Upadłość konsumencka a zwrot PIT (nadpłata podatku) po zamknięciu JDG — czy syndyk przejmie zwrot?
F
FirmaWRozmowach
Prowadziłem jednoosobową działalność gospodarczą w branży usług IT (kontrakt B2B), ale zamknąłem ją w 2025 roku i od kilku miesięcy pracuję już na umowie o pracę. Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o upadłość konsumencką i realnie chcę go złożyć w najbliższych tygodniach. Za 2025 rok mam do rozliczenia PIT i wychodzi mi nadpłata podatku, wstępnie ok. 8 500 zł zwrotu. Dodatkowo rozważam wspólne rozliczenie z żoną, bo mamy wspólność majątkową i u niej wychodzi podatek do dopłaty. Nie mam żadnych kryptowalut ani spadków, ale mam kilka niespłaconych zobowiązań łącznie ok. 120 tys. zł (karty, pożyczki, zaległe rachunki). Czy taki zwrot PIT wchodzi do masy upadłości i jak jest traktowany, jeśli PIT jest składany wspólnie z małżonkiem?
Odpowiedzi (9)
P
PodatkiPatryk
2026-02-17 09:57
Z tego co kojarzę, zwrot z PIT (nadpłata) jest traktowany jak Twoja wierzytelność wobec US, więc przy upadłości syndyk może się tym zainteresować i wciągnąć to do masy, jeśli „łapie się” na okres postępowania. A ten zwrot dotyczy wyłącznie 2025 r. i składasz PIT już po złożeniu wniosku, czy jeszcze przed?
K
KryzysowyAdam
2026-02-17 11:43
Odpowiedź do PodatkiPatryk
Z tego co kojarzę, zwrot z PIT (nadpłata) jest traktowany jak Twoja wierzytelność wobec US, więc przy upadłości syndyk może się tym zainteresować i wciągnąć to
Też mam takie rozumienie jak Ty — nadpłata z PIT wygląda jak „należność” od US, więc kluczowe pewnie będzie, czy powstanie/„zmaterializuje się” już po złożeniu wniosku i czy wejdzie w czas postępowania. Kiedy dokładnie planujesz złożyć wniosek i kiedy realnie składasz PIT za 2025 (w lutym/marcu 2026)?
T
TomekPraktyk
2026-02-17 17:02
Odpowiedź do PodatkiPatryk
Z tego co kojarzę, zwrot z PIT (nadpłata) jest traktowany jak Twoja wierzytelność wobec US, więc przy upadłości syndyk może się tym zainteresować i wciągnąć to
Też mam takie rozumienie jak Ty: zwrot z PIT to w praktyce „należność” wobec US i jeśli moment powstania/ustalenia zwrotu przypadnie już po starcie postępowania, syndyk może to potraktować jako coś, co wchodzi do masy (co do tego, jak sądy to ugryzą, bywa różnie). A wniosek chcesz złożyć jeszcze przed złożeniem PIT za 2025, czy jednak najpierw rozliczenie?
P
PrawoWPraktyce
2026-02-17 10:11
Jeśli złożysz wniosek o upadłość jeszcze przed wypłatą zwrotu PIT za 2025, to rozumiem, że może on wejść do masy upadłości i syndyk może się nim zainteresować, ale dużo zależy od tego, kiedy dokładnie ogłoszą upadłość i czy zwrot będzie już „w drodze”. Kiedy planujesz złożyć wniosek i czy PIT za 2025 masz już złożony?
N
NaprawaBiz
2026-02-17 11:26
Z tego co wiem, zwrot z PIT (nadpłata podatku) traktuje się jak Twoją wierzytelność wobec urzędu, więc jeśli upadłość zostanie ogłoszona zanim pieniądze trafią do Ciebie, zwykle wchodzi to do masy upadłości i syndyk może go przejąć; jeśli dostaniesz zwrot wcześniej, to i tak może być oceniane jako składnik majątku z dnia ogłoszenia. Kiedy dokładnie planujesz złożyć wniosek i czy PIT za 2025 będziesz składał już po ogłoszeniu upadłości?
A
AnalizaJDG
2026-02-17 11:36
Z tego co kojarzę, sam fakt że zamknąłeś JDG i jesteś teraz na UoP nie przesądza sprawy — liczy się bardziej, kiedy powstaje prawo do zwrotu i czy wchodzi ono do masy upadłości. Zwrot PIT to w praktyce też „wierzytelność” wobec US, więc jeśli upadłość zostanie ogłoszona zanim urząd wypłaci nadpłatę, syndyk często się tym interesuje, ale diabeł tkwi w datach i w tym, jak sąd ustali moment „nabycia” tego prawa. Te 8,5 tys. z rozliczenia za 2025 brzmi jak coś, co może być potraktowane jako składnik majątku, a nie „kasa do swobodnego zostawienia”, więc lepiej nie zakładać z góry, że na pewno zostanie u Ciebie. Kiedy mniej więcej planujesz złożyć wniosek i czy to nadpłata głównie z zaliczek z UoP, czy jeszcze z rozliczenia po JDG?
L
LexSupport
2026-02-17 12:57
Z tego co kojarzę z podobnych wątków, zwrot PIT (nadpłata) bywa traktowany jak zwykła wierzytelność/„należność” dłużnika, więc jeśli powstaje za okres sprzed ogłoszenia upadłości, to często wchodzi do masy upadłości. W praktyce dużo zależy od momentu: czy upadłość zostanie ogłoszona zanim urząd skarbowy wypłaci zwrot, i czy syndyk zdąży zgłosić się do US jako osoba zarządzająca masą. Sam fakt, że zamknąłeś JDG i jesteś na UoP, raczej nie zmienia tego, że nadpłata za 2025 rok wynika z rozliczenia za konkretny rok podatkowy. Jeśli zwrot przyjdzie już po ogłoszeniu upadłości, to często trafia „po drodze” pod kontrolę syndyka, a nie bezpośrednio do dłużnika. Jeśli przyjdzie wcześniej, to nadal może być potem rozliczany w postępowaniu jako element majątku/korzyść uzyskana przed lub około ogłoszenia upadłości, ale tu rozstrzygają szczegóły sprawy. Przy kwocie rzędu 8,5 tys. raczej nikt tego nie ignoruje, bo to konkretne pieniądze. Kiedy planujesz złożyć wniosek mniej więcej — jeszcze w lutym 2026, czy raczej w marcu/kwietniu?
E
EwaFinanse
2026-02-17 19:28
Z tego co kojarzę, nadpłata z PIT za okres sprzed ogłoszenia upadłości zwykle wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może ją „przejąć”, a jeśli zwrot przyjdzie już po ogłoszeniu, to i tak bywa traktowany jako składnik majątku do rozliczenia. Składasz wniosek jeszcze przed złożeniem PIT za 2025, czy PIT będzie złożony wcześniej?
K
KarolinaPodpowiada
2026-03-01 19:35
Z tego co kojarzę, po ogłoszeniu upadłości wszystko, co da się potraktować jako Twoja wierzytelność/pieniądze do odzyskania, zwykle wpada do masy upadłości, więc zwrot PIT też może być „do przejęcia” przez syndyka. Kluczowe bywa to, kiedy powstaje prawo do nadpłaty i kiedy faktycznie urząd ją wypłaci, bo terminy potrafią robić różnicę. No i jeśli zwrot wynika częściowo z okresu, gdy działała JDG, to tym bardziej wygląda to jak coś „z przeszłości”, a nie bieżące wynagrodzenie z etatu. Z drugiej strony słyszałem też o sytuacjach, gdzie jakieś świadczenia były wyłączane albo rozliczane inaczej, ale to już zależy od konkretów sprawy i sądu. Doprecyzuj proszę: kiedy planujesz złożyć wniosek i kiedy chcesz złożyć PIT za 2025 (przed czy po złożeniu wniosku)?