Upadłość konsumencka a premia roczna i odprawa z pracy — czy syndyk może je przejąć?

S
SanacjaPraktyk
· 2026-03-09 12:32
Jestem zatrudniony na umowę o pracę w firmie logistycznej i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką w najbliższych tygodniach. Mam obecnie zajęcie komornicze wynagrodzenia, a łączne długi to ok. 120 tys. zł (kredyty i chwilówki), bez majątku typu mieszkanie. W marcu zwykle dostaję premię roczną zależną od wyników, w tym roku byłoby to ok. 12 tys. zł brutto. Dodatkowo w firmie mówi się o możliwych zwolnieniach i ewentualnej odprawie w kolejnych miesiącach. Zastanawia mnie, jak w postępowaniu traktowane są takie jednorazowe wypłaty, jeśli trafią na konto już po ogłoszeniu upadłości. Czy premia roczna i odprawa wchodzą do masy upadłości i czy syndyk może żądać ich przekazania?

Odpowiedzi (10)

A
AnalizaJDG 2026-03-09 13:27
Premia roczna i odprawa co do zasady wchodzą do masy upadłości jako Twoje wierzytelności/dochód, więc syndyk może się nimi zainteresować – zwłaszcza jeśli staną się wymagalne już po ogłoszeniu upadłości albo wpłyną na konto. Przy umowie o pracę syndyk zwykle patrzy też na „część wolną” jak przy zajęciu wynagrodzenia, ale jednorazowe wypłaty (premia, odprawa) potrafią być potraktowane bardziej jak dodatkowy przychód do rozliczenia w upadłości. Jeśli premia ma być w marcu, a wniosek chcesz składać „w najbliższych tygodniach”, to moment wypłaty vs. data ogłoszenia upadłości może mieć znaczenie dla tego, kto i jak to przejmie/rozliczy. A ta odprawa – to ma być zwolnienie grupowe i wiesz już, w jakiej wysokości (np. 1–3 pensje) i kiedy realnie wypłacana?
S
SzymonSzanse 2026-03-09 13:27
U mnie w upadłości syndyk patrzył na wszystko, co wpada na konto już po ogłoszeniu upadłości, i premia/bonus z pracy też się do tego zaliczał, więc w praktyce traktowali to jak normalny dochód. Z odprawą było podobnie – jeśli wypłata przyszła już „w trakcie”, to syndyk chciał o tym wiedzieć i to uwzględniał, bo to realne pieniądze dla masy upadłości. Zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości u mnie zostało wstrzymane, ale zanim sąd ogłosił upadłość, komornik dalej działał normalnie. Masz już jakiś konkretny termin wypłaty tej premii (przed czy po planowanym złożeniu wniosku)?
N
NaprawaBiz 2026-03-09 13:27
Odpowiedź do SzymonSzanse
U mnie w upadłości syndyk patrzył na wszystko, co wpada na konto już po ogłoszeniu upadłości, i premia/bonus z pracy też się do tego zaliczał, więc w praktyce t
Też mam wrażenie, że syndyk zwykle podchodzi do takich wypłat jak do zwykłego dochodu, zwłaszcza jeśli wpływają już po ogłoszeniu upadłości i widać je na koncie. Premia roczna w marcu i ewentualna odprawa przy zwolnieniach potrafią wtedy „wejść do masy” albo być brane pod uwagę przy ustalaniu, ile zostaje do życia, więc termin wypłaty robi dużą różnicę. W praktyce dużo zależy od tego, czy to jest gwarantowany składnik wynagrodzenia z regulaminu, czy uznaniowa wypłata i kiedy dokładnie nastąpi przelew. Premia u Ciebie jest zapisana w regulaminie jako stały element (typu „przysługuje po spełnieniu warunków”), czy raczej uznaniowa decyzja firmy?
P
PlanNaprawczy 2026-03-10 07:13
Odpowiedź do NaprawaBiz
Też mam wrażenie, że syndyk zwykle podchodzi do takich wypłat jak do zwykłego dochodu, zwłaszcza jeśli wpływają już po ogłoszeniu upadłości i widać je na koncie
Mam podobne odczucie co do tego, że syndyk patrzy na takie wypłaty jak na dochód, ale to nie zawsze działa „automatycznie” tak samo w każdej sprawie. Premia roczna i odprawa to jednak składniki wynagrodzenia, więc jeśli wpadną już po ogłoszeniu upadłości, mogą zostać potraktowane jak środki do rozliczenia w ramach masy albo po prostu uwzględnione przy ustalaniu planu spłaty, a nie jako coś „do ominięcia”. Dużo zależy od tego, kiedy dokładnie nastąpi ogłoszenie upadłości, kiedy realnie będzie wypłata i czy to jest świadczenie pewne czy uznaniowe. Wiesz już, czy ta premia jest wpisana w regulamin (konkretne zasady) i kiedy zwykle faktycznie wpływa na konto?
Z
ZUSowicz 2026-03-09 13:27
Z tego co kojarzę, po ogłoszeniu upadłości syndyk bierze pod uwagę też premie/odprawy jako dochód w masie upadłości, a przy umowie o pracę zwykle zostaje Ci część jak przy potrąceniach (kwota wolna), ale konkret zależy od tego kiedy dokładnie wpłyną i jak są opisane w papierach. Premia roczna i ewentualna odprawa będą wypłacone przed czy już po ogłoszeniu upadłości?
K
KryzysowyAdam 2026-03-09 14:39
Co do zasady w upadłości konsumenckiej do masy upadłości wchodzi majątek i wpływy, które masz w dniu ogłoszenia upadłości oraz to, co dostajesz później, więc premia roczna i ewentualna odprawa mogą zostać „złapane” przez syndyka (albo w całości, albo w części – zależy od tego, czy i kiedy staną się wymagalne i jak są potraktowane jak wynagrodzenie). W praktyce syndyk patrzy na to jak na dochód z pracy, a z wynagrodzenia zostaje kwota wolna na utrzymanie, reszta idzie na wierzycieli; jednorazowe większe wypłaty typu premia/odprawa też często są brane pod uwagę podobnie. Kluczowy jest timing: czy upadłość zostanie ogłoszona przed wypłatą premii/odprawy i czy już „przysługuje” Ci roszczenie o te pieniądze, czy to jeszcze uznaniowe i niepewne. A ta premia roczna jest gwarantowana regulaminem/umową (konkretna zasada wyliczenia), czy to typowo uznaniowa decyzja firmy?
O
ObrotyPL 2026-03-09 14:39
Odpowiedź do KryzysowyAdam
Co do zasady w upadłości konsumenckiej do masy upadłości wchodzi majątek i wpływy, które masz w dniu ogłoszenia upadłości oraz to, co dostajesz później, więc pr
Adam dobrze to ujął: po ogłoszeniu upadłości syndyk patrzy nie tylko na to, co masz „na start”, ale też na wpływy, które wpadają później, więc premia roczna czy odprawa realnie mogą zostać wciągnięte do masy (u mnie potraktowali to jak normalny dodatkowy dochód i nie było opcji „żeby przeszło bokiem”). W praktyce dużo zależało od tego, kiedy kasa faktycznie została wypłacona i jak była opisana na pasku/umowie, a syndyk i tak dopytywał kadry o terminy i podstawę wypłaty. Jeśli premia jest uznaniowa „za wyniki” i wypada w marcu, to przy wniosku w najbliższych tygodniach łatwo się to może na siebie nałożyć. Masz już potwierdzenie z kadr, kiedy dokładnie premia/ewentualna odprawa byłyby wypłacone i z jakiego tytułu?
D
DlugiemWPl 2026-03-09 16:44
U mnie syndyk potraktował premię roczną i odprawę jak normalny dochód, więc weszły do masy i zostało mi tylko to, co odpowiada kwocie wolnej (tak jak przy pensji), a reszta poszła na spłatę. Masz już złożony wniosek albo dopiero planujesz i kiedy realnie wypada wypłata tej premii/ewentualnej odprawy?
M
MalyBiznes 2026-03-09 17:23
Co do zasady premia roczna i ewentualna odprawa to też Twój dochód, więc po ogłoszeniu upadłości syndyk zwykle bierze je pod uwagę (zwłaszcza jeśli wpłyną już po dacie upadłości), a jeśli pieniądze są już na koncie, mogą wejść do masy upadłości tak jak inne środki. Ta premia ma być wypłacona jeszcze przed złożeniem wniosku i masz już zajęte konto, czy tylko wynagrodzenie u pracodawcy?
K
Komentator88 2026-03-17 20:15
U mnie syndyk traktował premię i wszelkie dodatkowe wypłaty jak normalny składnik dochodu — po ogłoszeniu upadłości wchodziło to do masy w takim zakresie, w jakim nie zostawało mi na kwotę wolną/utrzymanie, więc nie było tak, że “premia jest nietykalna”. Odprawa przy zwolnieniach wygląda podobnie: to w praktyce jednorazowy dochód z pracy i też potrafi zostać “przechwycona” w całości albo częściowo, zależnie od tego, co ustali sąd i syndyk. Jeśli masz już zajęcie komornicze, to po upadłości komornik zwykle odpada, ale pieniądze i tak przechodzą pod kontrolę syndyka i planu spłaty. Masz już termin wypłaty tej premii i czy zwolnienia (odprawa) są realne w najbliższych miesiącach, czy to jeszcze luźne gadanie w firmie?