Upadłość konsumencka a telefon w abonamencie z ratami za urządzenie — czy to jeden dług i czy trzeba oddać sprzęt?
K
KontraktTomek
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o upadłość konsumencką i mam zaległości ok. 38 tys. zł. Od operatora mam abonament, a do tego osobno raty za telefon, które nadal są naliczane, mimo że umowę już wypowiedziano. Czy w postępowaniu upadłościowym traktuje się to jako jedno zobowiązanie czy dwa oddzielne długi do zgłoszenia? Interesuje mnie też, czy syndyk może żądać oddania telefonu, jeśli formalnie był kupowany w ratach w ramach tej samej „oferty”. Czy ktoś miał podobną sytuację i jak to wyglądało w praktyce?
Odpowiedzi (1)
B
BiznesowaKasia
2026-04-01 14:11
U mnie operator zgłosił to jako dwa roszczenia (usługi i osobno raty za sprzęt), ale i tak w papierach wpisałem wszystko, co wynikało z umowy i z harmonogramu rat; telefonu syndyk mi nie kazał oddawać, raczej liczyła się jego wartość i to, czy jest potrzebny na co dzień. Masz telefon kupiony na raty z cesją własności dopiero po spłacie, czy normalnie jest już Twój?