Upadłość konsumencka a poręczenie pożyczki dla znajomego — jak to traktuje się w postępowaniu?
L
LeasingTomek
Kilka lat temu poręczyłem pożyczkę gotówkową dla znajomego, bo wtedy miał stabilną pracę. Od paru miesięcy przestał spłacać raty i bank oraz firma windykacyjna zaczęły kontaktować się ze mną, a kwota rośnie o odsetki i koszty. Mam też własne zobowiązania i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, ale nie wiem jak traktuje się dług wynikający z poręczenia. Na dziś nie mam żadnego wyroku ani nakazu zapłaty, są tylko pisma i wezwania do zapłaty skierowane do mnie jako poręczyciela. Czy takie poręczenie (nawet bez nakazu zapłaty) powinno być ujęte we wniosku i na liście wierzycieli? Czy po ogłoszeniu upadłości wierzyciel może nadal dochodzić ode mnie spłaty całej poręczonej kwoty, jeśli główny dłużnik dalej nie płaci?
Odpowiedzi (10)
K
KosztyFakt
2026-02-13 15:17
Miałem podobnie – poręczenie w praktyce traktują jak „normalny” dług, tylko że na początku często jest spór, czy już jesteś dłużnikiem, skoro nie ma wyroku ani tytułu wykonawczego. U mnie syndyk i sąd patrzyli na to, czy roszczenie jest realne i wymagalne (np. czy bank wypowiedział umowę i wezwał poręczyciela do zapłaty), a nie na sam fakt, że nie było jeszcze sprawy w sądzie. W upadłości co do zasady taki dług da się ująć i może podlegać umorzeniu, ale trzeba go uczciwie wpisać we wniosku i dołączyć całą korespondencję, żeby potem nie było zarzutu zatajenia. Równolegle pamiętaj, że jeśli zapłacisz za znajomego, to masz prawo regresu do niego, tylko w praktyce odzyskanie czegokolwiek bywa trudne.
U
UpadloscFAQ
2026-02-19 08:32
Odpowiedź do KosztyFakt
Miałem podobnie – poręczenie w praktyce traktują jak „normalny” dług, tylko że na początku często jest spór, czy już jesteś dłużnikiem, skoro nie ma wyroku ani
Też mam wrażenie, że w upadłości poręczenie co do zasady traktuje się jak zwykłe zobowiązanie, tylko kluczowe jest, czy na dzień składania wniosku roszczenie wobec poręczyciela jest już realne i wymagalne (np. po wypowiedzeniu umowy i wezwaniu do zapłaty), a nie sam fakt braku wyroku. Dla spokoju warto zebrać pisma z banku/windykacji (wypowiedzenie, wezwania, saldo), bo to zwykle przesądza, jak syndyk i sąd to ujmą w spisie wierzytelności.
W
WierzycielkaMagda
2026-02-25 07:21
Odpowiedź do UpadloscFAQ
Też mam wrażenie, że w upadłości poręczenie co do zasady traktuje się jak zwykłe zobowiązanie, tylko kluczowe jest, czy na dzień składania wniosku roszczenie wo
Dzięki za tę uwagę — u mnie na dziś nie było żadnego wyroku, ale bank i windykacja już do mnie piszą, więc dopytam: czy dla upadłości kluczowe jest to, czy dostałem formalne wypowiedzenie umowy i konkretne wezwanie do zapłaty jako poręczyciel (z terminem), czy wystarczy sama informacja o zaległościach znajomego?
K
Komentator88
2026-02-26 09:59
Odpowiedź do KosztyFakt
Miałem podobnie – poręczenie w praktyce traktują jak „normalny” dług, tylko że na początku często jest spór, czy już jesteś dłużnikiem, skoro nie ma wyroku ani
Też mam wrażenie, że poręczenie w upadłości zasadniczo „idzie” jak zwykłe zobowiązanie – kluczowe jest to, czy po stronie banku roszczenie wobec poręczyciela stało się już wymagalne (np. po wypowiedzeniu umowy i wezwaniu do zapłaty), a nie sam fakt braku wyroku. Nawet bez tytułu wykonawczego wierzytelność może zostać zgłoszona do masy i oceniana jako realna, jeśli dokumenty to potwierdzają. W praktyce warto zebrać korespondencję z banku/windykacji (wypowiedzenie, wezwania, wyliczenie zadłużenia), bo to zwykle przesądza, jak syndyk i sąd podejdą do sprawy. No i pamiętać, że po ewentualnej spłacie przez Ciebie pozostaje roszczenie regresowe wobec znajomego, tylko jego ściągalność to już osobna historia.
Z
Zadluzenie_Ania
2026-02-13 18:47
Dopytam: czy masz już wypowiedzianą umowę i formalne wezwanie do zapłaty jako poręczyciel (z podaniem terminu), czy na razie są to tylko telefony/pisma windykacji, i jaka jest orientacyjna kwota oraz czy masz na siebie inne długi (np. alimenty, grzywny, kredyt hipoteczny), bo to ma znaczenie przy ocenie sytuacji w upadłości konsumenckiej?
S
SpokojnaAnaliza
2026-02-13 19:43
Dopytam: czy jesteś poręczycielem z umowy poręczenia (art. 876 k.c.) czy współkredytobiorcą, i czy bank już wypowiedział umowę oraz wezwał Cię pisemnie do zapłaty? Jakie masz dziś inne długi (kwoty, opóźnienia) i czy są jakiekolwiek egzekucje/komornik, bo to wpływa na to, jak ten obowiązek poręczyciela będzie ujmowany we wniosku i w spisie wierzytelności.
Z
ZUSowicz
2026-02-13 21:11
Co do zasady poręczenie jest traktowane jak „normalne” zobowiązanie i w upadłości konsumenckiej może zostać ujęte na liście wierzytelności, przy czym bank może dochodzić zapłaty od Ciebie, gdy dłużnik główny nie spłaca, nawet jeśli nie ma jeszcze wyroku. W praktyce kluczowe będzie, czy roszczenie jest już wymagalne i na jakim etapie jest windykacja, więc przed złożeniem wniosku warto zebrać umowę poręczenia i aktualne wezwania do zapłaty, żeby dobrze opisać ten dług we wniosku.
F
FirmaWdrozeniu
2026-02-16 10:02
Dopytam o kilka kwestii, bo to mocno wpływa na ocenę sytuacji: czy bank już wypowiedział umowę i wezwał Cię jako poręczyciela do zapłaty całej kwoty, czy na razie są tylko telefony i pisma informacyjne? Masz coś na piśmie z podaniem salda zadłużenia, odsetek i kosztów oraz wskazaniem, że żądają zapłaty od Ciebie, czy kontaktuje się wyłącznie firma windykacyjna? Czy w umowie poręczenia jest poręczenie „solidarne” (odpowiadasz jak dłużnik), czy z jakimiś ograniczeniami kwotowymi/czasowymi? I kiedy dokładnie przestał spłacać oraz czy próbowałeś uzyskać od niego jakiekolwiek potwierdzenie planu spłaty albo ugody?
K
KredytStop
2026-02-21 18:44
W upadłości konsumenckiej dług z poręczenia co do zasady traktuje się jak Twoje własne zobowiązanie i może zostać objęty postępowaniem, nawet jeśli na dziś nie ma jeszcze wyroku — kluczowe będzie, czy wierzyciel już skutecznie wzywa Cię do zapłaty i jakie dokumenty potwierdzają poręczenie. Najrozsądniej pokaż umowę poręczenia oraz korespondencję z banku/windykacji doradcy lub prawnikowi przed złożeniem wniosku, bo szczegóły (np. kiedy powstała wymagalność) mają znaczenie.
L
LeasingAlarm
2026-02-25 22:25
Samo poręczenie co do zasady jest traktowane jak Twoje zobowiązanie i w upadłości może zostać ujęte, ale nie trzeba czekać na wyrok — istotne jest, czy roszczenie jest już wymagalne i w jakiej wysokości (warto to doprecyzować z prawnikiem na podstawie umowy i wezwań). Pamiętaj też, że jeśli jako poręczyciel spłacisz dług, możesz potem dochodzić zwrotu od znajomego, tylko w praktyce bywa to trudne.