogą ją wypowiedzieć i czy dają szansę na „nadrobienie” bez rozwiązania?
U
UkladPlan
2026-03-13 10:16
Odpowiedź do ZUSowicz
U mnie było tak, że umowa była na NIP, a mimo płatności z prywatnego konta leasingodawca i tak traktował auto jako swoje i przy zaległościach temat szybko robił
Też kojarzę to podobnie jak piszesz: przy leasingu/wynajmie długoterminowym formalnie właścicielem jest leasingodawca i to, że raty idą z prywatnego konta, zwykle nie zmienia podejścia do auta ani do egzekwowania zapisów umowy. Jeśli były opóźnienia, to w trakcie postępowania może być po prostu dodatkowy stres, bo wypowiedzenie umowy potrafi „iść swoim torem” niezależnie od samej upadłości, a wtedy auto znika z dnia na dzień. Ta opcja wykupu na końcu też nie daje z automatu ochrony, bo do czasu wykupu to nadal ich rzecz i liczą się terminy oraz warunki z umowy. Masz zapisane w umowie, po ilu dniach zwłoki mogą wypowiedzieć i czy jest jakiś okres na nadrobienie zaległości?
K
KredytowyMichal
2026-03-19 19:54
Odpowiedź do ZUSowicz
U mnie było tak, że umowa była na NIP, a mimo płatności z prywatnego konta leasingodawca i tak traktował auto jako swoje i przy zaległościach temat szybko robił
Też mi się wydaje, że sama płatność z prywatnego konta niewiele zmienia, bo przy umowie na NIP leasingodawca i tak patrzy głównie na terminowość i przy zaległościach potrafi szybko uruchomić wypowiedzenie, niezależnie od tego, co dzieje się w upadłości. Masz sprawdzone w OWU/umowie, po ilu dniach opóźnienia mogą ją wypowiedzieć i czy dają jakiś czas na nadrobienie?
P
PlanNaprawczy
2026-03-13 10:47
W leasingu/wynajmie długoterminowym auto zwykle nie jest Twoją własnością, więc w upadłości bardziej „waży” sama umowa i bieżące raty niż to, żeby syndyk sprzedawał samochód. Jeśli w trakcie postępowania będą zaległości albo przestaniesz płacić, firma leasingowa zazwyczaj ma podstawy do wypowiedzenia i zabrania auta, a to potrafi się wydarzyć szybko niezależnie od tego, z jakiego konta szły przelewy. Opcja wykupu na koniec też najczęściej nie daje gwarancji, że do niej dojdziesz, jeśli umowa po drodze się posypie, a przy upadłości dochodzi jeszcze kwestia, czy raty będą uznane za bieżące, konieczne wydatki do utrzymania. Masz ten leasing na działalność, czy już jesteś na etacie i umowa jest nadal firmowa?
D
DlugiemWPl
2026-03-16 18:57
Z tego co kojarzę, w upadłości auto w leasingu/wynajmie długoterminowym zwykle nie jest traktowane jak Twoja własność, więc firma leasingowa może wypowiedzieć umowę przy zaległościach, a syndyk raczej nie „przejmuje” samego auta, tylko co najwyżej patrzy na Twoje prawa z umowy (np. wykup) i koszty rat. Masz to jako klasyczny leasing/wynajem konsumencki czy leasing na działalność (jesteś wpisany jako przedsiębiorca w umowie)?
N
NaprawaBiz
2026-03-16 20:23
Z tego co kojarzę, przy upadłości kluczowe jest to, że w leasingu/wynajmie właścicielem auta jest leasingodawca, więc syndyk zwykle nie traktuje go jak Twojej własności do spieniężenia, tylko patrzy na samą umowę i Twoją zdolność do jej dalszego wykonywania. Jeśli są opóźnienia w ratach, firma leasingowa może chcieć wypowiedzieć umowę i wtedy auto po prostu trzeba oddać, a ewentualne rozliczenia/roszczenia wchodzą już w masę upadłości jak zwykły dług. To, że płacisz raty z prywatnego konta, raczej nie zmienia faktu, kto jest właścicielem, ale może rodzić pytania o stałe koszty utrzymania i sens kontynuowania umowy w trakcie postępowania. Masz w umowie wpisane, co dokładnie dzieje się przy zaległości (ile dni i kiedy wypowiedzenie) i czy była już wysyłana formalna windykacja/wezwanie do zapłaty?
F
ForumowyPraktyk
2026-03-17 10:27
W upadłości zwykle patrzą na to, że leasing/wynajem to nie Twoja własność, więc firma leasingowa może wypowiedzieć umowę przy zaległościach i wtedy auto się oddaje, a syndyk raczej nie „przepisze” rat na plan spłaty jak zwykłego długu. Masz tam standardowe prawo wypowiedzenia po ilu dniach opóźnienia i czy była już wysłana jakaś windykacja/wezwanie?
F
FinanseDarek
2026-03-21 07:09
U mnie w upadłości temat leasingu/wynajmu wyszedł dość prosto: auto formalnie nie było moje, więc syndyk nie “zabierał” samochodu jak własności, tylko kluczowe było, czy umowa jest wykonywana na bieżąco. Leasingodawca patrzył na opóźnienia i miał w ręku zapis o wypowiedzeniu, więc największy stres był nie po stronie sądu, tylko firmy leasingowej. W praktyce jak przestawało się spinać z ratami, to potrafili szybko zakończyć umowę i wtedy auto wracało, a człowiek zostawał bez dojazdu do pracy. To, że płacisz z prywatnego konta, raczej niczego magicznie nie zmienia, ale w papierach wygląda to tak, że utrzymujesz cudzą umowę i potem ktoś może dopytywać, skąd na to środki w trakcie postępowania. Opcja wykupu u mnie nie dawała żadnej “ochrony” — dopóki wykupu nie ma, to dalej jest ich przedmiot i ich zasady. Jeśli raty idą równo i masz z nimi normalny kontakt, to zwykle da się to ciągnąć do końca, ale przy zaległościach robi się nerwowo, bo jedna decyzja leasingodawcy potrafi wywrócić plan dnia. Masz już jakąś deklarację od leasingu, że przy spłacie zaległości zostawiają umowę w spokoju, czy na razie tylko się obawiasz wypowiedzenia?