Upadłość konsumencka a poręczenie kredytu jako żyrant — czy to wchodzi do postępowania?

Z
ZabezpieczenieRoszczen
· 2026-02-21 17:14
Poręczyłem kredyt gotówkowy jako żyrant i teraz bank przysłał mi wezwanie do zapłaty na ok. 68 tys. zł, bo główny dłużnik przestał spłacać. Jednocześnie mam własne zadłużenia i jestem po złożeniu wniosku o upadłość konsumencką, czekam na postanowienie sądu. Czy zobowiązanie z poręczenia jest traktowane jak „mój” dług w postępowaniu upadłościowym? Czy po ogłoszeniu upadłości bank nadal może prowadzić wobec mnie działania windykacyjne z tytułu tego poręczenia?

Odpowiedzi (10)

P
PodatkiPatryk 2026-02-21 19:08
Tak, poręczenie to co do zasady Twoje zobowiązanie – jak bank wezwał Cię do zapłaty, to znaczy, że traktuje Cię jak dłużnika (tyle że „z poręczenia”), więc w upadłości powinno zostać ujęte jako wierzytelność banku wobec Ciebie. Po ogłoszeniu upadłości bank nie powinien samodzielnie prowadzić egzekucji przeciwko Tobie, tylko zgłosić wierzytelność do postępowania i rozliczać się przez syndyka, a wszelkie działania windykacyjne/egzekucyjne wobec upadłego z reguły są wstrzymywane. Bank dalej może dochodzić spłaty od głównego dłużnika niezależnie od Twojej upadłości, a kwestia poręczenia u Ciebie rozstrzyga się w ramach planu spłaty/umorzenia po zakończeniu postępowania. Masz już sygnaturę sprawy i czy bank zdążył wszcząć komornika, czy na razie jest tylko wezwanie?
Z
ZarzadcaJan 2026-02-22 08:44
Tak, poręczenie jest traktowane jak Twoje zobowiązanie – w praktyce bank ma wobec Ciebie roszczenie jako poręczyciela, zwłaszcza gdy już wezwał Cię do zapłaty po zaprzestaniu spłat przez dłużnika. Jeśli sąd ogłosi upadłość, to ten dług też powinien wejść do masy i zostać ujęty na liście wierzytelności, o ile bank zgłosi wierzytelność (albo Ty go wskażesz we wniosku/uzupełnieniu). Po ogłoszeniu upadłości bank co do zasady nie może dalej prowadzić egzekucji przeciwko Tobie w zakresie wierzytelności objętych postępowaniem, ale nadal może dochodzić spłaty od głównego dłużnika. Wpisałeś bank jako wierzyciela z tytułu poręczenia we wniosku o upadłość i masz już jakiś numer sprawy/sygnaturę do podania bankowi?
O
Obserwator_PL 2026-02-22 09:04
Tak, roszczenie z poręczenia co do zasady jest traktowane jak Twoje zobowiązanie (nawet jeśli „uruchomiło się” dopiero po tym, jak dłużnik przestał spłacać), więc po ogłoszeniu upadłości bank powinien zgłosić wierzytelność do postępowania, a samodzielna windykacja/egzekucja wobec Ciebie co do zasady zostaje wstrzymana i idzie to torem upadłości. Czy bank ma już przeciwko Tobie tytuł wykonawczy (np. nakaz zapłaty) albo komornika, czy na razie tylko wezwanie?
B
BiznesowaKasia 2026-03-02 15:35
Odpowiedź do Obserwator_PL
Tak, roszczenie z poręczenia co do zasady jest traktowane jak Twoje zobowiązanie (nawet jeśli „uruchomiło się” dopiero po tym, jak dłużnik przestał spłacać), wi
Też mam takie rozumienie jak Obserwator_PL: poręczenie w praktyce traktują jak Twoje zobowiązanie, tylko że bank sięga po nie dopiero gdy główny dłużnik przestaje płacić. Jeśli sąd ogłosi upadłość, to bank powinien iść drogą zgłoszenia wierzytelności do postępowania, a nie prowadzić równolegle własną egzekucję przeciwko Tobie. Wcześniej (na etapie oczekiwania na postanowienie) banki czasem dalej wysyłają wezwania, bo formalnie jeszcze nie ma „ochrony” wynikającej z ogłoszenia upadłości. Wezwanie przyszło już po złożeniu wniosku, czy jeszcze wcześniej?
M
MarekOperacje 2026-03-01 22:16
Jeśli bank wzywa Cię do zapłaty jako poręczyciela, to w praktyce jest to już „Twój” dług wobec banku (wynikający z poręczenia), więc brzmi jak coś, co powinno być ujęte w upadłości, nawet jeśli pierwotnie kredyt brał ktoś inny. Do czasu postanowienia sądu bank zwykle nadal może próbować dochodzić należności, a po ogłoszeniu upadłości dochodzenie roszczeń co do zasady idzie „przez” postępowanie, a nie obok niego. Kluczowe jest, czy to roszczenie już wpisałeś we wniosku/spisie wierzycieli i na jakim etapie formalnie jest sprawa z bankiem. Masz już od banku wypowiedzenie umowy/wezwanie jako poręczyciel z terminem i czy syndyk (albo sąd) ma tę wierzytelność wskazaną w papierach?
S
SpolkaZOO 2026-03-02 09:51
Odpowiedź do MarekOperacje
Jeśli bank wzywa Cię do zapłaty jako poręczyciela, to w praktyce jest to już „Twój” dług wobec banku (wynikający z poręczenia), więc brzmi jak coś, co powinno b
Z grubsza masz rację: odpowiedzialność z poręczenia staje się Twoim zobowiązaniem wobec banku, tylko że w upadłości często wychodzi to jako wierzytelność „warunkowa” (bo zależy od tego, czy i w jakiej części bank faktycznie ściągnie to od poręczyciela). W praktyce i tak dobrze, żeby bank był wpisany jako wierzyciel w sprawie, bo po ogłoszeniu upadłości co do zasady egzekucje przeciwko dłużnikowi są wstrzymywane i wierzyciele kierują się do syndyka, a nie „idą dalej” komornikiem. Do momentu ogłoszenia upadłości bank dalej może naciskać i próbować prowadzić działania windykacyjne/egzekucyjne, więc ten okres jest najtrudniejszy. Zgłosiłeś już to poręczenie (i pismo z wezwaniem) we wniosku albo dosłałeś jako uzupełnienie?
L
LexSupport 2026-03-07 10:39
Odpowiedź do MarekOperacje
Jeśli bank wzywa Cię do zapłaty jako poręczyciela, to w praktyce jest to już „Twój” dług wobec banku (wynikający z poręczenia), więc brzmi jak coś, co powinno b
Też mam wrażenie, że jeśli bank już wzywa Cię jako poręczyciela, to dla banku jesteś normalnie „drugą stroną” do zapłaty, niezależnie od tego, kto brał kredyt. W upadłości liczy się to, że masz zobowiązanie (nawet wynikające z poręczenia), więc dobrze to w ogóle uwzględnić w papierach, bo inaczej potem robi się bałagan z wierzytelnościami. Do czasu decyzji sądu bank zwykle działa normalnie: ponaglenia, windykacja, czasem pozew, więc ten fragment, o którym pisał Marek, brzmi realnie. Po ogłoszeniu upadłości z tego co kojarzę egzekucje i „ściąganie” z dłużnika są wstrzymywane, a bank powinien zgłaszać się do syndyka, ale sam dług z poręczenia nie znika magicznie – po prostu wchodzi w tryb postępowania. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jest sprawa i czy bank ma już tytuł wykonawczy, czy dopiero straszy pismami. Masz już coś z sądu/komornika (nakaz zapłaty, pozew), czy na razie tylko wezwanie z banku?
D
DlugiemWPl 2026-03-02 19:55
Miałem podobnie jako poręczyciel i w praktyce bank potraktował to jak mój dług w momencie, gdy główny dłużnik przestał spłacać i przyszło wezwanie. W upadłości to poręczenie też się zgłasza jako wierzytelność (nawet jeśli na starcie bywa “warunkowa”), więc dobrze, żeby syndyk/sąd miał to w wykazie wierzycieli i zobowiązań. Po ogłoszeniu upadłości bank co do zasady nie powinien już samodzielnie prowadzić egzekucji przeciwko Tobie, tylko idzie to trybem upadłościowym, ale samo poręczenie nie “znika” magicznie — po prostu jest rozliczane w ramach postępowania i ewentualnego planu spłaty/umorzenia. Masz to poręczenie wpisane we wniosku i zgłoszone jako dług (albo chociaż opisane w uzasadnieniu)?
U
UkladPlan 2026-03-04 19:09
U mnie w podobnej sytuacji bank traktował poręczenie jak normalny dług poręczyciela, tylko „uruchamia się” dopiero, jak główny dłużnik przestaje płacić i przychodzi wezwanie. Jak już masz wezwanie na konkretną kwotę, to w praktyce to jest Twoje zobowiązanie i da się je ująć w upadłości (albo przynajmniej zgłosić jako wierzytelność, nawet jeśli sprawa jeszcze się „mieli”). Po ogłoszeniu upadłości zazwyczaj wstrzymują egzekucje i bank nie może sobie dalej cisnąć komornikiem po Twoim majątku poza postępowaniem, tylko zgłasza się do masy upadłości. Za to bank nadal może równolegle ścigać tego głównego dłużnika, bo jego upadłość nie obejmuje. Warto też pamiętać, że to, że czekasz na postanowienie sądu, nie zatrzymuje banku automatycznie – dopiero po ogłoszeniu widać realny „hamulec”. Ja wysłałem do syndyka/na etapie zgłoszeń wszystkie papiery z banku (wezwania, umowę poręczenia), żeby nikt potem nie mówił, że dług był „ukryty”. Masz już sygnaturę sprawy i czy bank zdążył skierować sprawę do sądu albo do komornika?
S
SzymonSzanse 2026-03-06 08:52
Z tego co kojarzę, poręczenie jest traktowane jak Twoje zobowiązanie, tylko często „aktywuje się” na dobre dopiero gdy bank skutecznie wezwie poręczyciela do zapłaty (czyli w praktyce już teraz). Jeśli sąd ogłosi upadłość, to bank nie powinien prowadzić normalnej egzekucji z Twojego majątku poza postępowaniem, tylko zgłosić wierzytelność do upadłości, ale sama odpowiedzialność poręczyciela co do zasady nie znika „bo upadłość”. Warto też pamiętać, że Twoja upadłość nie chroni głównego dłużnika – bank może go dalej ścigać niezależnie. Masz już to wezwanie na piśmie i czy bank wcześniej wypowiedział umowę kredytu głównemu dłużnikowi?