Upadłość konsumencka a alimenty (bieżące i zaległe) — czy podlegają umorzeniu i jak wpływają na plan spłaty?

U
UpadloscKamil
· 2026-02-12 14:48
Rozważam złożenie wniosku o ogłoszenie upadłości konsumenckiej, ale mam obowiązek alimentacyjny oraz zaległości alimentacyjne wynikające z tytułu wykonawczego. Czy w toku postępowania alimenty są traktowane jako wierzytelność podlegająca zgłoszeniu, czy też pozostają poza masą upadłości i poza ewentualnym umorzeniem? Interesuje mnie również, jak w praktyce ustala się plan spłaty w sytuacji, gdy dłużnik musi równolegle regulować alimenty bieżące. Czy komornicze zajęcie wynagrodzenia na poczet alimentów jest wstrzymywane po ogłoszeniu upadłości, czy może być nadal prowadzone? Będę wdzięczny za wskazanie, jakie dokumenty i informacje są zwykle wymagane przez sąd i syndyka przy tego typu zobowiązaniach.

Odpowiedzi (12)

K
KredytStop 2026-02-20 09:31
Co do zasady alimenty (zarówno bieżące, jak i zaległe) nie podlegają umorzeniu w upadłości konsumenckiej, bo są traktowane jako zobowiązania o szczególnym charakterze. Bieżące alimenty trzeba dalej płacić w trakcie postępowania, niezależnie od tego, że reszta długów jest „porządkowana” przez upadłość, a zaległości alimentacyjne pozostają do spłaty także po zakończeniu sprawy. Wierzyciel alimentacyjny może zgłosić zaległość do postępowania, ale to nie oznacza, że dług zniknie – najwyżej zmienia się sposób dochodzenia roszczeń. W praktyce przy ustalaniu planu spłaty sąd patrzy na realne możliwości dłużnika, ale najpierw uwzględnia koszty utrzymania i obowiązek alimentacyjny, więc plan spłaty innych wierzycieli bywa niższy albo dłuższy.
N
NaprawaBiz 2026-02-21 11:35
Przerabiałem to w praktyce (u mnie i u znajomego) i niestety alimenty są traktowane „na sztywno” inaczej niż zwykłe długi: bieżące alimenty trzeba płacić normalnie mimo upadłości, a zaległości alimentacyjne co do zasady nie podlegają umorzeniu. Zaległości zwykle są zgłaszane jako wierzytelność, ale nie oznacza to, że znikną po zakończeniu postępowania – raczej będą dalej do spłaty. W planie spłaty sąd patrzy na realne możliwości po odjęciu kosztów utrzymania i właśnie bieżących alimentów, więc często plan wychodzi „chudszy” dla reszty wierzycieli. Warto przygotować dokumenty o dochodach i dokładnych kwotach alimentów/zaległości, bo to mocno wpływa na to, jak sąd policzy Twoją zdolność do spłacania.