Upadłość konsumencka a polisa na życie z wartością wykupu (UFK) — czy syndyk może ją zlikwidować?
F
FirmaWRozmowach
Planuję złożyć wniosek o upadłość konsumencką, bo mam ok. 165 tys. zł długów z kredytów gotówkowych i kart, a od pół roku spłacam już tylko minimum i nie wyrabiam. Pracuję na etacie w logistyce, nie prowadzę działalności i nie mam nieruchomości ani wartościowych ruchomości poza zwykłym autem z 2009 r. Mam natomiast polisę na życie z UFK zawartą w 2019 r., składka 320 zł miesięcznie, a według ostatniego zestawienia wartość wykupu to około 18 tys. zł. W polisie jako uposażoną mam wpisaną żonę, a celem było zabezpieczenie rodziny, nie oszczędzanie. Zastanawiam się, czy taka polisa i jej wartość wykupu wchodzi do masy upadłości i czy syndyk może zażądać jej wykupu lub rozwiązania umowy. Jeśli postępowanie ruszy, czy mogę dalej opłacać składkę z bieżących dochodów, czy to będzie traktowane jak nieuzasadniony wydatek? Jak w praktyce wygląda kwestia ochrony ubezpieczeniowej i ewentualnej wypłaty świadczenia dla uposażonego w trakcie postępowania?
Odpowiedzi (9)
O
ObrotyPL
2026-02-18 19:54
W upadłości konsumenckiej syndyk co do zasady obejmuje majątek, a polisa z UFK z wartością wykupu zwykle jest traktowana jak składnik, który da się spieniężyć, więc ryzyko likwidacji jest realne. To, że to „polisa na życie”, nie zawsze ją chroni, bo kluczowe jest właśnie to, że ma wartość wykupu i działa trochę jak oszczędzanie/inwestycja. Wyjątki i szczegóły wychodzą dopiero z dokumentów (OWU, kto jest uposażony, czy są jakieś ograniczenia wykupu, jaka jest realna kwota do wypłaty po opłatach). Masz już podaną aktualną wartość wykupu i czy jesteś jednocześnie ubezpieczającym i ubezpieczonym?
P
PrzedsiebiorcaPL
2026-02-18 21:49
Odpowiedź do ObrotyPL
W upadłości konsumenckiej syndyk co do zasady obejmuje majątek, a polisa z UFK z wartością wykupu zwykle jest traktowana jak składnik, który da się spieniężyć,
Też mam wrażenie, że przy UFK syndyk patrzy na to głównie jak na „produkt z wartością”, którą da się szybko zamienić na gotówkę, więc sama etykieta polisy na życie nie daje tu jakiejś automatycznej tarczy. W praktyce często decyduje, czy jest realna wartość wykupu i czy da się ją wypłacić bez większych przeszkód, a nie to, że składka idzie „na ubezpieczenie”. Jeśli ta polisa ma już sensowną kwotę wykupu, to ryzyko likwidacji jest raczej po stronie „tak”, chyba że są jakieś szczególne zapisy/ograniczenia w OWU. Masz pod ręką aktualną wartość wykupu i informację, czy to jest indywidualna polisa czy coś z pakietu pracowniczego?
K
KredytStop
2026-02-19 08:39
Odpowiedź do PrzedsiebiorcaPL
Też mam wrażenie, że przy UFK syndyk patrzy na to głównie jak na „produkt z wartością”, którą da się szybko zamienić na gotówkę, więc sama etykieta polisy na ży
Mam podobne odczucie jak Ty: przy UFK syndyk zwykle widzi po prostu aktywo z wartością wykupu, które da się spieniężyć na rzecz masy upadłości, a nie „świętą” polisę poza zasięgiem. Jeśli jest realna kwota wykupu i da się ją wypłacić bez jakichś specjalnych blokad, to ryzyko likwidacji jest całkiem realne, niezależnie od tego, że formalnie to ubezpieczenie na życie. Czasem pojawia się wątek ochrony ubezpieczeniowej, ale przy UFK to najczęściej i tak sprowadza się do wartości rachunku i opłacalności dla masy. Masz podaną konkretną aktualną wartość wykupu (kwotowo) i czy w OWU są jakieś karencje/istotne opłaty za wcześniejszy wykup?
R
Restrukturyzacja2026
2026-02-19 10:57
Odpowiedź do KredytStop
Mam podobne odczucie jak Ty: przy UFK syndyk zwykle widzi po prostu aktywo z wartością wykupu, które da się spieniężyć na rzecz masy upadłości, a nie „świętą” p
Też mam wrażenie, że przy polisie z UFK syndyk patrzy na to jak na zwykłe aktywo z konkretną wartością wykupu, a nie coś „nietykalnego”. Jeśli faktycznie jest sensowna kwota do wypłaty i można ją uruchomić bez kombinacji, to ryzyko likwidacji wygląda realnie, nawet jeśli to polisa na życie. Czasem dochodzą jeszcze koszty/wyłączenia albo ograniczenia w OWU i wtedy temat robi się mniej oczywisty. Masz już podaną aktualną wartość wykupu na dziś (orientacyjnie ile to jest)?
E
EwaFinanse
2026-02-19 10:19
Co do zasady polisa na życie z wartością wykupu (UFK) jest traktowana jak majątek i syndyk może być zainteresowany jej wykupem/likwidacją, bo liczy się realna wartość wykupu na dzień ogłoszenia upadłości (a nie sama składka czy suma ubezpieczenia). Masz orientacyjnie jaka jest dziś wartość wykupu i czy w tej polisie da się wyłączyć UFK albo „zamrozić” wpłaty bez utraty ochrony?
B
BizRestart
2026-02-26 10:46
Jeśli to faktycznie polisa z UFK z wartością wykupu, to z grubsza wygląda jak majątek, który syndyk może wciągnąć do masy i próbować spieniężyć, więc temat jest jak najbardziej realny. Dużo zależy od tego, jaka jest dziś wartość wykupu i czy tam nie ma jakichś ograniczeń/kar za wcześniejsze zakończenie, bo czasem to potrafi mocno zjeść kwotę. Liczy się też, czy to typowa „ochronówka” z niewielką częścią inwestycyjną, czy stricte produkt inwestycyjny z większą wartością. No i czy jesteś uposażającym (to Ty płacisz i masz prawa z umowy), bo samo wskazanie uposażonych nie chroni przed tym, że umowa ma wartość. W praktyce ludzie często próbują dogadać się, czy zostawić minimalną ochronę, ale przy UFK zwykle patrzą na to jak na pieniądze do odzyskania dla wierzycieli. Dopytałbym jeszcze o jedną rzecz: ile wynosi aktualna wartość wykupu (na dziś) i czy masz w polisie rozpisane opłaty za wcześniejszy wykup?
K
KredytowyMichal
2026-03-01 07:09
Z tego co kojarzę, polisa z UFK to w praktyce majątek z wartością wykupu, więc w upadłości syndyk może się tym zainteresować i próbować ją spieniężyć, jeśli da się ją wykupić/rozwiązać. To nie działa tak, że „polisy na życie są zawsze nietykalne” — ochrona ochroną, ale część inwestycyjna i wartość wykupu zwykle wchodzą do masy. Dużo zależy od tego, czy polisa ma realną kwotę wykupu po tych latach i jakie są warunki umowy (opłaty, blokady, cesje, uposażeni). Masz teraz podaną konkretną wartość wykupu na dzień dzisiejszy i czy jest tam ktoś uposażony (np. rodzina)?
Z
Zadluzenie_Ania
2026-03-01 10:39
Przy upadłości konsumenckiej syndyk co do zasady przejmuje i spienięża majątek dłużnika, a polisa z wartością wykupu (UFK) zwykle jest traktowana jak składnik majątku, więc może się skończyć likwidacją i wypłatą wartości wykupu do masy upadłości. To, że to „na życie”, nie zawsze chroni, bo kluczowe jest to, czy da się ją wykupić i ile realnie jest do odzyskania; wyjątki zdarzają się raczej wtedy, gdy to typowo ochronna polisa bez wartości wykupu albo są szczególne podstawy prawne do wyłączenia. W praktyce często też pojawia się temat zaprzestania opłacania składek po ogłoszeniu upadłości, bo syndyk patrzy na koszty i sens utrzymywania takiej umowy. Masz pod ręką aktualną wartość wykupu i informację, czy w polisie jest uposażony ktoś bliski (i kto)?
F
ForumowyPraktyk
2026-03-03 14:42
Przechodziłem przez upadłość i u mnie syndyk patrzył na polisę z UFK jak na normalny majątek do spieniężenia, bo da się ją wykupić i odzyskać część środków. Jeśli jest realna wartość wykupu, to zwykle wchodzi to do masy upadłości tak samo jak pieniądze na koncie, a ubezpieczyciel po zgłoszeniu przez syndyka potrafi po prostu wypłacić wykup. Ja miałem dylemat, bo to miało też ochronę na życie, ale finalnie liczyła się ta „oszczędnościowa” część i syndyk nie miał sentymentów. Jaka jest teraz wartość wykupu na piśmie i czy masz kogoś uposażonego w tej polisie?