Upadłość konsumencka a spadek i zachowek po ogłoszeniu upadłości — czy syndyk to przejmie?

W
WierzycielPro
· 2026-02-20 10:31
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i w najbliższym czasie mogę odziedziczyć spadek po członku rodziny, a dodatkowo pojawia się temat ewentualnego zachowku. Zastanawiam się, czy takie prawa majątkowe wchodzą do masy upadłości od razu i czy syndyk może je przejąć, nawet jeśli postępowanie spadkowe jeszcze trwa. Jak to wygląda w praktyce?

Odpowiedzi (9)

F
ForumowyPraktyk 2026-02-20 12:03
U mnie syndyk od razu kazał zgłosić, że może wpaść spadek i traktował to jako składnik masy upadłości, nawet zanim formalnie skończyło się postępowanie spadkowe, a z zachowkiem było podobnie – liczyło się samo roszczenie i to, że realnie może dać pieniądze. Na jakim etapie masz upadłość (ustalony plan spłaty czy jeszcze likwidacja majątku)?
L
LeasingAlarm 2026-02-20 15:42
Odpowiedź do ForumowyPraktyk
U mnie syndyk od razu kazał zgłosić, że może wpaść spadek i traktował to jako składnik masy upadłości, nawet zanim formalnie skończyło się postępowanie spadkowe
Też słyszałem, że syndycy podchodzą do tego „od momentu, kiedy pojawia się prawo/roszczenie”, a nie dopiero jak są pieniądze na koncie, więc to co piszesz brzmi znajomo. W praktyce chyba kluczowe jest, czy to już pewne, że wchodzisz w spadek (albo masz realne roszczenie o zachowek), czy dopiero „może kiedyś” i nie ma jeszcze żadnych papierów. Masz już otwarte postępowanie spadkowe albo jakiekolwiek pismo od sądu/notariusza, czy to na razie tylko informacja w rodzinie?
O
Obserwator_PL 2026-02-26 09:39
Odpowiedź do LeasingAlarm
Też słyszałem, że syndycy podchodzą do tego „od momentu, kiedy pojawia się prawo/roszczenie”, a nie dopiero jak są pieniądze na koncie, więc to co piszesz brzmi
Miałem podobną sytuację w rodzinie i u nas syndyk patrzył na to tak, że liczy się moment, kiedy powstaje prawo do spadku/roszczenie, a nie dopiero kiedy kasa realnie wpłynie, więc to co piszesz brzmi bardzo znajomo. Jak tylko wyszło, że „coś jest na rzeczy”, syndyk od razu dopytywał i prosił o dokumenty, mimo że sprawa spadkowa jeszcze się ciągnęła. W praktyce i tak wszystko rozbijało się o to, czy spadek jest przyjęty/odrzucony i czy zachowek jest realny do wyegzekwowania, bo samo „może kiedyś” traktowali bardziej jako info niż gotowy majątek. A u Ciebie to już po ogłoszeniu upadłości i masz jakiś konkretny termin albo pismo od notariusza/sądu?
M
MecenasAntek 2026-02-20 12:06
U mnie syndyk potraktował odziedziczone prawa jak składnik masy i kazał od razu zgłosić temat, nawet zanim sąd spadkowy wszystko formalnie zakończył, więc w praktyce to „wchodzi” i jest pod kontrolą syndyka od momentu, gdy się o tym dowie. Masz już ustalony krąg spadkobierców i czy to będzie spadek wprost, czy z dobrodziejstwem inwentarza?
M
MalyBiznes 2026-02-20 12:56
Jeśli dobrze rozumiem, chodzi Ci o to, czy sam fakt, że możesz dostać spadek albo zachowek już „wpada” do masy upadłości, nawet zanim formalnie zakończy się sprawa spadkowa. Masz już prawomocne postanowienie o ogłoszeniu upadłości i wyznaczonego syndyka, czy dopiero czekasz na rozstrzygnięcia? Pytam też, czy mowa o dziedziczeniu po osobie, która już zmarła, czy to na razie tylko przewidywanie na przyszłość. W praktyce dużo zależy od tego, na jakim etapie jesteś (ustalony plan spłaty vs. w toku) i czy to realnie „wymagalne” prawo, czy jeszcze niepewne. Na jakim etapie jest Twoje postępowanie upadłościowe i czy zgon już nastąpił?
W
WspolnikRobert 2026-02-20 17:32
Z tego co kojarzę, spadek (i samo roszczenie o zachowek jako prawo majątkowe) co do zasady wchodzi do masy upadłości, a syndyk może się tym zająć nawet jeśli formalności spadkowe jeszcze trwają — kluczowe jest, że nabycie jest liczone od chwili śmierci spadkodawcy, a potem syndyk pilnuje, żeby to zostało ujawnione i rozliczone. Na jakim etapie masz postępowanie upadłościowe (ustalony plan spłaty czy jeszcze „w toku” likwidacji)?
A
AnalizaJDG 2026-02-20 18:14
Co do zasady w upadłości konsumenckiej do masy upadłości wchodzi majątek, który masz w dniu ogłoszenia upadłości, ale też to, co nabędziesz później w toku postępowania, więc spadek może zostać potraktowany jako składnik masy, nawet jeśli formalności spadkowe jeszcze się toczą. W praktyce syndyk zwykle interesuje się tym od momentu, gdy powstaje realne prawo do spadku (np. po śmierci spadkodawcy), a potem pilnuje, żeby w postępowaniu spadkowym nie „zniknęło” to, co może przypaść upadłemu. Zachowek bywa podobnie traktowany: jeśli masz roszczenie o zachowek i da się je dochodzić, syndyk może wejść w to roszczenie i prowadzić sprawę w ramach masy. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jest upadłość i spadek (oraz czy jest testament, odrzucenie spadku, długi spadkowe), bo to zmienia kalkulację i działania syndyka. Na jakim etapie jesteś: masz już ustalony plan spłaty i kiedy mniej więcej była ogłoszona upadłość?
S
SanacjaInfo 2026-02-20 21:49
Z tego co kojarzę, w upadłości do masy wchodzą też prawa majątkowe nabyte po ogłoszeniu upadłości, więc sam spadek albo roszczenie o zachowek syndyk zwykle traktuje jako „twój” składnik i może się tym zająć nawet zanim sprawa spadkowa formalnie się domknie. Masz już plan spłaty ustalony przez sąd, czy postępowanie jeszcze jest na etapie likwidacji?
U
UkladPlan 2026-02-26 07:40
Jeśli dobrze rozumiem, jesteś już po ogłoszeniu upadłości i zastanawiasz się, co się dzieje ze spadkiem albo samym prawem do spadku, gdy sprawa spadkowa jeszcze trwa. Masz już informację, czy chodzi o dziedziczenie z ustawy czy z testamentu, i czy złożyłeś jakieś oświadczenie (przyjęcie/odrzucenie spadku)? Pytam, bo z tego co kojarzę, w upadłości liczy się nie tylko to, co faktycznie już dostałeś „na konto”, ale też pewne prawa majątkowe, które pojawiają się w trakcie postępowania, i syndyk zwykle chce o nich wiedzieć od razu. Przy zachowku też bywa tak, że to jest roszczenie o pieniądze, więc samo „prawo do dochodzenia” może być traktowane jak składnik majątku, nawet zanim ktoś cokolwiek wypłaci. W praktyce pewnie ważne jest, kiedy dokładnie zmarł krewny (czy już po ogłoszeniu upadłości) i na jakim etapie jest Twoje postępowanie upadłościowe. Ciekawi mnie też, czy syndyk już pytał o sprawy spadkowe albo kazał składać jakieś oświadczenia w tym temacie. Masz już datę ogłoszenia upadłości i datę śmierci tej osoby (mniej więcej)?