Upadłość konsumencka a trwające zajęcie wynagrodzenia i rachunku bankowego — co dzieje się po ogłoszeniu upadłości?
S
SprzedazZorganizowana
Mam obecnie prowadzone postępowanie egzekucyjne i komornik zajmuje część wynagrodzenia oraz środki na rachunku bankowym. Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką i chciałbym ustalić, jak formalnie wygląda sytuacja po wydaniu przez sąd postanowienia o ogłoszeniu upadłości. Czy takie zajęcia ulegają automatycznemu wstrzymaniu lub uchyleniu, czy też wymagają odrębnych czynności po stronie syndyka albo dłużnika? Interesuje mnie również, od jakiego momentu (i w jakim typowym czasie) w praktyce przestają być potrącane środki z pensji oraz blokowane wpływy na konto. Jakie dokumenty lub informacje zwykle są potrzebne, aby uporządkować tę kwestię po ogłoszeniu upadłości?
Odpowiedzi (11)
O
ObrotyPL
2026-02-26 10:29
U mnie po ogłoszeniu upadłości komornik przestał ściągać z pensji i z konta, ale nie stało się to „z dnia na dzień” w sensie praktycznym — jeszcze przez chwilę bank/zakład pracy działał według starych zajęć, zanim dotarła informacja. Formalnie egzekucje mają zostać wstrzymane, bo wchodzi syndyk i to on ogarnia temat masy upadłości, tylko czasem trzeba przeczekać obieg papierów i potwierdzenie z sądu/syndyka. W moim przypadku syndyk też prosił o podanie danych komornika i pracodawcy, żeby to szybko pospinać, bo inaczej wszystko się ślimaczyło. Masz już wybranego pełnomocnika do wniosku czy ogarniasz sam i chodzi Ci o konkretny sąd/miasto?