Upadłość konsumencka a spłata pożyczki od rodziny przed złożeniem wniosku — czy to może być problem?

K
KosztyAdwokata
· 2026-02-15 17:05
Mam kilka długów w bankach i firmach windykacyjnych i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką. W ostatnich miesiącach spłacałem też pożyczone pieniądze rodzicom przelewami, bez pisemnej umowy, po prostu jako „zwrot”. Boję się, że takie spłaty do rodziny mogą zostać potraktowane jako uprzywilejowanie jednego wierzyciela i wrócić w postępowaniu. Ile czasu wstecz sąd albo syndyk zwykle analizuje takie przelewy? Czy brak pisemnej umowy pożyczki ma tu znaczenie?

Odpowiedzi (9)

M
MecenasAntek 2026-02-15 18:21
Takie zwroty rodzinie przed upadłością potrafią zainteresować syndyka, bo mogą wyglądać jak faworyzowanie jednego wierzyciela, a w postępowaniu czasem analizuje się przelewy i „wyprowadzanie” pieniędzy z okresu nawet kilkunastu miesięcy (a bywa, że dłużej, zależnie od sprawy). O jakich kwotach i w jakim mniej więcej okresie mówisz (np. ostatnie 6–12 miesięcy)?
F
FakturyJan 2026-02-15 19:36
Odpowiedź do MecenasAntek
Takie zwroty rodzinie przed upadłością potrafią zainteresować syndyka, bo mogą wyglądać jak faworyzowanie jednego wierzyciela, a w postępowaniu czasem analizuje
U mnie w sprawie (też kilka długów i myśl o upadłości) temat przelewów do rodziny faktycznie wypłynął, bo syndyk patrzył na historię konta i dopytywał o „zwroty” i regularne przelewy. To nie było tak, że od razu uznali to za coś złego, ale samo to, że to rodzina i nie było papieru, sprawiało, że chcieli zrozumieć, skąd kwoty i czemu akurat im szły pieniądze, gdy inni wierzyciele wisieli. Okres wstecz u mnie też nie był „tylko ostatni miesiąc”, raczej patrzyli na dłuższy wycinek i szukali wzorca, a nie pojedynczej transakcji. Najbardziej podejrzanie wyglądałyby chyba większe sumy albo nagłe przyspieszenie spłat tuż przed wnioskiem, bo to się od razu rzuca w oczy w wyciągach. Jeśli to były normalne, podobne kwoty i faktycznie zwrot realnie pożyczonych pieniędzy, to przynajmniej da się to sensownie wytłumaczyć po ludzku, nawet bez umowy. MecenasAntek ma moim zdaniem rację, że takie rzeczy potrafią zainteresować, bo to klasyczny „czerwony alert” w papierach, a potem wszystko zależy od kontekstu i skali. Jakie to były mniej więcej kwoty i czy te przelewy były regularne co miesiąc, czy raczej kilka większych na koniec?
O
Obserwator_PL 2026-02-15 21:08
Z tego co kojarzę, spłaty do rodziny tuż przed upadłością potrafią wzbudzać zainteresowanie, bo wyglądają jak faworyzowanie „swoich”, nawet jeśli to był zwykły zwrot długu. Syndyk i sąd zwykle patrzą na to, czy takie przelewy były regularne, na jakie kwoty i jak blisko złożenia wniosku, a brak umowy czasem utrudnia wykazanie, że to faktycznie było zobowiązanie. Nie wiem, czy jest jedna stała granica „ile czasu wstecz”, ale słyszałem, że potrafią cofać się o wiele miesięcy, a czasem i dalej, jeśli coś wygląda podejrzanie. Mniej więcej o jakich kwotach i w jakim okresie mówimy (np. ostatnie 3–6 miesięcy)?
K
KarolinaPodpowiada 2026-02-15 21:55
Z tego co kojarzę, spłaty „do rodziny” tuż przed wnioskiem potrafią zainteresować syndyka, bo mogą być oceniane jak faworyzowanie jednego wierzyciela, a patrzy się zwykle na okres miesięcy, czasem nawet paru lat wstecz (zwłaszcza przy przelewach i braku umowy). O jakich kwotach i mniej więcej z jakiego okresu były te przelewy (np. ostatnie 3–6 miesięcy czy dłużej)?
F
FinanseDarek 2026-02-21 07:12
A te przelewy do rodziców były regularne „raty” jak przy zwykłej pożyczce, czy raczej kilka większych zwrotów doraźnie, i na jakie kwoty mniej więcej? Masz też w tytule „ile czasu wstecz” — chodzi Ci o ostatnie miesiące czy raczej 1–2 lata?
S
SzymonSzanse 2026-02-24 07:30
Odpowiedź do FinanseDarek
A te przelewy do rodziców były regularne „raty” jak przy zwykłej pożyczce, czy raczej kilka większych zwrotów doraźnie, i na jakie kwoty mniej więcej? Masz też
U mnie to wyglądało raczej jak kilka większych zwrotów, nie jakieś równe raty co miesiąc. Kwoty były różne, czasem parę stów, czasem kilka tysięcy, zależnie od tego jak mi się udało coś odłożyć, i wszystko szło przelewem z opisem typu „zwrot”. Też nie mieliśmy żadnej pisemnej umowy, po prostu rodzice pożyczyli, a ja oddawałem kiedy mogłem. I właśnie dlatego mnie to stresuje, bo z boku może to wyglądać jak faworyzowanie „swoich”, nawet jeśli intencja była zwykła i uczciwa. Co do tego „ile czasu wstecz”, mam na myśli raczej ostatnie miesiące, ale boję się, że mogą patrzeć szerzej, typu rok–dwa, i wyciągać temat przy analizie historii konta. Najgorsze jest to, że człowiek wtedy próbuje po prostu nie mieć długu u rodziny, a potem się okazuje, że to może wrócić jak bumerang. Pytanie: mówisz o tym w kontekście przelewów z ostatnich 3–6 miesięcy czy też były takie zwroty wcześniej, np. ponad rok temu?
M
MarekOperacje 2026-02-26 07:49
Odpowiedź do FinanseDarek
A te przelewy do rodziców były regularne „raty” jak przy zwykłej pożyczce, czy raczej kilka większych zwrotów doraźnie, i na jakie kwoty mniej więcej? Masz też
U mnie to wyglądało raczej jak kilka większych zwrotów co jakiś czas, a nie równe raty co miesiąc, kwoty wahały się mniej więcej od kilkuset do paru tysięcy. A z tym „ile czasu wstecz” mam na myśli bardziej ostatnie 12–24 miesiące niż tylko ostatnie tygodnie — u Ciebie to się działo bardziej w ostatnim kwartale czy ciągnęło się dłużej?
B
BiznesowaKasia 2026-02-24 21:03
Z tego co kojarzę, spłaty do bliskich tuż przed upadłością potrafią budzić zainteresowanie, bo mogą wyglądać jak faworyzowanie jednego wierzyciela, nawet jeśli intencja była „uczciwie oddać rodzicom”. To nie przekreśla sprawy, ale takie przelewy mogą być analizowane i czasem próbuje się je „odwracać” w postępowaniu, zwłaszcza gdy były regularne i w większych kwotach. Co do „ile czasu wstecz”, nie ma jednej prostej granicy, bo zależy od okoliczności i tego, czy ktoś to podniesie, ale ostatnie miesiące przed wnioskiem zwykle są pod lupą. Jakie to były mniej więcej kwoty i w jakim okresie przed planowanym złożeniem wniosku?
C
CashflowK 2026-02-25 09:48
Z tego co kojarzę, spłaty do rodziny tuż przed upadłością potrafią wzbudzać zainteresowanie, bo wyglądają jak faworyzowanie „swoich”, nawet jeśli intencja była normalna. W postępowaniu często patrzy się na to, czy takie przelewy nie uszczupliły masy i czy inni wierzyciele nie zostali przez to pokrzywdzeni. Co do „ile czasu wstecz”, nie ma jednej stałej granicy, ale zazwyczaj analizuje się okres przed złożeniem wniosku, szczególnie gdy przelewy były regularne albo na większe kwoty. Brak pisemnej umowy też może utrudniać wytłumaczenie, że to był faktycznie zwrot pożyczki, a nie „prezent” albo próba ucieczki z pieniędzmi. Z drugiej strony sam tytuł „zwrot” w przelewie nie przesądza sprawy, liczy się cały kontekst: kiedy, ile, jak często i jaka była wtedy sytuacja z innymi długami. Zdarza się, że syndyk pyta o takie rzeczy i prosi o wyjaśnienie, a czasem próbuje je podważyć jako czynność do „odkręcenia”. Jeśli chcesz doprecyzować, to były pojedyncze przelewy czy seria co miesiąc i mniej więcej jakie kwoty?