Upadłość konsumencka a zaległości w ZUS i US po zamknięciu działalności — czy da się je objąć postępowaniem?
S
SyndykBezMitow
Zamknąłem jednoosobową działalność 2 lata temu, ale zostały mi zaległości w ZUS i w urzędzie skarbowym oraz kilka długów prywatnych. Łącznie to około 95 tys. zł, z czego mniej więcej 45 tys. zł ZUS i 18 tys. zł US, reszta to pożyczki. Jestem teraz na umowie o pracę i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, bo egzekucje zaczynają się nakładać. Czy takie zaległości wobec ZUS i US po zamkniętej działalności wchodzą do upadłości konsumenckiej na takich samych zasadach jak inne długi, czy są tu jakieś ograniczenia?
Odpowiedzi (7)
W
WspolnikRobert
2026-02-15 17:35
Zaległości wobec ZUS i US co do zasady też mogą być uwzględnione w upadłości konsumenckiej, ale ich „los” w praktyce zależy od rodzaju należności (np. składki/podatki vs. odsetki/koszty) i tego, czy nie ma wyjątków od umorzenia. Masz już wszczęte egzekucje z ZUS/US i czy to są typowe zaległości składkowo-podatkowe, czy coś jak grzywny/sankcje?
F
FirmaWdrozeniu
2026-02-19 10:07
Odpowiedź do WspolnikRobert
Zaległości wobec ZUS i US co do zasady też mogą być uwzględnione w upadłości konsumenckiej, ale ich „los” w praktyce zależy od rodzaju należności (np. składki/p
Robert ma rację, że zobowiązania wobec ZUS i US zwykle da się ująć w upadłości konsumenckiej, ale później wychodzą niuanse: co dokładnie wchodzi w kwotę (same składki/podatek, odsetki, koszty egzekucyjne) i czy nie ma elementów, których sąd nie obejmie umorzeniem. Skoro działalność jest zamknięta od 2 lat i jesteś na etacie, to wygląda to bardziej jak porządkowanie „starych” długów niż dalsze prowadzenie firmy, tylko przy kilku egzekucjach robi się z tego bałagan i łatwo się pogubić w saldach. Dobrze też rozdzielić, czy te zaległości wynikają z deklaracji/rozliczeń, czy z decyzji/ustaleń po kontroli, bo to czasem zmienia sposób patrzenia na sprawę. Masz już zajęcie wynagrodzenia albo konta z ZUS lub US i czy w tych kwotach masz głównie należność główną, czy narosłe odsetki i koszty?
U
UkladFAQ
2026-02-15 17:44
Z tego co kojarzę, w upadłości konsumenckiej da się ująć także zaległości wobec ZUS i US powstałe po działalności, ale szczegóły zależą m.in. od tego, czy to są „zwykłe” składki/podatki czy np. jakieś kary/odsetki i jak wyglądała sprawa z rozliczeniami. Masz już jakieś decyzje/tytuły wykonawcze z ZUS albo US (i z jakich lat dokładnie są te zaległości)?
O
ObrotyPL
2026-02-15 18:19
Odpowiedź do UkladFAQ
Z tego co kojarzę, w upadłości konsumenckiej da się ująć także zaległości wobec ZUS i US powstałe po działalności, ale szczegóły zależą m.in. od tego, czy to są
Też mam takie rozumienie jak Ty — same zaległości składkowe i podatkowe po zamknięciu działalności zwykle da się ująć w upadłości konsumenckiej, ale diabeł tkwi w tym, z czego dokładnie się składa dług. Inaczej bywa oceniane „gołe” składki/VAT/PIT, a inaczej np. decyzje wymiarowe, sankcje, grzywny czy koszty egzekucyjne, no i ważne są daty oraz to, czy rozliczenia były domykane na bieżąco. Przy takich kwotach i kilku tytułach egzekucyjnych kluczowe jest mieć jasną listę wierzytelności i dokumenty, żeby nie opierać się na szacunkach. Masz już jakieś konkretne decyzje z ZUS/US (numery i daty) albo tytuły wykonawcze z egzekucji?
K
KsiegowaOla
2026-02-15 18:00
U mnie było podobnie po zamknięciu działalności: zostały zaległości w ZUS i US plus prywatne pożyczki i też zaczęły się nakładać zajęcia. Z tego co przechodziłem i co słyszałem od innych, takie długi publicznoprawne po JDG nie są z automatu „nietykalne” tylko mogą być normalnie ujęte w postępowaniu, o ile to są typowe zaległości składkowe/podatkowe, a nie jakieś kary czy grzywny. W praktyce i tak najwięcej zależy od tego, co dokładnie jest na decyzjach i jak to jest zakwalifikowane, bo ZUS potrafi mieć różne tytuły i okresy. U mnie syndyk zbierał wszystko do jednej masy i dopiero potem wyszło czarno na białym, co wchodzi, a co nie i w jakiej kolejności. Sam fakt, że firma jest zamknięta od dwóch lat, nie przekreśla tematu, bo długi nadal są „Twoje” jako osoby fizycznej. Przy kwocie rzędu 95 tys. i kilku wierzycielach rozumiem, że to jest już męczące psychicznie, zwłaszcza jak wjeżdżają zajęcia z różnych stron. Masz na tych 45 tys. w ZUS i 18 tys. w US jakieś odsetki/egzekucyjne koszty, czy to same zaległe składki i podatek?
P
PlanNaprawczy
2026-02-15 18:03
Co do zasady w upadłości konsumenckiej można objąć także zaległości wobec ZUS i urzędu skarbowego, nawet jeśli zostały po zamknięciu działalności, ale dużo zależy od tego, z jakiego dokładnie tytułu są te kwoty i czy nie wchodzą w wyjątki od umorzenia. Masz już jakieś decyzje/zajęcia od ZUS albo US i możesz napisać, czy te zaległości to składki i PIT/VAT, czy też np. mandat/odsetki/koszty egzekucyjne?
K
KryzysowyAdam
2026-02-16 10:05
Z tego co kojarzę, długi wobec ZUS i US co do zasady też mogą wchodzić do upadłości konsumenckiej, nawet jeśli działalność jest już zamknięta, tylko później i tak sporo zależy od tego, jak te zaległości są „zrobione” i na jakim etapie są egzekucje. Przy takich kwotach i nakładających się zajęciach sens ma upewnić się, czy nie ma tam jakichś wyłączeń albo decyzji, które komplikują sprawę. Masz już jakieś tytuły wykonawcze/zajęcia na pensji albo rachunku z ZUS czy US?