Upadłość konsumencka a zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie — czy wchodzi do masy upadłości?

G
GlosowanieUkladu
· 2026-02-15 17:11
Jestem na etapie po złożeniu wniosku o upadłość konsumencką i czekam na rozpoznanie przez sąd. Wynajmuję mieszkanie na czas nieokreślony i wpłaciłem kaucję 4 000 zł, a umowę planuję rozwiązać w najbliższych miesiącach. Jeśli wynajmujący zwróci kaucję po zdaniu lokalu, to czy taki zwrot traktuje się jako składnik masy upadłości i czy syndyk może go zająć? Czy ma znaczenie, że kaucja ma zabezpieczać ewentualne szkody lub zaległości, a nie jest typowym „majątkiem” do dyspozycji? Chciałbym wiedzieć, jak to jest kwalifikowane formalnie w postępowaniu.

Odpowiedzi (6)

F
FirmaWdrozeniu 2026-02-15 18:00
Z tego co widziałem u znajomego po upadłości, zwrot kaucji po zakończeniu najmu potraktowano jak zwykłe pieniądze, które wpadają do masy, bo to w praktyce „odzysk” Twojego majątku, nawet jeśli kaucja była tylko zabezpieczeniem w umowie. Wiesz już, czy syndyk został ustanowiony i czy masz obowiązek zgłaszać mu takie wpływy?
Z
ZUSowicz 2026-02-16 08:31
Odpowiedź do FirmaWdrozeniu
Z tego co widziałem u znajomego po upadłości, zwrot kaucji po zakończeniu najmu potraktowano jak zwykłe pieniądze, które wpadają do masy, bo to w praktyce „odzy
Też spotkałem się z tym, że zwrot kaucji po zakończeniu najmu jest traktowany jak zwykłe środki pieniężne, bo w momencie oddania lokalu staje się realną, wymagalną wierzytelnością wobec wynajmującego i potem wpływem na konto. To, że kaucja była opisana jako zabezpieczenie, zwykle nie blokuje tego podejścia — znaczenie ma raczej to, kiedy powstaje prawo do jej zwrotu i czy wynajmujący coś z niej potrąci (np. zaległości albo szkody). Jeśli zwrot nastąpi już po ogłoszeniu upadłości i przy ustanowionym syndyku, to z reguły syndyk interesuje się takimi wpływami. Masz już postanowienie o ogłoszeniu upadłości i wyznaczonego syndyka, czy wciąż jesteś przed decyzją sądu?
M
MarekOperacje 2026-02-25 08:01
Odpowiedź do FirmaWdrozeniu
Z tego co widziałem u znajomego po upadłości, zwrot kaucji po zakończeniu najmu potraktowano jak zwykłe pieniądze, które wpadają do masy, bo to w praktyce „odzy
Też mam wrażenie, że to co piszesz jest bliskie praktyce: kaucja do czasu zakończenia najmu jest „zamrożona”, ale gdy po zdaniu lokalu robi się z niej realny zwrot gotówki, bywa traktowana jak zwykły wpływ do majątku i syndyk może się tym interesować, nawet jeśli w umowie była opisana jako zabezpieczenie. Z drugiej strony, jeśli wynajmujący potrąci zaległości albo szkody, to w ogóle może nie być czego „odzyskiwać”, więc wszystko zależy od rozliczenia na koniec. U Ciebie są już jakieś decyzje z sądu albo kontakt z syndykiem, czy na razie cisza po złożeniu wniosku?
P
PlanNaprawczy 2026-02-27 08:07
Z tego co kojarzę, kaucja przy najmie jest „zamrożona” jako zabezpieczenie i dopiero po rozliczeniu (oddaniu lokalu, potrąceniach za szkody/zaległości) staje się realnie Twoją wierzytelnością o zwrot. Jeśli dojdzie do zwrotu już po ogłoszeniu upadłości, to pewnie syndyk będzie patrzył na to jak na środki, które pojawiły się w toku postępowania, ale kluczowe może być, czy i w jakiej wysokości kaucja faktycznie będzie Ci przysługiwać po rozliczeniu. Masz już wyznaczonego syndyka albo wniosek jeszcze przed ogłoszeniem i bez żadnych decyzji?
P
PrzedsiebiorcaPL 2026-02-27 13:48
Z mojego doświadczenia zwrot kaucji po zakończeniu najmu jest traktowany jak Twoja wierzytelność/pieniądze, więc syndyk może się tym zainteresować i to, że kaucja „zabezpiecza”, zwykle nie robi różnicy, gdy już zostaje oddana. Masz już wyznaczonego syndyka albo dopiero czekasz na postanowienie sądu?
F
FakturyJan 2026-03-01 07:05
Z tego co kojarzę, kaucja w najmie to formalnie zabezpieczenie roszczeń wynajmującego, ale po rozliczeniu umowy i zdaniu lokalu staje się po prostu Twoją wierzytelnością o jej zwrot (o ile nie ma potrąceń za zaległości czy szkody). W upadłości zwykle patrzy się na to, jakie prawa majątkowe przysługiwały dłużnikowi i czy da się je spieniężyć, więc taki „zwrot kaucji” bywa traktowany jak składnik masy, gdy już powstanie i jest wymagalny. To, że kaucja ma charakter zabezpieczający, ma znaczenie głównie przy rozliczeniu z wynajmującym: najpierw może ona pokryć ewentualne należności, a dopiero reszta wraca. Jeśli oddasz mieszkanie już po ogłoszeniu upadłości i wynajmujący zwróci kaucję, to syndyk może się tym zainteresować jako wpływem, który nie jest „wynagrodzeniem”, tylko zwrotem środków. Z drugiej strony, dopóki umowa trwa, to nie jest gotówka w Twoich rękach, tylko potencjalna kwota zależna od tego, jak wyjdzie rozliczenie. Masz jakieś zaległości w czynszu/mediach albo przewidujesz spór o stan mieszkania przy zdaniu?