Upadłość konsumencka a wspólne konto z małżonkiem i wspólność majątkowa — czy syndyk może zająć środki współmałżonka?

O
OchronaMajątku
· 2026-02-19 11:04
Jestem na etapie przygotowywania wniosku o upadłość konsumencką i chcę dobrze zrozumieć temat wspólnego konta z małżonkiem. Przez kilka lat prowadziłem jednoosobową działalność w branży usługowej, zamknąłem ją w 2025 r., a obecnie pracuję na etacie. Mam ok. 180 tys. zł długów (kredyty i chwilówki) i bieżące wpływy z pensji na konto wspólne, z którego opłacamy rachunki. Na tym samym rachunku są też środki małżonka z jego wynagrodzenia oraz oszczędności odkładane na cele rodzinne. Mamy ustawową wspólność majątkową i nie podpisywaliśmy intercyzy, a rozdzielności nie planowaliśmy dotąd. Czy w razie ogłoszenia mojej upadłości syndyk może zająć środki z konta wspólnego albo żądać blokady rachunku, mimo że część pieniędzy należy do współmałżonka?

Odpowiedzi (5)

L
LexSupport 2026-02-19 11:16
Z tego co kojarzę, przy upadłości wchodzi w grę majątek wspólny, więc syndyk patrzy na wspólne konto i zwykle bank potrafi je „zamrozić” do czasu wyjaśnienia, co jest czyje. Środki współmałżonka nie przepadają automatycznie, ale przy rachunku wspólnym w praktyce robi się bałagan, bo trudno od ręki rozdzielić wpływy z Twojej pensji od jego/jej pieniędzy i opłat. Często kończy się to tym, że współmałżonek musi wykazać, jaka część salda pochodzi z jego/jej dochodów, żeby to odzyskać. Macie na tym wspólnym koncie jakieś oszczędności albo wpływy współmałżonka, czy głównie Twoja pensja i rachunki?
F
FinanseDarek 2026-02-19 13:50
Odpowiedź do LexSupport
Z tego co kojarzę, przy upadłości wchodzi w grę majątek wspólny, więc syndyk patrzy na wspólne konto i zwykle bank potrafi je „zamrozić” do czasu wyjaśnienia, c
Też mam takie rozumienie: przy wspólności majątkowej syndyk i bank będą „widzieć” rachunek wspólny i bywa, że konto jest czasowo blokowane, a potem trzeba rozdzielić, które wpływy są czyje (środki małżonka nie znikają z automatu, tylko w praktyce robi się zamieszanie). Macie możliwość, żeby pensja małżonka (albo Twoja) wpływała na osobne konto zamiast na wspólne?
R
RestruktoSupport 2026-02-19 20:53
Odpowiedź do LexSupport
Z tego co kojarzę, przy upadłości wchodzi w grę majątek wspólny, więc syndyk patrzy na wspólne konto i zwykle bank potrafi je „zamrozić” do czasu wyjaśnienia, c
Też mam podobne skojarzenie jak LexSupport, że przy upadłości „na dzień dobry” syndyk i bank patrzą na wszystko, co jest wspólne, więc przy rachunku wspólnym potrafi się zrobić zamieszanie i chwilowa blokada, zanim ustalą, skąd są środki. To nie działa tak, że pieniądze małżonka automatycznie przepadają, ale na wspólnym koncie w praktyce trudno od razu rozdzielić, co było z czyjej pensji i na co poszło. Przy wspólności majątkowej dochodzi jeszcze temat, że część tego, co wpływa, bywa traktowana jako majątek wspólny, więc syndyk może chcieć to „prześwietlić” i dopiero potem rozstrzygać. Macie na tym koncie wpływy tylko z Twojej pensji, czy także z pensji małżonka?
S
SpolkaZOO 2026-02-19 15:40
Jeśli dobrze rozumiem, macie wspólne konto, na które wpływa Twoja pensja, ale są tam też środki współmałżonka i z tego idą wszystkie opłaty. W takiej sytuacji zwykle kluczowe jest, z jakich źródeł pochodzą pieniądze na rachunku i czy da się jasno rozdzielić, co jest Twoje, a co małżonka, bo przy zajęciu konta „wspólnego” w praktyce blokada potrafi objąć całość salda. Napisz jeszcze, czy współmałżonek ma własne dochody wpływające na to konto (i jakie), oraz czy macie ustrój wspólności ustawowej bez intercyzy?
K
Komentator88 2026-02-25 17:50
Przy upadłości konsumenckiej syndyk co do zasady interesuje się majątkiem upadłego, ale przy wspólnym koncie i wspólności majątkowej robi się to mniej „zero-jedynkowe”, bo na rachunku są środki obojga i bank/syndyk często zabezpiecza całość do wyjaśnienia, skąd są wpływy i komu faktycznie przysługują. To nie działa tak, że automatycznie „zabiera” pieniądze współmałżonka, ale w praktyce współmałżonek może mieć problem z dostępem do środków, dopóki nie zostanie wykazane, jaka część to jego wynagrodzenie/oszczędności. Jeśli na to konto wpływa też pensja małżonka albo są tam jego środki z innych źródeł, to zwykle trzeba to potem udokumentować, żeby je „odblokować” lub wyłączyć z masy. Czy na to wspólne konto wpływa też wynagrodzenie Twojego małżonka i czy macie rozdzielność majątkową, czy nadal pełną wspólność?