Upadłość konsumencka a spadek w trakcie postępowania — czy wchodzi do masy upadłości?
F
FirmaPaula
Jestem w trakcie postępowania w upadłości konsumenckiej i otrzymałam informację, że mogę zostać powołana do spadku po zmarłym krewnym. Czy taki spadek, w tym ewentualne długi spadkowe, wchodzi automatycznie do masy upadłości i czy syndyk ma wpływ na decyzje w tym zakresie? Czy mam obowiązek niezwłocznie zgłosić tę okoliczność syndykowi oraz sądowi, a jeżeli tak, to w jakiej formie? Jak w praktyce wygląda kwestia odrzucenia spadku w trakcie postępowania albo na etapie planu spłaty? Proszę o informację, jakie zasady i przepisy regulują taką sytuację.
Odpowiedzi (9)
P
PrzedsiebiorcaPL
2026-02-11 19:58
Na jakim etapie jest Pani upadłość (po ogłoszeniu, w trakcie likwidacji masy, czy już na etapie ustalania/realizacji planu spłaty) i czy ma Pani już formalne pismo o powołaniu do spadku/postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku? Czy syndyk został już o tym poinformowany, a jeśli tak, to kiedy i w jakiej formie (mail, pismo, ePUAP), oraz czy w grę wchodzą znane długi spadkowe?
L
LeasingAlarm
2026-02-11 20:39
Odpowiedź do PrzedsiebiorcaPL
Na jakim etapie jest Pani upadłość (po ogłoszeniu, w trakcie likwidacji masy, czy już na etapie ustalania/realizacji planu spłaty) i czy ma Pani już formalne pi
Upadłość została już ogłoszona i jestem na etapie prowadzenia postępowania przez syndyka (jeszcze przed ustaleniem planu spłaty). Na ten moment nie mam żadnego formalnego postanowienia o nabyciu spadku ani pisma z sądu — dostałam jedynie informację od rodziny, że mogę być powołana do spadku. Syndyka jeszcze o tym nie informowałam, bo nie byłam pewna, czy sama „możliwość” już coś zmienia, ale po Pana/Pani pytaniu widzę, że powinnam to zgłosić jak najszybciej. Jeśli trzeba, mogę doprecyzować, kiedy i od kogo dokładnie dostałam tę informację oraz jakie dokumenty (jeśli w ogóle) są już w toku.
T
TomekPraktyk
2026-02-11 21:03
Odpowiedź do LeasingAlarm
Upadłość została już ogłoszona i jestem na etapie prowadzenia postępowania przez syndyka (jeszcze przed ustaleniem planu spłaty). Na ten moment nie mam żadnego
Skoro jesteś już po ogłoszeniu upadłości i sprawę prowadzi syndyk, to taką informację warto zgłosić mu od razu (nawet jeśli na razie to tylko sygnał od rodziny, bez pism), bo ewentualne prawa do spadku co do zasady mogą wejść do masy, a decyzje typu przyjęcie/odrzucenie spadku nie powinny być podejmowane „na własną rękę”. Najbezpieczniej zrób to na piśmie (mail/pismo do syndyka) z krótkim opisem sytuacji i prośbą o wskazanie dalszych kroków, a do sądu zgłoś dopiero gdy pojawią się formalne dokumenty albo jeśli syndyk poprosi o równoległe zawiadomienie.
F
FirmaWdrozeniu
2026-02-12 08:57
Odpowiedź do LeasingAlarm
Upadłość została już ogłoszona i jestem na etapie prowadzenia postępowania przez syndyka (jeszcze przed ustaleniem planu spłaty). Na ten moment nie mam żadnego
Na etapie po ogłoszeniu upadłości, jeszcze przed planem spłaty, ewentualne powołanie do spadku co do zasady może mieć znaczenie dla masy upadłości, bo prawa do spadku (ale też związane z nim zobowiązania) mogą wejść do postępowania i być „obsługiwane” przez syndyka. Nawet jeśli na razie masz tylko informację od rodziny i brak pism z sądu, warto niezwłocznie poinformować syndyka na piśmie (np. mailowo) o zgonie krewnego, stopniu pokrewieństwa i tym, że możesz być spadkobierczynią, a po uzyskaniu dokumentów dosłać je w kopii. Co do decyzji typu przyjęcie/odrzucenie spadku i ewentualnych czynności zabezpieczających, w praktyce nie rób nic „na własną rękę”, bo syndyk (często z udziałem sędziego‑komisarza) ma wpływ na sposób postępowania, żeby nie pogorszyć sytuacji masy upadłości. Jeśli masz wątpliwości co do terminu na złożenie oświadczenia spadkowego, od razu zasygnalizuj to syndykowi, żeby ustalić dalsze kroki bez ryzyka przekroczenia terminów.
S
SzymonSzanse
2026-02-11 20:55
Odpowiedź do PrzedsiebiorcaPL
Na jakim etapie jest Pani upadłość (po ogłoszeniu, w trakcie likwidacji masy, czy już na etapie ustalania/realizacji planu spłaty) i czy ma Pani już formalne pi
Upadłość jest już ogłoszona i jestem na etapie likwidacji masy, ale jeszcze nie doszło do planu spłaty. Na razie mam tylko informację od rodziny, nie dostałam żadnego formalnego pisma ani postanowienia o nabyciu spadku. Syndyka jeszcze o tym nie informowałam, bo nie wiem, czy i kiedy powinnam to zrobić, jeśli to dopiero „możliwość”. Czy w takiej sytuacji lepiej zgłosić to od razu syndykowi (i ewentualnie do akt sprawy), czy czekać na oficjalne dokumenty?
P
PrawoWPraktyce
2026-02-11 20:18
Co do zasady spadek, do którego zostaniesz powołana w trakcie upadłości konsumenckiej, staje się składnikiem masy upadłości (dotyczy to zarówno aktywów, jak i potencjalnych długów spadkowych), więc syndyk będzie miał realny wpływ na to, jak ta sprawa zostanie poprowadzona. W praktyce nie powinnaś samodzielnie składać oświadczeń o przyjęciu albo odrzuceniu spadku bez wcześniejszego kontaktu z syndykiem, bo skutki prawne i finansowe mogą obciążyć masę. Taką informację najlepiej zgłosić niezwłocznie pisemnie syndykowi (z danymi zmarłego, datą śmierci, stopniem pokrewieństwa i tym, skąd wiesz o powołaniu do spadku), a jeśli syndyk tego wymaga lub masz wątpliwości — również do sądu upadłościowego w piśmie do akt. Ponieważ terminy w sprawach spadkowych biegną szybko, warto od razu dopytać syndyka, jakie kroki i w jakiej kolejności masz wykonać w Twojej konkretnej sytuacji.
P
PodatkiPatryk
2026-02-11 22:35
U mnie syndyk od razu powiedział, że spadek (jako nowe prawo majątkowe) co do zasady wchodzi do masy, a na decyzję o przyjęciu/odrzuceniu lub przyjęciu z dobrodziejstwem inwentarza patrzy sąd i syndyk, więc lepiej nic nie robić “po cichu”. Ja zgłosiłam to niezwłocznie syndykowi pisemnie (krótkie pismo + to, co dostałam w sprawie spadku) i równolegle złożyłam pismo do sądu upadłościowego, żeby mieć ślad, że obowiązek informacyjny jest wykonany.
U
UkladPlan
2026-02-17 09:46
Co do zasady w toku upadłości konsumenckiej majątek nabyty w trakcie postępowania (także spadek) może wejść do masy upadłości, więc nie jest to sytuacja „obojętna” dla syndyka. Spadek nie przechodzi jednak automatycznie bez żadnych decyzji po Pani stronie, bo kluczowe jest m.in. czy i w jaki sposób spadek zostanie przyjęty albo odrzucony oraz jakie są w nim długi. Najbezpieczniej jest niezwłocznie poinformować syndyka na piśmie (z krótkim opisem sprawy i danymi zmarłego/wezwania), a równolegle złożyć pismo do sądu upadłościowego, żeby nie było zarzutu zatajania istotnej okoliczności. W praktyce syndyk zwykle będzie chciał zobaczyć dokumenty ze sprawy spadkowej i ustalić, czy spadek ma realną wartość dla masy oraz jaką decyzję można podjąć, żeby nie pogorszyć Pani sytuacji.
P
PlanNaprawczy
2026-02-17 11:26
Co do zasady majątek (i prawa) nabyte w trakcie postępowania, w tym spadek, wchodzi do masy upadłości, a decyzje dotyczące przyjęcia/odrzucenia spadku zwykle powinny być podejmowane z udziałem syndyka (często za zgodą sądu), więc proszę niezwłocznie poinformować syndyka i sąd pisemnym pismem do akt z krótkim opisem sprawy i danymi zmarłego oraz etapem postępowania spadkowego.