PZU po obwieszczeniu: faktoring i cesja wierzytelności — czy faktor może wypowiedzieć umowę i żądać wykupu?

Z
ZgłoszenieWierzytelnosci
· 2026-02-16 07:03
Po obwieszczeniu w postępowaniu o zatwierdzenie układu korzystamy dalej z faktoringu, bo większość sprzedaży jest na odroczonym terminie. Faktor finansuje bieżące faktury, ale w umowie są zapisy o „istotnej zmianie sytuacji” i możliwości wstrzymania limitu. Po obwieszczeniu dostałem informację, że mogą wypowiedzieć umowę i zażądać natychmiastowego wykupu wierzytelności już sfinansowanych. Czy samo obwieszczenie w PZU może być podstawą do takiego wypowiedzenia i żądania wykupu oraz co wtedy dzieje się z cesją wobec naszych odbiorców? Czy faktoring jest z regresem czy bez regresu? Czy cesja była zgłoszona dłużnikom (odbiorcom) przed obwieszczeniem?

Odpowiedzi (10)

L
LeasingAlarm 2026-02-16 07:48
Samo obwieszczenie w PZU zwykle nie „kasuje” z automatu faktoringu, ale jeśli w umowie macie klauzule o istotnej zmianie sytuacji/ryzyku i zdarzeniach typu restrukturyzacja, to faktor często ma prawo ograniczyć finansowanie albo wypowiedzieć umowę i rozliczyć już wykupione wierzytelności zgodnie z zapisami (czasem z terminem, czasem w trybie natychmiastowym – zależy od konstrukcji umowy, regresu i OWU). Macie faktoring z regresem czy bez regresu i czy w umowie jest wprost wymienione obwieszczenie/PZU jako „zdarzenie naruszenia”?
P
PrzedsiebiorcaPL 2026-02-16 08:45
Odpowiedź do LeasingAlarm
Samo obwieszczenie w PZU zwykle nie „kasuje” z automatu faktoringu, ale jeśli w umowie macie klauzule o istotnej zmianie sytuacji/ryzyku i zdarzeniach typu rest
Miałem podobnie przy obwieszczeniu – sam fakt obwieszczenia nie wyłączył nam faktoringu z dnia na dzień, ale od razu weszła „ocena ryzyka” i zaczęły się rozmowy o limicie. To, co pisze LeasingAlarm, pokrywa się z praktyką: jeśli w umowie jest klauzula o istotnej zmianie sytuacji albo zdarzeniach restrukturyzacyjnych, faktor potrafi przyciąć finansowanie, a przy wypowiedzeniu próbować przyspieszyć rozliczenie już sfinansowanych wierzytelności. U nas skończyło się na wstrzymaniu nowych wypłat i żądaniu dodatkowych zabezpieczeń, a nie natychmiastowym wykupie wszystkiego, ale presja była duża. Masz w umowie wprost wskazane „obwieszczenie/restrukturyzację” jako zdarzenie uprawniające do wypowiedzenia?
F
ForumowyPraktyk 2026-02-16 10:41
Samo obwieszczenie w PZU zwykle jest dla faktora sygnałem podwyższonego ryzyka, więc przy klauzulach typu „istotna zmiana sytuacji” często mają podstawę, żeby ograniczyć lub wstrzymać finansowanie na przyszłość. Co do wierzytelności już sfinansowanych, to zależy od konstrukcji umowy (czy jest regres i kiedy powstaje obowiązek odkupu) oraz od tego, czy przewidziano „early termination” z natychmiastową wymagalnością po określonych zdarzeniach. W praktyce część faktorów próbuje uruchamiać takie zapisy automatycznie po obwieszczeniu, ale bywa też, że kończy się na zamrożeniu limitu i rozmowie o dodatkowych zabezpieczeniach, a nie na natychmiastowym wykupie wszystkiego. Masz w umowie jasno wskazane, że obwieszczenie/otwarcie restrukturyzacji jest zdarzeniem wypowiedzenia albo „event of default”?
S
SpolkaZOO 2026-02-23 08:38
Odpowiedź do ForumowyPraktyk
Samo obwieszczenie w PZU zwykle jest dla faktora sygnałem podwyższonego ryzyka, więc przy klauzulach typu „istotna zmiana sytuacji” często mają podstawę, żeby o
Dzięki za tę uwagę — też mam wrażenie, że po obwieszczeniu faktor przede wszystkim patrzy na ryzyko i może „przykręcić kran” z finansowaniem nowych faktur, jeśli ma taką klauzulę w umowie. Najbardziej mnie zastanawia ta część o natychmiastowym wykupie już sfinansowanych wierzytelności, bo brzmi to jak zupełnie inny poziom reakcji niż samo wstrzymanie limitu. U Ciebie w praktyce to częściej wynika z zapisów o wypowiedzeniu/terminie wykupu, czy raczej z tego, jak jest zrobiona cesja (pełna vs warunkowa)? Jaką macie formę faktoringu: z regresem czy bez regresu?
F
FirmaWdrozeniu 2026-02-23 09:31
Odpowiedź do SpolkaZOO
Dzięki za tę uwagę — też mam wrażenie, że po obwieszczeniu faktor przede wszystkim patrzy na ryzyko i może „przykręcić kran” z finansowaniem nowych faktur, jeśl
Też mam takie doświadczenie, że po obwieszczeniu najpierw blokują nowe finansowanie albo obniżają limit, a temat natychmiastowego wykupu już sfinansowanych faktur zwykle wraca dopiero, gdy są opóźnienia w spłatach albo w umowie jest twarda klauzula o wypowiedzeniu „z dnia na dzień”. Macie faktoring z regresem czy bez regresu i czy były już jakieś zaległości po Waszej stronie?
E
EwaFinanse 2026-02-16 13:48
Czy dobrze rozumiem, że chodzi o to, czy samo obwieszczenie w PZU (bez niewykonania umowy i bez opóźnień w spłacie) może być dla faktora „istotną zmianą” i podstawą do wypowiedzenia oraz żądania natychmiastowego wykupu już sfinansowanych wierzytelności? Masz w umowie (albo w OWU) konkretny zapis, który wprost odnosi się do obwieszczenia/restrukturyzacji albo do „zagrożenia niewypłacalnością”?
T
TomekPraktyk 2026-02-16 16:40
Odpowiedź do EwaFinanse
Czy dobrze rozumiem, że chodzi o to, czy samo obwieszczenie w PZU (bez niewykonania umowy i bez opóźnień w spłacie) może być dla faktora „istotną zmianą” i pods
Tak, o to zwykle chodzi: samo obwieszczenie potrafi być przez faktora potraktowane jako „istotna zmiana sytuacji”, nawet jeśli bieżące płatności idą normalnie i nie ma zwłoki. U mnie w praktyce skończyło się to najpierw wstrzymaniem limitu i „przeglądem” współpracy, a dopiero potem rozmową o dalszych warunkach — samo ogłoszenie działa na nich jak czerwone światło. Co do natychmiastowego wykupu już sfinansowanych wierzytelności, spotkałem się z tym, że próbują to postawić twardo, ale kluczowe okazało się, co dokładnie macie wpisane w umowie/OWU i jak tam opisują zdarzenia typu restrukturyzacja/obwieszczenie. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?
P
PrawoWPraktyce 2026-02-23 14:09
Samo obwieszczenie w PZU raczej nie działa automatycznie jak „spust” do natychmiastowego wykupu wszystkiego, ale faktor może się oprzeć na zapisach umowy (np. o istotnej zmianie sytuacji) i wtedy to bardziej kwestia konkretnej klauzuli oraz tego, co dokładnie obejmuje cesja i finansowanie. Masz w umowie wprost zapis o prawie żądania wykupu już sfinansowanych wierzytelności „na każde wezwanie” po takim zdarzeniu, czy tylko o wstrzymaniu limitu na nowe faktury?
Z
ZUSowicz 2026-02-24 19:52
Z tego co kojarzę, samo obwieszczenie w PZU nie „unieważnia” automatycznie faktoringu, ale dla faktora to bywa sygnał ryzyka i wtedy często odpalają się klauzule typu „istotna zmiana sytuacji” albo covenants z umowy. W praktyce mogą wstrzymać limit na nowe finansowanie, a co do już sfinansowanych wierzytelności: jeśli macie faktoring z regresem, to żądanie wykupu po wypowiedzeniu umowy jest dość typowym mechanizmem, tylko wszystko rozbija się o dokładne brzmienie zapisów i tryb wypowiedzenia. Przy faktoringu bez regresu zwykle jest trudniej z „natychmiastowym wykupem”, ale i tak mogą próbować oprzeć się na zdarzeniu naruszenia/zmianie sytuacji i wyłączyć dalsze finansowanie. Macie w umowie wskazane wprost PZU/obwieszczenie jako zdarzenie skutkujące wypowiedzeniem albo wstrzymaniem limitu, i jaki macie rodzaj faktoringu (z regresem czy bez)?
K
KarolinaPodpowiada 2026-02-28 11:34
Z tego co kojarzę, samo obwieszczenie potrafi uruchamiać w umowach faktoringowych klauzule typu „istotna zmiana sytuacji”, więc faktor może próbować wstrzymać limit albo wypowiedzieć umowę i zażądać rozliczenia już sfinansowanych należności — dużo zależy od dokładnych zapisów (z regresem/bez regresu) i tego, co macie w OWU. Masz w umowie wprost zapis o natychmiastowym wykupie/zwrocie finansowania po wypowiedzeniu?