Upadłość konsumencka po zamknięciu jednoosobowej działalności – czy długi ZUS i urzędu skarbowego wchodzą do postępowania?
F
FinKamil
Prowadziłem jednoosobową działalność gospodarczą w branży IT (usługi dla firm) przez ok. 4 lata, ale firmę zamknąłem i wykreśliłem z CEIDG 8 miesięcy temu. Teraz pracuję na etacie i nie mam już żadnych bieżących przychodów z działalności. Zostały mi jednak długi z okresu firmy: składki ZUS ok. 32 tys. zł oraz zaległości podatkowe (VAT i PIT) łącznie ok. 18 tys. zł, do tego kilka nieopłaconych faktur B2B na ok. 25 tys. zł. Komornik prowadzi już egzekucję z wynagrodzenia, a urząd skarbowy wysyła pisma w sprawie zaległości. Czy w takiej sytuacji mogę w ogóle składać wniosek o upadłość konsumencką, skoro zadłużenie powstało głównie przy prowadzeniu JDG? Jeśli tak, to czy te zobowiązania wobec ZUS i urzędu skarbowego są traktowane tak samo jak długi prywatne, czy są tu jakieś wyjątki? Na co sąd i syndyk zwracają uwagę przy takich „firmowych” długach po zamknięciu działalności?
Odpowiedzi (10)
P
PodatkiPatryk
2026-03-01 17:04
Skoro działalność masz zamkniętą i wykreśloną z CEIDG, a teraz jesteś na etacie, to upadłość konsumencka dla byłego przedsiębiorcy jest normalnie dostępna. ([ifirma.pl](https://www.ifirma.pl/blog/upadlosc-konsumencka-a-dzialalnosc-gospodarcza-kompendium-2025/?utm_source=openai))
W JDG nie ma „oddzielnej firmy” od Ciebie, więc długi z ZUS, skarbówki i od kontrahentów to po prostu Twoje zobowiązania i ci wierzyciele biorą udział w postępowaniu. ([komunikaty.pl](https://www.komunikaty.pl/artykuly/7%2C177560%2C32438379%2Cegzekucja-przeciwko-dluznikowi-prowadzacemu-jednoosobowa-dzialalnosc.html?utm_source=openai))
W prawie jest wprost, że po wykonaniu planu spłaty sąd umarza zobowiązania sprzed dnia ogłoszenia upadłości, a z umorzenia wyłączone są konkretne rzeczy typu alimenty, grzywny czy szkody z przestępstwa. ([przepisy.gofin.pl](https://przepisy.gofin.pl/przepisy%2C3%2C29%2C169%2C1023%2C274609%2C20210701%2Cart-4911-49124-postepowanie-upadlosciowe-wobec-osob.html?utm_source=openai))
W tym katalogu wyjątków nie ma „samych w sobie” podatków ani składek ZUS, więc co do zasady VAT/PIT i ZUS mogą być objęte planem spłaty i potem umorzone (o ile nie wchodzi w grę jakaś część wynikająca z prawomocnych rozstrzygnięć karnych). ([przepisy.gofin.pl](https://przepisy.gofin.pl/przepisy%2C3%2C29%2C169%2C1023%2C274609%2C20210701%2Cart-4911-49124-postepowanie-upadlosciowe-wobec-osob.html?utm_source=openai))
Nieopłacone faktury też wchodzą jako zwykłe wierzytelności sprzed upadłości. ([przepisy.gofin.pl](https://przepisy.gofin.pl/przepisy%2C3%2C29%2C169%2C1023%2C274609%2C20210701%2Cart-4911-49124-postepowanie-upadlosciowe-wobec-osob.html?utm_source=openai))
Po ogłoszeniu upadłości egzekucje (także administracyjne) z majątku wchodzącego do masy upadłości zawieszają się z mocy prawa, więc ZUS/US nie prowadzą wtedy ściągania „obok” postępowania. ([eli.gov.pl](https://eli.gov.pl/api/acts/DU/2003/535/text.html?utm_source=openai))
Plan spłaty sąd ustala pod realne możliwości z etatu; standardowo jest to do 36 miesięcy, a przy uznaniu umyślności lub rażącego niedbalstwa może trwać dłużej (do 84 miesięcy). ([kidr.pl](https://kidr.pl/wp-content/uploads/2024/10/doradca-nr-27.pdf?utm_source=openai))
Masz już zajęcie konta albo wynagrodzenia przez ZUS albo urząd skarbowy?
O
OpiniaRzeczowa
2026-03-04 10:26
Odpowiedź do PodatkiPatryk
Skoro działalność masz zamkniętą i wykreśloną z CEIDG, a teraz jesteś na etacie, to upadłość konsumencka dla byłego przedsiębiorcy jest normalnie dostępna. ([if
Też kojarzę, że po zamknięciu JDG i przejściu na etat upadłość konsumencka jest w ogóle „do wzięcia”, ale mnie najbardziej ciekawi praktyka przy takich długach jak ZUS i US. Czy te zaległości z okresu działalności (ZUS, VAT/PIT) faktycznie wchodzą do masy i potem do planu spłaty na tych samych zasadach co zwykłe faktury, czy są tu jakieś wyjątki/haczyki? I jeszcze: masz już jakieś egzekucje (zajęcie pensji/konta) od ZUS albo skarbówki?
D
DlugiemWPl
2026-03-13 07:20
Odpowiedź do PodatkiPatryk
Skoro działalność masz zamkniętą i wykreśloną z CEIDG, a teraz jesteś na etacie, to upadłość konsumencka dla byłego przedsiębiorcy jest normalnie dostępna. ([if
Też miałem zamkniętą JDG i potem etat, i z mojej strony wyglądało to tak, że samo wykreślenie z CEIDG nie blokuje upadłości konsumenckiej, więc tu się z Patrykiem generalnie zgadzam. U mnie do postępowania weszły też zaległości „publiczne” typu ZUS i skarbówka, tylko trzeba się liczyć z tym, że te instytucje są dociekliwe i dobrze mieć wszystko jasno policzone i opisane. Ważne było też, że długi są „prywatne”, czyli to ty za nie odpowiadasz jako osoba, a nie jakaś spółka. Masz już zajęcia/egzekucje z ZUS albo US, czy na razie tylko wezwania i odsetki?
L
LeasingAlarm
2026-03-01 19:18
Z tego co kojarzę, zamknięcie JDG nie wycina starych zobowiązań – długi ZUS i podatkowe dalej są „Twoje” i mogą być zgłaszane w upadłości konsumenckiej tak samo jak niezapłacone faktury. W praktyce w postępowaniu ujmuje się wierzycieli, którzy istnieją na dzień składania wniosku, więc ZUS i US normalnie się tam pojawią. Inna sprawa to to, czy i w jakim zakresie takie należności finalnie podlegają umorzeniu – tu dużo zależy od szczegółów i planu spłaty. Masz już jakieś egzekucje (zajęcie pensji/konta) albo decyzje z ZUS/US na konkretne kwoty?
U
UkladPlan
2026-03-01 21:19
Odpowiedź do LeasingAlarm
Z tego co kojarzę, zamknięcie JDG nie wycina starych zobowiązań – długi ZUS i podatkowe dalej są „Twoje” i mogą być zgłaszane w upadłości konsumenckiej tak samo
Dokładnie tak, wykreślenie z CEIDG nie kasuje starych zobowiązań, więc ZUS i skarbówka dalej są wierzycielami „prywatnie” i zwykle wpisuje się ich do wniosku, jeśli długi istnieją na dzień składania. Masz już jakieś egzekucje (np. zajęcie pensji/konta) albo układ ratalny w ZUS/US?
V
VATowicz
2026-03-02 07:11
Zamknięcie JDG i wykreślenie z CEIDG nie kasuje tych zobowiązań, a w upadłości konsumenckiej co do zasady zgłasza się wszystkie długi osobiste, więc zaległości ZUS i podatkowe też mogą wejść do postępowania (choć kwestia umorzenia zależy od rodzaju długu i okoliczności). Masz już jakieś egzekucje albo decyzje/tytuły wykonawcze z ZUS/US?
F
FakturyJan
2026-03-12 10:14
Odpowiedź do VATowicz
Zamknięcie JDG i wykreślenie z CEIDG nie kasuje tych zobowiązań, a w upadłości konsumenckiej co do zasady zgłasza się wszystkie długi osobiste, więc zaległości
Też mam takie rozumienie jak VATowicz: wykreślenie z CEIDG niczego nie zeruje, a w upadłości zgłasza się długi „prywatne”, więc ZUS i zaległe VAT/PIT mogą zostać objęte postępowaniem, tylko później sąd ocenia, co i na jakich zasadach da się umorzyć. Masz już jakieś pisma od ZUS/urzędu (egzekucja, tytuły wykonawcze), czy na razie to tylko zaległości na koncie?
S
SzymonSzanse
2026-03-12 11:43
Tak, po zamknięciu JDG dalej odpowiadasz za te zobowiązania jako osoba fizyczna i w upadłości konsumenckiej długi wobec ZUS i fiskusa co do zasady mogą zostać objęte postępowaniem (tak samo jak niezapłacone faktury), tylko część zobowiązań publicznoprawnych bywa traktowana inaczej na etapie umorzenia. Masz już wszczęte jakieś egzekucje albo decyzje/tytuły wykonawcze z ZUS i urzędu?
F
FirmaWdrozeniu
2026-03-15 07:53
Po zamknięciu JDG dalej odpowiadasz za zobowiązania z czasu prowadzenia firmy, ale sama likwidacja wpisu w CEIDG nie wyklucza upadłości konsumenckiej, jeśli teraz działasz już „prywatnie” i nie prowadzisz biznesu. Z tego co kojarzę, długi wobec ZUS i urzędu skarbowego normalnie zgłasza się do masy upadłości jak innych wierzycieli, tylko w podatkach bywają wyjątki co do umorzenia części należności (zwłaszcza odsetek/kosztów) i sąd patrzy na okoliczności powstania długu. Przy takich kwotach kluczowe są też egzekucje i to, czy masz jakiś majątek albo np. zaległe deklaracje do uzupełnienia, bo to potrafi komplikować sprawę. Masz już wszczęte postępowania egzekucyjne z ZUS/US albo zajęcie pensji?
U
UpadloscFAQ
2026-03-15 13:16
Jeśli dobrze rozumiem, firma jest już zamknięta, ale długi ZUS i podatkowe zostały po okresie prowadzenia działalności – w takiej sytuacji dalej są to Twoje prywatne zobowiązania, więc temat upadłości konsumenckiej jak najbardziej się „klei”. Z ciekawości: te zaległości VAT/PIT i ZUS masz już potwierdzone decyzjami/tytułami wykonawczymi, czy to jeszcze etap wezwań i naliczania odsetek? I te nieopłacone faktury to Twoje koszty (Ty jesteś dłużnikiem), czy raczej Twoi klienci nie zapłacili Tobie? Masz już jakieś zajęcie z pensji albo konto zablokowane przez komornika/US?