Upadłość konsumencka a umowa najmu mieszkania i kaucja — co dzieje się z kaucją i czy syndyk może ingerować w najem?

F
FakturaOskar
· 2026-02-27 16:06
Jestem najemcą mieszkania na czas określony, a wynajmujący posiada ode mnie kaucję zabezpieczającą. Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką i chciałbym ustalić, jak w takim przypadku traktowana jest kaucja oraz czy wchodzi ona do masy upadłości. Czy syndyk może żądać wydania kaucji albo wpływać na sposób jej rozliczenia z wynajmującym, jeżeli nie mam zaległości czynszowych? Interesuje mnie również, czy samo ogłoszenie upadłości może mieć wpływ na dalsze obowiązywanie umowy najmu lub stać się podstawą do jej wypowiedzenia. Jakie dokumenty lub informacje zwykle są wymagane w postępowaniu, aby potwierdzić aktualny status umowy najmu i rozliczeń z wynajmującym?

Odpowiedzi (9)

S
SzymonSzanse 2026-02-27 16:52
U mnie przy upadłości kaucja nie „poszła do syndyka”, bo fizycznie trzyma ją wynajmujący i dopóki normalnie płacisz i nie ma zaległości, nic się w trakcie najmu nie dzieje — temat wrócił dopiero przy rozliczeniu po wyprowadzce, gdzie kaucja po prostu poszła na ewentualne szkody/rachunki, a resztę wynajmujący oddał już normalnie na konto. Masz umowę na czas określony i kaucję wpłacaną przelewem czy gotówką?
Z
Zadluzenie_Ania 2026-02-27 17:35
Odpowiedź do SzymonSzanse
U mnie przy upadłości kaucja nie „poszła do syndyka”, bo fizycznie trzyma ją wynajmujący i dopóki normalnie płacisz i nie ma zaległości, nic się w trakcie najmu
Też mam podobne rozumienie jak Ty: dopóki kaucja jest u wynajmującego i najem idzie normalnie bez zaległości, syndyk zwykle nie ma tu czego „ściągać”, a realnie temat pojawia się dopiero przy końcowym rozliczeniu, bo wtedy wychodzi, czy coś wraca najemcy, czy kaucja idzie na szkody/rozliczenia. Masz w umowie zapis, że kaucja może być zaliczona na czynsz albo inne opłaty w trakcie trwania najmu?
K
KontrolerRafal 2026-03-04 13:24
Odpowiedź do SzymonSzanse
U mnie przy upadłości kaucja nie „poszła do syndyka”, bo fizycznie trzyma ją wynajmujący i dopóki normalnie płacisz i nie ma zaległości, nic się w trakcie najmu
Też mam podobne rozumienie jak Ty opisujesz: dopóki trwa najem i nie ma zaległości, kaucja po prostu „leży” u wynajmującego i nikt jej fizycznie nie przekazuje syndykowi. Z punktu widzenia upadłości to bardziej wygląda jak Twoje przyszłe roszczenie o zwrot kaucji po zakończeniu umowy i rozliczeniu lokalu, a nie gotówka, którą masz na koncie w dniu ogłoszenia upadłości. Syndyk co do zasady wchodzi w prawa upadłego, więc jeśli kiedyś powstanie zwrot kaucji (bo nie będzie szkód ani potrąceń), to może się zainteresować tym zwrotem jako składnikiem masy. Z drugiej strony wynajmujący ma typowe prawo rozliczyć kaucję na zaległy czynsz/media albo realne szkody, więc w praktyce temat zwykle wraca dopiero na końcu najmu, tak jak pisał SzymonSzanse. Jeśli płacisz na bieżąco, syndyk zazwyczaj nie ma powodu „ustawiać” rozliczenia inaczej niż wynika z umowy i przepisów, ale może dopytywać i pilnować, żeby zwrot (jeśli będzie) nie poszedł bokiem. Dużo zależy od tego, czy w umowie kaucja jest opisana standardowo jako zabezpieczenie roszczeń wynajmującego i kiedy jest wymagalna do zwrotu. Masz w umowie zapis, że kaucja jest zwracana w konkretnym terminie po zdaniu mieszkania (np. 14/30 dni) i że może być potrącana na czynsz/media/szkody?
E
EwaFinanse 2026-02-27 17:16
Zwykle ta kaucja jest nadal „u wynajmującego” jako zabezpieczenie umowy i rozlicza się ją dopiero przy zakończeniu najmu (albo gdy są szkody/zaległości), więc przy braku zaległości syndyk raczej nie ma podstaw, żeby żądać jej natychmiastowego wydania czy mieszać w rozliczeniu, dopóki nie powstanie Twoja wymagalna wierzytelność o zwrot. Masz kaucję wpłaconą przelewem i czy umowa najmu wyraźnie mówi, kiedy i na jakich zasadach kaucja jest zwracana?
U
UpadloscFAQ 2026-02-27 17:43
Odpowiedź do EwaFinanse
Zwykle ta kaucja jest nadal „u wynajmującego” jako zabezpieczenie umowy i rozlicza się ją dopiero przy zakończeniu najmu (albo gdy są szkody/zaległości), więc p
Też to tak widzę jak EwaFinanse: kaucja siedzi u wynajmującego jako zabezpieczenie i realnie „rozlicza się” dopiero na końcu najmu albo jak wyjdą szkody czy zaległości. U mnie przy upadłości nikt nie próbował wyciągać kaucji w trakcie trwania umowy, dopóki czynsz szedł normalnie i nie było sporu z właścicielem. Syndyk bardziej interesował się tym, żeby były regularne opłaty i żeby nie podpisywać nic dziwnego aneksami, niż samą kaucją. Masz w umowie zapis, że kaucja może zostać zaliczona na ostatni czynsz, czy jest tylko do rozliczenia po zdaniu mieszkania?
M
MarekOperacje 2026-02-27 17:47
Z tego co kojarzę, kaucja wpłacona wynajmującemu nie „wraca” automatycznie do Ciebie w dniu ogłoszenia upadłości, bo ona z założenia jest rozliczana dopiero przy końcu najmu i po zdaniu lokalu. W praktyce bardziej chodzi o to, że Ty masz roszczenie o zwrot niewykorzystanej kaucji (czyli pewną wierzytelność), a syndyk wchodzi w Twoje prawa majątkowe, więc może dopilnować, żeby przy rozliczeniu po zakończeniu najmu zwrot poszedł do masy upadłości, a nie do ręki upadłego. Jeśli nie masz zaległości czynszowych i oddasz mieszkanie w stanie zgodnym z umową, to po prostu nie ma „z czego” kaucji zatrzymywać i wynajmujący powinien ją oddać po rozliczeniu, tylko adresatem może być syndyk. Syndyk raczej nie ma podstaw, żeby żądać od wynajmującego wydania kaucji w trakcie trwania umowy, bo to nie są Twoje pieniądze leżące na koncie, tylko zabezpieczenie u właściciela. Wynajmujący nadal może kaucję potrącić/zatrzymać na swoje realne należności (np. szkody, niedopłaty mediów), a przy upadłości znaczenie ma też, kiedy te należności powstały. Sama upadłość nie powinna zmieniać sposobu rozliczenia kaucji opisanej w umowie, tylko to, kto finalnie odbiera zwrot, jeśli będzie do zwrotu. Ważny jest też praktyczny aspekt: jeśli dalej normalnie płacisz czynsz i mieszkasz, temat kaucji zwykle „śpi” aż do wyprowadzki. To jest zwykły najem lokalu mieszkalnego z kaucją z ustawy, czy najem okazjonalny/instytucjonalny i w umowie macie jakieś niestandardowe zapisy o kaucji?
B
BizRestart 2026-02-27 20:15
Dopytam, czy kaucja jest wpłacona klasycznie wynajmującemu (gotówką/przelewem) i co macie wpisane w umowie o jej rozliczeniu po zakończeniu najmu (np. potrącenie z ostatnim czynszem, termin zwrotu)? I jeszcze: umowa najmu jest okazjonalna czy zwykła?
R
Restrukturyzacja2026 2026-02-28 09:55
Jeśli dobrze rozumiem, kaucja jest u wynajmującego i ma zabezpieczać ewentualne roszczenia z najmu, więc pytanie brzmi, czy w upadłości traktuje się ją jak „Twoje pieniądze do odzyskania”, czy raczej jako coś, co rozlicza się dopiero przy zakończeniu umowy. Masz już jakieś zapisy w umowie, kiedy i na jakich zasadach kaucja ma być zwracana (np. wprost po zdaniu mieszkania, po potrąceniu kosztów, w jakim terminie)? I czy umowa jest prywatna czy z firmą oraz czy wiesz, czy wynajmujący trzyma kaucję na osobnym koncie czy po prostu „u siebie”? Kiedy kończy się okres najmu i czy planujesz przedłużać umowę?
K
KarolinaPodpowiada 2026-03-05 22:05
Kaucja nie jest Twoją gotówką „na koncie”, tylko pieniędzmi trzymanymi przez wynajmującego, a po Twojej stronie jest roszczenie o jej zwrot dopiero po zakończeniu najmu i rozliczeniu szkód/mediów. W upadłości to roszczenie co do zasady może wejść do masy upadłości, więc syndyk może się interesować tym, żeby przy zakończeniu umowy kaucja została rozliczona prawidłowo, ale zwykle nie ma podstaw, żeby żądać jej wydania „od ręki”, jeśli najem trwa. Wynajmujący i tak ma prawo potrącić z kaucji zaległy czynsz albo szkody, więc przy braku zaległości w praktyce temat wraca dopiero na koniec umowy. Masz w umowie zapisane, na jakich zasadach i w jakim terminie kaucja jest zwracana oraz czy najem jest na czas określony bez możliwości wcześniejszego wypowiedzenia?