Upadłość konsumencka a kryptowaluty (giełda i portfel sprzętowy) — czy wchodzą do masy upadłości?
K
KontraktTomek
Jestem po zamknięciu jednoosobowej działalności w branży IT (od 2024 pracuję już na etacie) i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, bo mam ok. 120 tys. zł długów z kart i pożyczek. Oprócz tego mam kryptowaluty warte dziś około 18 tys. zł: część na giełdzie (Binance), część na portfelu sprzętowym, a kilka transakcji robiłem też przez Revoluta. Krypto kupowałem stopniowo od 2021 roku, ale mam też niewielkie środki z airdropa i stakingu, więc nie wszystko jest “zwykłym zakupem”. Nie wiem, jak w praktyce wygląda podejście syndyka do takich aktywów i czy traktuje je jak normalne oszczędności. Czy kryptowaluty na giełdzie lub w prywatnym portfelu wchodzą do masy upadłości i czy syndyk może zażądać ich sprzedaży albo dostępu do historii transakcji? Co w sytuacji, gdy część środków jest na zagranicznej giełdzie i w PLN ich realnie nie wypłacałem od miesięcy? Jak to się zwykle wykazuje w dokumentach składanych do sądu i czy brak pełnych potwierdzeń (np. stare przelewy, zgubione maile) jest problemem?
Odpowiedzi (9)
W
WierzycielkaMagda
2026-03-10 22:12
Z tego co wiem, kryptowaluty co do zasady traktuje się jak majątek i w upadłości konsumenckiej wchodzą do masy upadłości, niezależnie czy są na giełdzie, w Revolucie czy na portfelu sprzętowym (ten ostatni utrudnia technicznie dostęp, ale nie zmienia „własności” w oczach sądu/syndyka). Masz historię wpłat/zakupów (wyciągi z konta, Revolut, potwierdzenia z Binance) i czy w ostatnich 12 miesiącach robiłeś jakieś większe przelewy albo wypłaty związane z krypto?
E
EwaFinanse
2026-03-10 22:21
Z tego co wiem, krypto w upadłości konsumenckiej traktuje się jak zwykły majątek – niezależnie czy leży na giełdzie, w Revolucie czy na portfelu sprzętowym – więc co do zasady wchodzi do masy upadłości i syndyk może chcieć to spieniężyć. Kluczowe jest rzetelne ujawnienie wszystkiego we wniosku i w rozmowie z syndykiem, bo ukrywanie albo „przerzucanie” środków tuż przed upadłością zwykle kończy się problemami. W praktyce syndyk często prosi o historię transakcji, potwierdzenia zakupów i wyjaśnienie skąd środki, a przy giełdzie może dojść też kwestia dostępu do konta i ewentualnej blokady wypłat. Masz jakieś większe przelewy na krypto z ostatnich 6–12 miesięcy albo przesunięcia między własnymi portfelami/na osoby trzecie?
O
Obserwator_PL
2026-03-10 22:43
Odpowiedź do EwaFinanse
Z tego co wiem, krypto w upadłości konsumenckiej traktuje się jak zwykły majątek – niezależnie czy leży na giełdzie, w Revolucie czy na portfelu sprzętowym – wi
Też mam wrażenie, że co do zasady krypto jest traktowane jak majątek i może wejść do masy, ale w praktyce często rozbijają to na szczegóły (kiedy kupione, skąd środki, czy były wypłaty/przelewy i jak to udokumentować), więc „niezależnie gdzie leży” bywa zbyt dużym skrótem. Masz pełną historię wpłat/wypłat i potwierdzenia zakupów z Binance/Revoluta pod te transakcje od 2021?
Z
Zadluzenie_Ania
2026-03-10 22:22
Z tego co kojarzę, krypto (czy na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym) to dalej Twój majątek i co do zasady wchodzi do masy upadłości, a syndyk zwykle będzie oczekiwał ujawnienia tego w spisie majątku (historia z Binance/Revoluta też zostawia ślady). Masz na te zakupy i przelewy jakąś dokumentację (wyciągi, potwierdzenia), czy wszystko szło „po drodze” z różnych kont?
L
LeasingAlarm
2026-03-10 22:40
Z tego co kojarzę, krypto traktuje się jak zwykły majątek i co do zasady wchodzi do masy upadłości, niezależnie czy leży na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym. Binance/Revolut zostawiają ślady, więc przy upadłości raczej trudno udawać, że tego nie ma, a ukrywanie aktywów może się źle skończyć. Jeśli kupowałeś od 2021 i masz historię wpłat/zakupów, to przynajmniej łatwiej pokazać skąd się to wzięło. Masz mniej więcej ciągłość wpłat z konta i historię transakcji (wyciągi/Revolut/Binance), czy są w tym jakieś braki?
M
MarekOperacje
2026-03-11 08:11
Odpowiedź do LeasingAlarm
Z tego co kojarzę, krypto traktuje się jak zwykły majątek i co do zasady wchodzi do masy upadłości, niezależnie czy leży na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym
Też mam wrażenie, że krypto co do zasady jest traktowane jak składnik majątku i może wejść do masy, niezależnie czy jest na giełdzie czy na sprzętowym portfelu, a ślady z giełd/fintechów zwykle da się odtworzyć, więc „znikanie” tego tematu bywa ryzykowne. Masz to kupowane wyłącznie za środki prywatne po zamknięciu działalności, czy jeszcze w czasie JDG?
C
CashflowK
2026-03-11 10:26
Z grubsza krypto też wchodzi do masy upadłości (nie ma znaczenia, czy jest na giełdzie, w Revolucie czy na portfelu sprzętowym), a ukrywanie tego zwykle kończy się źle, bo i tak często da się to odtworzyć po historii przelewów i transakcji. Masz na zakup krypto przelewy z polskiego konta/karty na Binance/Revoluta i jesteś w stanie pokazać tę historię od 2021?
S
SpokojnaAnaliza
2026-03-12 07:09
U mnie w konsumenckiej syndyk potraktował krypto jak zwykły majątek – niezależnie czy było na giełdzie, czy na portfelu sprzętowym. Na giełdzie (w moim przypadku też duża, z KYC) dało się to szybko „namierzyć”, bo w dokumentach i historii przelewów wychodziły wpłaty/wypłaty, a potem syndyk dopytywał o stan na konkretny dzień. Portfel sprzętowy też wchodził w grę, bo liczy się to, że masz dostęp do środków, a nie gdzie leży urządzenie. Miałem też epizody przez Revoluta i tam historia transakcji posłużyła jako ślad, więc ukrywanie czegokolwiek tylko dokłada stresu, bo i tak pytają o to wprost we wniosku i później na etapie wyjaśnień. Jeśli kupowałeś od 2021 i masz sensowną chronologię wpłat, to da się to normalnie opisać, tylko bywa, że proszą o wyciągi/screeny i przeliczenie na PLN. W praktyce kończy się to tym, że syndyk bierze to do masy i spienięża, a ty masz „czystą kartę” po przejściu procedury, choć oczywiście każdy sąd/syndyk ma trochę inny styl. Masz już pełną weryfikację na Binance i wszystkie zakupy były z konta na twoje dane?
P
PrawoWPraktyce
2026-03-21 17:32
Z tego co kojarzę, krypto traktuje się jak majątek, więc co masz na giełdzie i na sprzętowym portfelu raczej wchodzi do masy upadłości, a syndyk może oczekiwać ujawnienia i wydania/udostępnienia dostępu. To, że część było przez Revoluta czy Binance, zwykle zostawia ślad w historii transakcji, więc „schowanie” tego raczej łatwo później wyjdzie i może narobić problemów. Jeśli kupowałeś stopniowo od 2021, to dobrze mieć pod ręką historię wpłat/zakupów, żeby dało się sensownie pokazać skąd środki i jak to rosło. Masz to w większości w BTC/ETH czy raczej w altach/stablecoinach?